Cultură

BRAŞOV. Jazzy Christmas, cu Harry Tavitian, pentru Hospice „Casa Speranţei”

 

Harry Tavitian şi Cserey Csaba vin la Braşov, pentru un concert inedit, „Jazzy Christmas”, dedicat copiilor şi adulţilor cu boli incurabile, îngrijiţi de HOSPICE Casa Speranţei. Evenimentul va avea loc la Centrul Cultural Reduta, miercuro începând cu ora 19.00. Biletele la concertul din 9 decembrie (35 de lei/persoană) sunt puse în vanzare la Centrul Cultural Reduta şi Librăria Şt. O. Iosif. Muzica celor doi artişti este deosebit de apreciată de public pentru energia debordantă, spontaneitatea, dar şi pentru pasajele de o mare tensiune dramatică.

Colinde în spiritul Naşterii Domnului, nu comerciale

La sfârşitul lui 2008, duo-ul a lansat CD-ul „Naşterea”, care s-a bucurat de un mare succes. Albumul cuprinde colinde (fie arhaice româneşti, unele din ele din colecţia Béla Bartók, fie de tradiţie bizantină, fie armeneşti) cu negro-spirituals afro-americane, una din formele muzicale primitive din care a luat naştere jazzul. „În concert vom oferi publicului braşovean «Cantata de Crăciun». O variantă a acestei suite este înregistrată pe CD-ul nostru «Naşterea». M-am hotărât de-abia în 2008 să scot un album de colinde, deşi prelucrările de jazz după colinde mi-au fost totdeauna foarte dragi. Prima suită de colinde am făcut-o în 1983. În iernile întunecate dinainte de ’89 am încercat să aduc puţină bucurie în suflete cu concertele de Crăciun, aşa cum a fost suita de colinde din ’87 la Braşov, la trei săptămâni de la revolta muncitorilor (suită care începea cu «Sculaţi, sculaţi boieri mari/Sculaţi, voi, români plugari»). După ’89 am fost sufocaţi de colinde în perioada Crăciunului. Din păcate, sub presiunea comerţului, suntem din ce în ce mai departe de bucuria Naşterii Mântuitorului. Am simţit că a venit timpul să reiau suitele de colinde, de această dată într-o perspectivă transculturală”.

Al şaselea concert caritabil pentru Hospice

„Concertul de caritate de la Braşov este un prilej de a dărui un gând bun şi un mic ajutor financiar fraţilor noştri aflaţi în suferinţă, pentru ca în suflete să se nască speranţa. Colaborarea mea cu profesioniştii de la HOSPICE Casa Speranţei împlineşte 10 ani. Este al şaselea concert caritabil în beneficiul persoanelor îngrijite la HOSPICE. De această dată voi fi însoţit de prietenul meu Cserey Csaba – unul dintre cei mai inventivi percuţionişti români de jazz. El este unul din partenerii mei preferaţi. Cserey Csaba îmi este un partener foarte drag. Are mult rafinament, sensibilitate, plus un simţ extraordinar al ritmului şi al… umorului. În ultimii 15 ani am cântat împreună în duo, trio sau ca invitat al formaţiei mele Orient Express, în numeroase concerte din România, Ungaria, Belgia, Germania, Austria, Turcia. Mă bucur să mă reîntâlnesc cu acest prilej cu publicul din Braşov, oraş cu tradiţie jazzistică, în care mi-am petrecut studenţia şi unde s-a născut şi prima mea formaţie de jazz în 1974″, spune Harry Tavitian.

La rândul lui, Cserey Csaba a declarat: „Sunt onorat de invitaţia de a concerta împreună cu Harry la Braşov, într-un concert cu un asemenea scop nobil. Harry e un om foarte interesant, misterios, atras – ca şi mine – de lumea Orientului. Simt ca în jazz mă exprim pe mine însumi şi reuşesc să transmit această emoţie şi publicului. Muzica pe care o fac cu Harry este ceva aparte, poate chiar esenţa jazzului: spontaneitatea şi trăirea adevărată”.
Pianistul Harry Tavitian este una dintre personalităţile care au marcat evoluţia jazz-ului românesc şi nu numai. Considerat de presa americană drept cel mai interesant jazzman român contemporan, Tavitian a jucat un rol activ în apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei. „Harry Tavitian se numără printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European”, spunea criticul de jazz austriac Richard Schuberth la ORF1. Jazzul de avangardă şi bluesul arhaic alternează în creaţia sa, traversată de la începutul carierei sale de un puternic filon etnic. Tavitian se consideră armean prin naştere, român prin adopţie şi se simte acasă în ambele culturi, folclorul balcanic şi caucazian fiind una din sursele sale majore de inspiraţie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button