Cultură

BRAȘOV. Marionetele familiei Șesan vă așteaptă la muzeu

  • img-2878.jpg
  • marionete1_251026.JPG
  • marionete_251027.JPG
 

Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului şi Asociaţia „Povestea unei seri” vă propun o incursiune în lumea teatrului de păpuşi cu expoziţia „O poveste cu marionete. Colecţia familiei Şesan”. Este o colecţie de obiecte de la 1920, documente vechi şi păpuşi care au încântat copiii de-a lungul anilor.
Exponatele aparţin lui Lucian Vlad Boldor, impresar artistic la Teatrul de Păpuşi PUCK, din Cluj-Napoca, iar expoziţia este o mărturie a teatrului de păpuşi, înainte de a fi instituţionalizat. Povestea începe de la Valerian Şesan, rectorul Facultăţii de Teologie din Cernăuţi, căsătorit cu o soprană de operă din Cehia, care era, la începutul secolului XX, centrul artei marionetelor din lume.
Profesorul Valerian Şesan a fost reprezentantul României la Congresul de constituire a Uniunii Internaţionale a Artiştilor Marionetişti de la Praga, din 1929, România fiind astfel unul din cei 7 membri fondatori ai acestei organizaţii. „Ei au perpetuat această artă din pasiune şi au transmis-o cu mare grijă şi dragoste copiilor – Milan Pavel Şesan şi Vera Mora Şesan, bunicul şi respectiv mătuşa domnului Boldor”, a explicat  Elena Dimitriu, muzeograf Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului.
Tot mătuşa lui Lucian Boldor, care era actriţă marionetistă la „Împărăţia păpuşilor”, din Praga, este cea care a scris prima piesă de teatru de păpuşi românească – „Povestea unei seri”, inspirată din mai multe basme populare româneşti – Sarea în bucate, Harap-Alb şi basmul Varlaam. Scenografia spectacolului era semnată de fratele Verei Mora Şesan – Milan Pavel Şesan. O piesă care însă nu a fost jucată şi în România, dar nepotul Verei Şesan îşi doreşte să o realizeze. „Şi-a dorit foarte mult ca acest spectacol să se pună şi la noi în România, din păcate nu s-a realizat, bunicul meu era preot, fiica lui – mama mea a fost scoasă din şcoală, pentru că nu avea origine sănătoasă, nu avea cum să se pună, că era dintr-o familie de preoţi”, a explicat Lucian Vlad Boldor.
Pasiunea pentru teatrul de marionete a ajuns acum până la copiii lui Lucian Vlad Boldor, a cincea generaţie de păpuşari pasionaţi de arta marionetelor. Scena mică, decorurile şi marionetele datează din anii 1920. Tot în expoziţie se află şi maşina de scris a profesorului Milan Şesan, fotografii, cărţi, dar şi testamentul său original.
Dincolo de valoarea sentimentală, exponatele au şi valoare istorică, fiind martore ale refugiului prof. Milan Pavel Şesan, de la Cernăuţi, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Despre arta familiei Şesan au aflat şi braşovenii, în anul 1931, în 6 şi 7 ianuarie, când la Braşov, la Centrul Cultural Reduta, a sosit Teatrul lui Teodor Nastasi din Cernăuţi, care a lucrat cu străbunicul lui Lucian Boldor. Expoziţia poate fi văzută până la finele acestei luni


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare