Cultură

BRAŞOV. Mâncare după reţete din secolul al XVII-lea

 

Mâncăruri gătite după o carte de rețete din 1680 sunt principalul punct de atracție al primei ediții a „Zilelor bucătăriei medievale”, eveniment care se desfășoară în zilele de 22 și 23 septembrie în Cetatea Făgăraș.

„Făgărășenii și turiștii aflați în zonă vor afla mai multe lucruri despre gastronomia din secolul al XVII-lea, prin intermediul preparatelor care vor fi gătite după o carte din anul 1680. Scrierea acestei cărți a început în iarna anului 1680, în Cetatea Făgărașului, și a fost terminată în toamna aceluiași an, la curtea de la Iernut. Principesa Transilvaniei, Anna Bornemisza, stăpâna Cetății Făgărașului între 1663-1688, ne sfătuiește la începutul cărții ca «prima dată să căutăm hrana pentru suflet și numai după aceea Dumnezeu ne dă și corpului». Noi am tradus câteva feluri de mâncare — supe, mâncăruri de bază, dulciuri, care vor fi gătite la prima ediție a Zilelor Bucătăriei Medievale. În acea perioadă când a fost scrisă cartea, varza, sfecla roșie, pireul de mere care îl înlocuia pe cel de cartofi — care pe atunci nu existau, erau legumele folosite la gătit, iar șofranul și piperul — condimentele de bază ale bucătăriei medievale”, a declarat pentru Agerpres managerul Cetății Făgăraș, Elena Bejenaru.

Cina demonstrativă unde se vor prepara meniurile medievale va fi organizată vineri seara, începând cu ora 19.00, în Crama Cetății, unde bucătari pricepuți vor găti în fața celor prezenți supa de păstrăv, cârnat de clapon (cocoș), un preparat dintr-o specie de taur cu sos de pâine, migdale și cartofi copți muiați în untură și altele preparate. Unul din deserturi va fi orez în lapte prăjit în unt, cu sos de fructe de pădure. De asemenea, în fața porții de intrare în cetate va fi amenajat un cort unde, pe parcursul celor două zile, toți cei interesați de eveniment vor putea servi atât preparate medievale, cât și tradiționale din zona Făgărașului.
Concertele și muzica medievală și prinți și prințese în ținute specifice evului mediu vor întregi programul manifestărilor, care se desfășoară în intervalul orar 12.00-23.00, potrivit sursei citate.
Prima ediție a Zilelor Bucătăriei Medievale este organizată de Primăria și Consiliul Local Făgăraș și Consiliul Județean Brașov.

Programul manifestărilor:

Vineri, 22 septembrie

15:00- 15:30 – Sosirea invitaţilor
15:30- 16:30 – Sesiune de lucru cu experţi în domeniul turismului
16:30- 17:00 – Conferinţă de presă
17:00 – Deschiderea festivalului
17:00- 19:00 – Tur ghidat în Cetatea Făgăraşului
17:15 – 17:30 – Pauză de cafea
17:30- 18:20 – Recital artistic medieval (outdoor)
19:00- 21:00 – Recepţie (în Marea Pivniţă a Cetăţii)
20:00-20:50- Recital artistic medieval (în Marea Pivniţă a Cetăţii)
În cadrul recepţiei se va desfăşura cina medievală demonstrativă care va fi organizată în crama Cetăţii Făgăraş pentru participanţii la sesiunea de lucru, respectiv reprezentanţii ministerelor, autorităţile locale şi judeţene, reprezentanţii agenţiilor de turism, agenţii economici din Făgăraş.

Sâmbătă, 23 septembrie 2017

18:00- 18:50 – Recital artistic medieval (outdoor).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare