Cultură

BRAȘOV. Nora Iuga vine cu „mai drăguţ decât dostoievski” și „Blogstory”

 

CenaKLUb Tiuk! nr. 90 vă invită la o întâlnire cu scriitoarele Nora Iuga & Angela Baciu, cu prilejul lansării volumului „mai drăguţ decât dostoievski”, disponibil şi în ediţie digitală. Nora Iuga va citi şi din volumul „Blogstory”. Evenimentul are loc astăzi, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas (Piaţa Sfatului nr. 16), Invitaţi: Mihail Vakulovski şi Robert Gabriel Elekes. În „mai drăguţ decât dostoievski”, Nora Iuga şi Angela Baciu poartă un dialog într-un ritm alert, colocvial, abundând în calambururi, satiră politică, observaţii cotidiene, referiri la lecturi, la lumea artistică, la evenimente de senzaţie cu coloratură locală.
Cartea este împărţită în 25 de tablouri scurte, în care se urmăreşte foarte subtil firul unei poveşti sentimentale: două femei aşteaptă sosirea unui bărbat iubit, mister T., care trebuie să se întoarcă la ele încununat de glorie de la vânătoarea de lei. Fiecare tablou se încheie cu intervenţia Corului Antic. Limbajul – un exerciţiu de virtuozitate combinatorie – face multiple referiri la expresiile şi ticurile verbale folosite azi în exces. Volumul are o accentuată tentă dadaistă, putând fi considerat un demers îndrăzneţ de reînviere a avangardei.

„Amândouă sunt spirituale, gata să negocieze și să accepte orice, să zburde pe teritoriul limbajului înălțând cuvinte peste fileu, pasându-le una-alteia fără grimase, fără intentionalitate. Doar susținute de arcurile spontaneității. Rezultă un spectacol de etichete cu zvâc dadaist, absurde cât să incite și să tulbure căutătorii de logică. Cântă împreună sau mimează situații, explică razant fapte istorice, cancanuri, iar anecdotica culturală sau politică dezvaluie noi pârtii pentru sania cu cele două pasagere puse pe șotii dadaiste” (Marius Miheţ, în Suplimentul de cultură, nr. 571). Intrarea este liberă.

Nora Iuga este poetă, prozatoare, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN Club. A publicat volume de versuri. A tradus peste 30 de titluri din Nietzsche, Strindberg , Celan, Jünger, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller etc. În anul 2007 a primit Premiul „Friedrich Gundolf”, oferit de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, Darmstadt. La recomandarea preşedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, în anul 2015 este decorată cu ordinul „Crucea de merit” în grad de cavaler. În anul 2017, Preşedintele României, Klaus Iohannis, i a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de Comandor.

Angela Baciu este poetă, prozatoare, publicistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi. A publicat în jur de 16 cărţi și a publicat interviuri cu personalităţi ca Laurenţiu Ulici, Radu G. Ţeposu, Eugen Simion, Mircea Sântimbreanu etc. A primit premii la secţiunile poezie şi publicistică din partea Uniunii Scriitorilor din România, Filialele Iaşi, Alba şi Bacău. În anul 2016 a primit Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Literatură „Lucian Blaga” (Sebeş Lancrăm) şi Premiul BALCANICA pentru poezie românească la „Festivalul Poeţilor din Balcani”, ed. a X a, România Turcia (Brăila).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button