Cultură

BRAŞOV. „Oraşul Memorabil” mai rămâne deschis (galerie foto)

  • img-2539.jpg
  • img-2525.jpg
  • img-2526.jpg
  • img-2550_2.jpg
  • img-2560_2.jpg
  • img-2542_3.jpg
  • img-2599.jpg
  • img-2550_3.jpg
  • img-2578.jpg
 

În aceste zile superbe de toamnă ar fi o idee bună să vizitați expoziţia „Oraşul Memorabil”, a cărei perioadă de desfăşurare a fost prelungită de către organizatori, Ordinul Arhitecţilor din România – filiala Braşov-Covasna-Harghita, dar care va fi închisă peste câteva zile. Braşovul este prezentat în sute de imagini, de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până în prezent. Expoziţia este amplasată pe aleea parcului Facultăţii de Silvicultură, fiind organizată de Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Braşov, Covasna – Harghita, care are sediul în apropiere Şirul Beethoven nr. 1 (la Poarta Ecaterina, lângă Poarta Schei), unde sunt, de asemenea, expuse fotografii.
Colecţia de peste 800 de fotografii, la care au contribuit din anul 2010 până în acum peste 200 de persoane, se îmbogăţeşte constant, fiind deschisă oricărei contribuţii. Organizatorii, spun că „expoziția «Oraşul memorabil» este rezultatul unui proces continuu de recuperare şi punere în circuit a imaginilor din trecutul Braşovului”. Demersul este doar parţial unul de documentare, scopul său principal fiind acela de a pune în evidenţă relaţia locuitorilor cu oraşul. Din acest motiv, sursa fotografiilor reproduse în expoziţie sunt albumele de familie sau colecţiile personale, aparţinând locuitorilor mai vechi sau mai noi ai oraşului.

În continuitate cu ediţiile trecute, toate imaginile expuse sunt contribuţii voluntare, venite din multiple surse: albume de familie, colecţii personale, arhive ale unor instituţii, fotografii digitale recente, pe care locuitori mai vechi sau mai noi ai oraşului Braşov le-au pus la dispoziţie. Din colecţia ce poate fi văzută, cele mai vechi imagini încep din anul 1861 şi surprind Piaţa Sfatului, strada Republicii şi strada Bălcescu. Alte zone ale centrului istoric sunt ilustrate în litografii sau cărţi poştale ale sfârşitului de secol XIX – început de secol XX. Ceva mai recente sunt imaginile cu teme şcolare interbelice, cu drumeţii şi picnicuri în împrejurimile oraşului sau cu forfota din mijlocul oraşului, cu defilări sau instantanee de promenadă. În completare, ultima jumătate de secol XX este prezentă cu viaţa surprinsă în cartierele aflate în expansiune, dublate de o arhivă jurnalistică bogată, concentrată pe inaugurarea construcţiilor. În contraponderea imaginilor istorice stau fotografiile recente, care fixează cadre valoroase ale oraşului de azi.

Vizitatorii se opresc, admiră îndelung, iar cei care sunt părinţi sau bunici le arată copiilor „cum era pe vremea mea/noastră”, pe stradă, la şcoală, la magazin sau acasă-

Secţiunea în aer liber (Parcul Facultăţii de Silvicultură, lângă Poarta Ecaterina) cuprinde 500 de fotografii reproduse. Secţiunea de interior, din sediul Ordinului Arhitecţilor, cuprinde 100 de fotografii în original.
Oraşul Memorabil este un proiect cultural organizat de Ordinul Arhitecţilor din România – filiala Braşov-Covasna-Harghita şi finanţat din bugetul Municipiului Braşov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button