Cultură

BRAȘOV. Marile personalități istorice, lăsate în uitare la Cimitirul „Micșunica”. GALERIE FOTO

  • DSCN2444_212633.JPG
  • DSCN2449_212637.JPG
  • DSCN2445_212634.JPG
  • DSCN2448_212635.JPG
  • comemorare_212632.jpg
 

Busturile a zeci de personalități istorice marcante încă așteaptă intervenția inițiatorilor de a le da un sens, la marginea Cimitirului „Schimbarea la față”, cunoscut de brașoveni mai degrabă ca Cimitirul „Micșunica”.

De mai bine de patru ani, acestea zac împrăștiate, în aceeași poziție haotică, pentru că nu s-au găsit bani pentru a le finaliza soclurile și a le ordona cumva.

Astfel, brașovenii care își plâng morții îngropați în respectiva zonă a cimitirului, își mai aruncă privirea și se opresc câteva minute printre busturile de piatră pentru a-și aminti de personajele istorice, după ce pleacă de la mormintele de familie. Dar sunt puțini la număr și aceștia, deși în cimitir sunt mii de cruci, pentru că nimic nu anunță că în zonă s-ar afla un muzeu în aer liber închinat istoriei naționale, începând cu Burebista şi până la Carol I, muzeu întins pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi.

În toamna anului 2013, am mai scris de acest muzeu pe mytex.ro, când ne-au fost oferite detalii atât de cel care a avut ideea, veteranul octogenar Toma T. Stoicescu, președintele fondator al Asociației Cercul de Istorie Columna Brașov, cât și de preotul Ciprian Comșulea de la biserica ce poartă același hram: „Schimbarea la față”. Montarea busturilor începuse cu un an înainte. 

Le aflați de aici: Marile personalități ale neamului vor avea un loc special în Cimitirul „Micșunica”

Au trecut patru ani, iar proiectul se află în aceeași stare. Sunt 15 busturi, din cele 40 prevăzute. Noroc că piatra rezistă intemperiilor. Doar vopseaua care evidențiază textele de pe busturi și plachete s-a mai șters pe alocuri, așa cum se poate observa și din galeria foto, care conține și inscripţia unei poezii patriotice scrisă de poetul braşovean Şt. O. Iosif.  

Amintim că toate personajele de piatră, cum spuneam, 40 la număr, realizate de sculptorul codlean Vasile Prisecaru și de fiica sa, Elena Prisecaru, ar trebui să aibă câte o placă inscripționată, cu dimensiunea de un metru pătrat, cu câte un text extras din lucrările marilor gânditori români, care vor evidenția și personaliza oarecum locul. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button