Cultură

BRAŞOV. Lecţie de istorie pe viu, la Cetăţuie şi în Piaţa Sfatului

  • festival8_240150.jpg
  • festival5_240151.jpg
  • festival6_240153.jpg
  • festival4_240154.jpg
  • festival3_240155.jpg
  • festival2_240156.jpg
  • festival1_240157.jpg
 

Braşovenii şi turiştii aflaţi la poalele Tâmpei au putut vedea timp de trei zile, în Piaţa Sfatului şi pe platoul de la Cetăţuia de pe Dealul Straja, cum erau echipaţi militarii acum 220 de ani, cum se desfăşura instrucţia sau cum se ducea o bătălie în campaniile napoleoniene, din anii 1792 – 1815. A fost cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Reconstituire Istorică de la Braşov, cu „Asaltul Cetăţuii” (o bătălie ipotetică) şi a fost marcat un episod important al istoriei Braşovului: vizita împăratului Francisc I al Austriei acum două secole.
După ce vineri, în Piaţa Sfatului a fost o „prezentare a trupelor”, sâmbătă dimineaţa a avut loc şi ceremonia oficială de deschidere a festivalului. „Noi am început această frumoasă tradiţie în anul 2009, la Râşnov, unde s-a desfăşurat primul Festival Internaţional de Reconstituire Istorică, care, anul acesta, a ajuns la a IX-a ediţie, tema din 2017 fiind epoca antică. De anul trecut, Festivalul Internaţional de Reconstituire Istorică se desfăşoară şi la Braşov. Anul trecut a fost Braşov – 1916, anul acesta avem ca temă o epocă istorică spectaculoasă, respectiv războaiele napoleoniene”, a declarat directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, organizatorul festivalului.
În cursul serii de vineri, în Piaţa Sfatului a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, care i-a invitat pe braşoveni să „asiste la o lecţie de istorie pe viu” şi să se bucure de „pasiunea unor oameni deosebiţi veniţi din ţară şi străinătate la Braşov să sărbătorească istoria”.

Salvele de tun i-au speriat pe unii braşoveni

Conform programului, vineri a fost adunarea tuturor grupurilor în faţa clădirii muzeului, în Piaţa Sfatului, ceremonia de deschidere a festivalului şi un marş prin zona pietonală din Centrul Vechi. Sâmbătă, activităţile au început în Piaţa Sfatului, dar a fost instalată şi tabăra de artilerie de la Cetăţuie, unde s-au tras salve de tun din oră în oră. Spre seară, pe Dealul Straja au urcat şi soldaţii infanteriştii din Piaţa Sfatului, pentru că la Cetăţuie s-a reconstituit o bătălie de acum 220 de ani, respectând toate tacticile de război din respectiva perioadă.
Cetăţuia a fost „atacată” de armatele austriece, inclusiv de grănicerii de la Bistriţa („cătanele ardelene”, care, în secolul al XIX-lea, erau în componenţa armatei austriece) şi a fost apărată de trupele franceze. Ambele tabere au folosit efecte pirotehnice, muschete cu pulbere neagră, cu cremene şi tunuri (ceea ce i-a speriat pe unii braşoveni, care au sunat la 112). Peste 100 de „reenactori” (pasionaţi care reconstituie epoci istorice) din ţară, dar şi din străinătate (Cehia şi Ungaria) au „luptat” cu patos.

„Asaltul Cetăţuii” continuă până la recuperarea monumentului

Nicolae Pepene a amintit şi de situaţia Cetăţuii Braşovului, care acum este închisă. „Acţiunea noastră  este şi un mesaj adresat comunităţii locale, naţionale, pentru recuperarea Cetăţuii, un simbol important al Braşovului. Pe lângă asaltul austriecilor asupra trupelor franceze, este şi un asalt asupra nepăsării cu care este tratat acest monument reprezentativ al Braşovului atunci când vorbim de istoria militară a oraşului. Putem demonstra că un monument istoric poate trăi prin evenimentele sale şi acţiunea militară, reconstituirea acţiunii militare de lângă Cetăţuia Braşovului, are un context istoric foarte corect. În 1817, în Cetăţuia Braşovului, avem vizita împăratului Francisc I şi a împărătesei Carolina, de aici şi Poarta Carolina, cum este denumită poarta principală de intrare în Cetăţuie, apoi, arhitectura Cetăţuii datează cam din această perioadă, atunci s-au făcut ultimele mari lucrări de amenajare şi cumva este şi un imbold pentru ce se întâmplă în perioada contemporană, şi de asemenea, avem informaţia că în Cetăţuie au fost aduşi prizonieri francezi, capturaţi în bătăliile pe care armata lui Napoleon le-a purtat în Europa Centrală cu habsburgii. Cetăţuia este de asemenea un simbol al libertăţilor Braşovului – să nu uităm faptul că a fost punctul de rezistenţă atunci când au fost ocupaţi de trupele habsburgice în 1688 şi considerăm noi că acest asalt cultural, acest asalt de reconstituire istorică al Cetăţuii, este şi un semnal de alarmă asupra stării în care se află acesta, asupra nevoii de a avea în viaţa culturală a oraşului Cetăţuia, dar şi o formă atractivă de a aduce braşovenii şi turiştii aici, nu doar de a-i păstra în Piaţa Sfatului”,  a declarat Pepene, înainte ca trupele austriece să ia cu asalt fortificaţia.
Totodată, el a ţinut să le mulţumească celor are au asistat la eveniment, afirmând că „sper că prin prezenţa dumneavoastră subliniem interesul pe care îl avem pentru acest monument şi pentru evenimente culturale de bună calitate desfăşurate nu doar lângă zidurile Cetăţuii, ci şi în interiorul ei. Poate anul viitor o să avem şansa să desfăşurăm un festival de reconstituire nu doar pe platoul de la baza zidurilor, ci şi în incinta Cetăţuii. Într-un fel, asaltul nostru nu se va termina astăzi. Noi lansăm acest asalt până când monumentul va reveni în patrimoniul Braşovului”.
După bătălie, trupele au fost retrase în Piaţa Sfatului, unde braşovenii şi turiştii au putut asista la demonstraţii ale trupelor de reconstituire istorică prezente la eveniment, care au continuat duminică.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button