Cultură

BRAȘOV. La 12 ani, a reprezentat România la un masterclass internațional de vioară

  • izabelladicumasterclass.jpg
  • fotografieartisticaizabella.jpg
 

Brașoveanca Maria Izabella Dicu, elevă a Liceului de Muzică „Tudor Ciortea”, unde studiază vioara, a fost singura reprezentantă a României la un masterclass (curs de măiestria artistică) care a avut loc săptămâna trecută, la Ruse (Bulgaria). La eveniment au fost 16 participanţi care au lucrat zilnic cu maestrul Mincho Minchev. Deși a fost cea mai mică dintre participanți, 12 ani, Maria Izabella a fost  fost aleasă să interpreteze în concertul din finalul masterclassului, unde evoluează cei mai valoroşi cursanţi, a subliniat prof. Francisca Lupu, directoarea liceului.

Izabella a ajuns în Bulgaria cu ajutorul celor din Clubului Soroptimist Internaţional Braşov, care, împreună cu Clubul din Ruse, au decis să sprijine o fetiţă talentată pentru participarea la acest eveniment. „Noi ne-am adresat în acest scop conducerii şcolii, care ne-a recomandat mai multe eleve, dintre care în final, am ales-o pe Izabella. Cluburile Soroptimist din Ruse şi din Braşov au susţinut cheltuielile cu transportul, cu şederea acolo, taxa de înscriere şi alte activităţi acolo”, a explicat Rodica Măciucă, director de programe Clubul Soroptimist Internaţional Braşov. Profesoara Izabellei,. Elena Adriana Lepădătescu, a ținut să sublinieze că alegerea nu a fost deloc întâmplătoare: „Este un copil absolut deosebit. O cunosc de când avea 6 ani, când încă nu era eleva Şcolii de Muzică, dar voia să studieze vioara şi am văzut calităţile excepţionale pe care le are. Într-un an de zile a progresat cât alţii în trei. Pe când doar era în clasa I, a participat la Concursul Internaţional «Paul Constantinescu» de la Ploieşti, competiție cu grad mare de dificultate. Și nu doar a participat, ci a luat locul I şi premiul special al juriului, ceea  ce i-a atras aprecierea violonistului Gabriel Croitoru şi a profesorului Octavian Raţiu, şef de catedră de Coarde de la Academia Naţională de Muzică, care au ţinut să le spună părinţilor ei că este un copil cu aptitudini deosebite”.

Talent, pasiune și multă muncă

Maria Izabella Dicu mărturisește că „îi place la nebunie” vioara pe care o studiază de șase ani:. „Acest instrument m-a atras deoarece are un sunet delicat, finuţ, îmi place foarte mult”. Spune că experienţa din Ruse a fost una extrem de bună, pentru că a învăţat multe lucruri de la maestrul Mincho Minchev. „Când am fost pe scenă, mi-a fost un pic frică, dar când încep să cânt, nu mai există nimic altceva. Sper să particip şi la alte masterclassuri. Asta îmi doresc, să dau concerte, să fiu solistă”, a fata, care a renunțat la multe dintre bucurii copilăriei, pentru artă. .„De la talent se porneşte, dar pe lângă asta e nevoie de o muncă susţinută. În timpul săptămânii exersează două ore şi jumătate trei ore pe zi, iar în week-end, patru, poate chiar cinci ore. Eu sunt muzician, dar nu ştiu dacă asta este o influenţă, cât este a profesorilor cu care lucrează, doamna Lepădătescu şi Florin Ionescu Galaţi”, spune tatăl fetei, Cristian Dicu, angajat al Operei Brașov.

Palmares impresionant de artistă

În clasa I (2010) obţine prima izbândă din carieră, respectiv premiul I la Concursul „Paul Constantinescu” Ploieşti. În acelaşi an, obţine premiul I la Concursul „Pagini muzicale româneşti” Braşov şi premiul I la Concursul „Miniatura Romantică” Galaţi.

Prima apariţie ca solistă, alături de orchestra simfonică a Operei Braşov, în cadrul Concertului de Crăciun
2011 – participă şi câştigă premiile I la concursurile „Tâînărul instrumentist” şi „Pagini muzicale româneşti” de la Braşov.
2012 – câştigă premiul I la Concursul „Timotei Popovici” Sibiu şi premiile I la „Pagini muzicale româneşti” şi „Tânărul instrumentist” Braşov.
2013 – euşeşte să câştige pe lângă premiul I la „Pagini muzicale româneşti” Braşov şi premiul I la toate etapele Olimpiadei şcolare, inclusiv premiul I la Finala Naţională de la Cluj-Napoca.
2014 – obţine premiul I la „Tânărul instrumentist” Braşov, premiul I la Concursul „W.A.Mozart” Târgovişte, Marele premiu şi Premiul special al Academiei de Muzică din Viena „ESTA” la Concursul „Miniatura Romantică” de la Galaţi.
Participă în anul 2014 la Festivalul Muzicii de Cameră, unde concertează în duet, alături de maestrul Florin Ionescu-Galaţi.
2016 participă activ şi absolvă cursul de masterclass susţinut de maestrul violinist Mincho Minchev la Ruse în Bulgaria; cântă în concertul de final al masterclass-ului concert ce face parte din „Festivalul muzicii lunii martie” Ruse-Bulgaria

Are diplome de excelenţă în urma activităţii sale artistice, din partea Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” Braşov, Operei Braşov şi Consiliului Judeţean Braşov.
În perioada 2010-2015, a susţinut mai multe concerte ca solistă, atât în cadrul concertelor organizate de Opera Braşov, cât şi în cadrul concertelor Filarmonicii de Stat Braşov, acompaniată de orchestra simfonică a acesteia.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare