BRAȘOV. Parada Junilor – galerie foto (I)
Citiți și:
BRAȘOV. Junii vor coborî duminică în Cetate
BRAȘOV. Parada Junilor – galerie foto (II)
Peste zece mii de braşoveni şi turişti au împânzit astăzi străzile din centrul Braşovului pentru a saluta coborârea junilor în Cetate. Având în frunte fanfara militară a Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, junii au defilat călare cu mare alai şi i-au salutat pe cetăţeni cu tradiţionala urare „Hristos a înviat!”.
Îmbrăcaţi în străvechile, valoroasele şi pitoreştile lor haine de sărbătoare, călare pe cai împodobiţi cu ciucuri, panglici colorate, șalanguri, aproximativ 150 de călăreţi din toate cele şapte grupuri, au defilat pe străzile Braşovului, ca în fiecare an de Duminica Tomii, fiind întâmpinaţi cu urale şi aplauze de o mulțime impresionantă. Coborârea (Defilarea) călare prin tot oraşul, semnificând victoria românilor din Şchei asupra locuitorilor din vechea Cetate, avea loc în vechime în Miercurea Luminată, dar din motive evidente a fost mutată în ultimele decenii duminica.
Plecarea alaiului s-a făcut, ca în fiecare an, din Piaţa Unirii. Cele şapte grupuri de juni s-au adunat, rând pe rând, în jurul Troiţei Căpitanului Ilie Birt, unde s-au descoperit şi au cântat „Hristos a înviat”, pe o melodie diferită, cu sonorităţi aspre, marţiale, mai potrivite cu sorgintea lor militară. Defilarea fost deschisă de Junii Tineri, urmaţi de Junii Bătrâni, Braşovecheni, Curcani, Dorobanţi, Roşiori, alaiul fiind încheiat de Junii Albiori (Junii Naţionali Albi). Fiecare grup i-a avut în frunte pe vătaful mare, vătaful mic, armaşul şi stegarul. Ei au urmat itinerariul binecunoscut: Constantin Brâncoveanu, Şirul Gheorghe Dima, George Bariţiu, Mureşenilor, B-dul Eroilor. La intersecţia dintre Primărie şi Prefectură au fost întâmpinaţi de oficialii locali şi judeţeni, dar şi de parlamentari de Braşov, care au fost îmbiaţi de Juni să închine în cinstea lor, drept care o ploscă cu ţuică a trecut pe la fiecare.
„E extraordinar că avem această sărbătoare, care e un simbol al Braşovului. Mă bucur să văd așa de mulți oameni care sărbătoresc, brașoveni, în primul rând, dar e un lucru cert că de la an la an numărul turiştilor care vin special pentru acest eveniment și pentru Zilele Brașovului în care e inclus creşte”, a spus primarul Braşovului, George Scripcaru, după ce a gustat, conform tradiţiei, din ploscă.
Junii şi-au continuat defilarea pe Strada Republicii, prin Piaţa Sfatului, pe str. Hirscher, Poarta Şchei, str. Prundului, Piaţa Unirii, Podul Creţului. După obicei, pe tot traseul, junii au salutat lumea cu „Hristos a înviat!”, vătafii şi armaşii ridicând şi buzduganul în semn de cinstire. Spectatorii, în număr impresionant, le-au răspuns cum se cuvine, i-au aplaudat, i-au fotografiat şi filmat. Nu au lipsit incidentele, minore, când armăsarii, prea puţin învăţaţi cu călăreţii, cu mulţimea de oameni şi cu caldarâmul, mai ales piatra cubică de pe Republicii, s-au arătat mai nărăvaşi. Nici cele câteva reprize scurte de ploaie nu au stricat sărbătoarea.
După defilarea prin oraş, Junii, însoţiţi de un numeros alai de spectatori, s-au îndreptat spre Pietrele lui Solomon, unde petrecerea e în toi.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.