BRAȘOV. Junii Curcani își țin astăzi Jocul Strămoșesc de la Crucea Mușicoiului
Societatea Junilor Curcani vă invită astăzi la Tradiţionalul Joc strămoşesc de la Crucea Muşicoiului (strada Curcanilor din cartierul Şchei). Evenimentul va începe cu Hora Junilor, în Piaţa Unirii, de la ora 10.30. „Braşovenii iubitori de tradiţii româneşti autentice vor putea să-i revadă pe tinerii juni curcani şi pe fetele din Şchei în frumoasele lor haine româneşti, jucând hora junilor, brâul, breaza, ardeleana, sârba şi braşoveanca“, se arată într-un comunicat.
Program
10. 30 Hora Junilor şi aruncarea buzduganului în Piaţa Unirii (Prund);
11. 30 Hora Junilor la Crucea Muşicoiului„pe Coastă” (in capătul strazii Curcanilor);
13. 30 Aducerea fetelor la joc
14.00 Prezentarea jocurilor tradiţionale (hora junilor, sârba, breaza, ardeleana, brâul, braşoveanca);
19. 00 Incheierea Jocului Strămoşesc.
În caz de vreme nefavorabilă evenimentul va fi amânat pentru duminica următoare. Evenimentul e organizat de Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovechi şi Societatea Junilor Curcani și este finanțat din bugetul Municipiului Brașov.
„Jocul strămoşesc reprezintă una dintre cele mai frumoase tradiţii ale vechii comunităţi româneşti din Şcheii Braşovului. Jocul este o ultimă rămăşită din perioada în care comunitatea românească din Şchei mai păstra încă multe din trăsăturile caracteristice satului transilvănean tradiţional. În prezent, deşi în alte părţi jocul a devenit o tradiţie practicată de ansambluri profesioniste în scopuri turistice, în Şchei jocul strămoşesc şi-a păstrat vitalitatea şi unele funcţii specifice. Acest lucru se datorează faptului că jocul este încă organizat de către membrii comunităţii, tineri sau juni, grupaţi pe zone, în funcţie de domiciliu. Funcţia de protocol social sau de mijloc prin care tinerii îşi fac intrarea în viaţa socială a comunităţii este principala motivaţie a organizării, dublată de interesul junilor pentru păstrarea frumoaselor tradiţii locale. Dansurile pe care tinerii şi fetele care vor să participe la joc trebuie să le cunoască sunt: hora junilor, brâul, breaza, ardealeana, sârba şi braşoveanca”, a explicat reprezentantul Junilor, dr. în istorie Alexandru Stănescu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.