Cultură

BRAŞOV. O rapsodie, o baladă şi „Titanul”

 

Braşovenii sunt invitaţi mâine, de la ora 19.00, se bucure de un nou concert simfonic extraordinar la Sala Patria, susţinut de orchestra Filarmonicii Braşov şi de invitaţii săi speciali. În program, S. Rachmaninov – Rapsodie pe o tema de Paganini pentru pian şi orchestră, G. Mahler – Simfonia I „Titanul”.

„Un plus adăugat acestui program este Balada lui Ciprian Porumbescu, care de această dată va fi prezentată în varianta doar pentru orchestră, ce va fi condusă chiar de Valentin Doni. Sperăm că publicului îi va plăcea foarte mult, dat fiind că aceasta este foarte cunoscută. Ne dorim că publicul să fie mulţumit, să se bucure şi să se regăsească în sensibilitatea armoniilor muzicale. În programul concertului avem un solist francez, Nicolas Bourdoncle, un tânăr talentat şi un muzician cu extrem de mare perspectiva. Nicolas Bourdoncle este jumătate român, mama lui fiind româncă, şi este de apreciat faptul că vorbeşte limba română cu o frumuseţe şi acurateţe ce te face curios să vii să-l asculţi”, spune Alexandra Grecea, reprezentant al Filarmonicii. Din program face parte şi cunoscuta capodoperă Simfonia I – Titanicul. „Sper că şi de data acesta publicul să fie încântat de interpretarea acestei simfonii. Rămân în aşteptarea Marelui Public…  Aflându-mă pe scenă sun mai aproape de Dumnezeu şi vreau să transmit această bucurie şi publicului”, spune Valentin Doni.

Valentin Doni, un muzician complex

Valentin Doni este un muzician complex, recunoscut ca dirijor, compozitor şi interpret. A urmat cursurile Institutului de Arte „G. Muzicescu” din Chişinău, unde a studiat dirijatul cu Prof. Isai Alterman şi compoziţia cu Paul Rivilis. Între 1990 şi 1992 a continuat studieze dirijatul cu Maestrul Ovidiu Bălan, iar între anii 1992 şi 1993 la Conservatorul Naţional Regional din Rueil – Malmaison (Franţa) cu
Prof. Jean – Sebastien Bereau. De asemenea, a urmat cursuri intensive de dirijat la Academia de Muzică din Lyon şi la Filarmonica din Lille (Franţa).  Valentin Doni şi-a început cariera de dirijor între anii 1986 –1989 alături de orchestra de muzică populară „Folclor” a Companiei de Stat „Teleradio – Moldova”. Între anii 1990 şi 1992 a fost consultant al Ministerului Culturii din Republica Moldova la departamentul uniunii de creaţie şi compozitori. Din 1991 este dirijor permanent al Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova unde între anii 1998 şi 2004 a ocupat şi funcţia de director artistic şi dirijor. A dirijat diferite orchestre în numeroase turnee în: Italia, Spania, Portugalia, România, Franţa, Rusia, Bulgaria, Austria, Ucraina, Coreea de Sud, interpretând capodopere clasice, dar şi prime audiţii ale unor compoziţii contemporane. A acompaniat pe lângă solişti renumiţi : Dora Schwarzberg/,/ Patricia Kopacinskaia, Michel Bourdoncle, Dang Thai Son, Laur Favre-Kahn, Liana Issakadze, Sandrine Cantoreggi, Mark Zeltser, Constantin Lifshits, Vladimir Viardo, Maria Bieşu, Nikolai Petrov etc. precum şi tineri muzicieni, promovând lucrările unor compozitori din Rep. Moldova la festivalurile „Mărţişorşi „Zilele Muzicii”. În calitate de contrabasist a colaborat în România cu Filarmonica „M. Joradin Bacău şi cu Orchestra Simfonică Europeană în Spania. În perioada 1980 – 1988 a fost profesor la Institutul de Arte „G. Muzicesu” şi din 1985 până în 1987 la Colegiul Republican, ambele din Chişinău. În 2003, împreună cu pianistul francez Michel Bourdoncle – directorul artistic al festivalului „/Les Nuits Pianistique d’Aix-en-Provence/” a organizat festivalul „/Les Nuits Pianistiques/” în Chişinău, fiind  susţinut de Alianţa Franceză şi de Ministerul Culturii din Republica Moldova, invitând numeroşi interpreţi de renume internaţional. Între anii 1993 şi 2008 s-a aflat la pupitrul dirijoral a numeroase orchestre simfonice din România: Bucureşti, Iaşi, Bacău, Arad, Braşov, Botoşani, Constanţa, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Craiova. A colaborat în repetate rânduri şi cu orchestre din Avignon (Franţa), Petrozavodsk (Rusia), Baden – Baden (Germania). Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Republica Moldova şi România. Compoziţiile sale au fost interpretate în Rep. Moldova, România, Franţa şi Statele Unite. Dintre lucrările sale se remarcă: Concerto Brevis „The Clock” pentru vioara şi orchestra simfonică, Trio-ul pentru vioara, pian şi contrabas, lucrarea pentru orchestra de coarde, pian şi timpani, Variatiunea pentru pian şi Sonata pentru pian.
În 1999 primeşte titlul de „Maestru în artă” pentru realizări remarcabile în domeniul artelor, din partea preşedintelui Republicii Moldova. În 2002 Guvernul Francez îi conferă titlul de „Cavaler al Ordinului în Arte şi Litere”. În prezent, Valentin Doni este dirijor permanent al Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Mihail Joradin Bacău.

Nicolas Bourdoucle a debutat la 10 ani

Născut în 1998, în Aix-en-Provence, Franţa, Nicolas Bourdoucle a debutat ca solist la vârsta de 10 ani, cu Filarmonica din Odessa. În 2010 câştigă premiul întâi la Concursul „Darius Milhaud” din Aix-en-Provence, iar în 2012, este laureat al Concursului Internaţional de la Hanoi, Vietnam. A absolvit Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris la clasa profesorilor Roger Muraro şi Isabelle Dubuis. Susţine concerte în Franţa, România, Italia, Slovenia, Spania, Rusia, Polonia, Republica  Moldova, Armenia, Vietnam, Mexic şi Brazilia.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button