BRAȘOV. „Mistica rugăciunii și a revolverului”
CenaKlub Tiuk (nr. 83) și Librăria Humanitas Brașov vă așteaptă joi, 11 mai, de la ora 18.00, la lansarea cărții „Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu” de Tatiana Niculescu, apărută la Editura Humanitas. Invitat, alături de autoare: Mihail Vakulovski. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.
„Titlul acestei cărţi, împrumutat din textul lui Emil Cioran «Mon pays», rezumă cel mai bine vâltoarea anilor ’30 în România, acea epocă a «martirilor sângeroşi» sau a «visătorilor sanghinari», întemeietori ai unei «mişcări crude, amestec de preistorie şi profeţie, de mistică a rugăciunii şi a revolverului». O epocă, spune Cioran, care «fusese întemeiată pe idei feroce» şi care «a dispărut în ferocitate».
Povestea lui Corneliu Zelea Codreanu nu poate fi înțeleasă în afara contextului istoric în care acesta a trăit, a oamenilor pe care i-a cunoscut, a școlilor prin care a trecut, a experienţelor pe care le-a parcurs, a lecturilor care l-au format și a unei Europe răvășite, aflate între două războaie devastatoare și în căutarea unei speranțe de supraviețuire. Reconstituind chipul unei epoci care a amestecat religia cu politica și a sfârșit în sânge și barbarie, această carte încearcă să-l redea pe Corneliu Zelea Codreanu trecutului și istoriei”, explică autoarea.
Tatiana Niculescu a debutat cu „Spovedanie la Tanacu”, roman după care s-a făcut şi un spectacol de teatru foarte bun (în regia lui Andrei Şerban), şi un film artistic premiat la Cannes („După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu). Apoi a mai publicat patru romane, două piese de teatru şi două biografii („Regina Maria: ultima dorinţă” şi „Mihai I: ultimul rege al românilor”).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.