Cultură

BRAȘOV. Orașul din poveștile oamenilor

  • IMG_2893_198752.JPG
  • IMG_2895_198753.JPG
  • IMG_2896_198754.JPG
  • IMG_2894_198755.JPG
  • IMG_2897_198756.JPG
  • IMG_2922_198757.JPG
  • IMG_2898_198758.JPG
  • IMG_2932_198760.JPG
  • IMG_2933_198761.JPG
 

 

Se spune că sunt atâtea cărți câți cititori. Fiecare carte se multiplică de fiecare dată când este citită, într-o versiune unică și irepetabilă. Fiecare cititor recreează povestea. Dintr-o țesătură de povești se recompune și istoria unei comunități, a unui oraș. Cum s-a întâmplat cu Brașovul celor care au luat parte la proiectul „Oamenii şi istoria oraşului”, un proiect despre oameni și despre  poveşti, ale lor, care sunt ale orașului.

Sunt poveștile oamenilor care de ani buni spun „acasă” unui spital, Unitatea de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie (UASMSP) din Sânpetru. Din cauza internării în acest gen de unitate, pacienţii au un acces dramatic restricţionat la cultură şi educaţie, iar proiectul „Oamenii şi istoria oraşului” a venit în întâmpinarea nevoii lor de consum cultural şi le-a oferit oportunitatea de a se implica şi cu sufletul pe parcursul acestuia.

Scopul proiectului l-a reprezentat extinderea accesului la cultură a 30 dintre persoanele asistate social şi/sau cu afecţiuni pneumoftiziologice din judeţul Braşov, în contextul unui evident deficit de acces la oferta culturală. Totodată, s-a realizat și o reinterpretare şi o punere în valoare a istoriei oraşului, prin 10 poveşti scrise de către beneficiari, în urmă unui atelier de storytelling (spus povești). Lângă ei au fost și i-au ajutat să-și spună poveștile atât cei de la UASMP Sânpetru, cât și specialiști de la Asociația Sinaptica din București și partnerii de la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov.

Împărțiți în două grupe, beneficiarii au făcut patru vizite în secţiile Muzeului „Casa Mureşenilor”, dar și pe la alte obiective istorice și culturale din Brașov, unde au participat la întâlnirile interactive pregătite special pentru ei despre creaţia literară a scriitorului Ştefan Baciu şi legătura acestuia cu oraşul, despre istoria tiparului şi conexiunea dintre tipografia Mureşenilor şi devenirea oraşului (prilej cu care au li tipărit singuri pe un facsimil al primei ediții a Gazetei de Trasnilvania), dar şi despre relaţia dintre aeronautică şi Braşov. Micile excursii – o adevărată sărbătoate pentru oamenii care își petrece mare parte a timpului într-un cadru natural a cărui frumusețe a devenit montonă – au fost corelate cu două ateliere de storytelling susţinute de partenerul Asociatia Sinaptica pe o durată de trei zile, metodă prin care participanţii să ajungă să prezinte poveşti ale oraşului din prisma personală. Acest program de intervenţie culturală i-a ajutat pe beneficiari să se reconecteze cu agitaţia urbană şi cu viaţă culturală actuală a oraşului.

Zece povești publicate

Din atâtea povești, legate de viaţă anterioară internării lor la UAMSP şi istoria oraşului Braşov zece au fost publicate într-o broşură ce a fost prezentată printr-o lectură publică la finalul proiectului, iar apoi distribuită partenerilor şi publicului larg.

Sunt povești despre viața lor, vesele sau/și triste,cu miez și cu morală, pe care le-au împărtășit publicului, dar cu multă timiditate. Povestirile au fost citite, fie de autori, fie de actorul Silvian Duică, la Muzeul Casa Mureşenilor. „Acum, când tragem linie, eu sunt foarte bucuroasă că am avut o echipă puternică, care a depăşit micile probleme. Beneficiarii sunt nişte oameni instituţionalizaţi, iar partea cea mai grea a fost să-i facem să-și depăşească timididatea şi să vorbească şi să se manifeste într-un mediu relaxat”, a declarat Camelia Popescu (foto 7, dreapta), managerul de proiect. „Ca valiza-n gară”, „Nota 9 la purtare”, „Cizmele soldatului rus” sau „Datorită decesului meu, aici am ajuns” sunt titluri incitante ale unor povestiri la fel de interesante.

„La primul proiect pe care l-am avut în 2013. «Speranţă prin cultură», a existat şi o secţiune de poveşti. Le-au auzit şi au făcut şi ei  nişte poezioare. Atunci ne-am gândit că fiecare are o poveste și ea se împletește cu istoria orașului”, a explicat dr. Laura Bratosin (foto 7, stânga), directoarea UAMSP Sânpetru.

„Astăzi s-a mai încheiat un proiect frumos. Azi s-a mai terminat un capitol pe care l-am trăit împreună. Proiectul «Oamenii și istoria orașului», cofinanțat de Administrația Fondului Cultural National, și-a prezentat ultima filă. Alături de partenerii noștri: Asociația Sinaptica București și Muzeul «Casa Mureșenilor» Brașov, am prezentat unul din rezultatele acestui proiect, broșura cu povești, din care au citit chiar unii dintre beneficiarii participanți la ateliere.«Oamenii și istoria orașului» a fost un proiect scurt în timp, dar foarte încărcat emoțional. De-a lungul lui am adunat și postat numeroase fotografii care sunt dovada implicării și bucuriei pe care ne-au arătat-o atât beneficiarii, cât și partenerii și colegii noștri. Le mulțumim tuturor!”, a spus în încheiere Bogdana Banu, reprezentant al Unității de Asistență Medico-Socială de la Sânpetru.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button