BRAȘOV. Istoria balului, reconstituită din carnetele de dans
„O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans” este noua expoziţie pe care o pot vedea braşovenii din această seară. Va fi vernisată la Muzeul Casa Mureşenilor, la ora 17.00, şi cuprinde 47 de carnete de bal, în fapt, liste ale titlurilor dansurilor (uneori şi ale compozitorilor) grupate într-o coloană, cu spaţii libere într-o a doua coloană pentru numele partenerilor. Erau accesorii feminine foarte populare în Viena secolelor trecute, dar erau folosite şi în Anglia sau Statele Unite, în secolul XIX. Colecţia prezentată la Casa Mureşenilor este adusă de la Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu. Muzeul de Istorie Casa Altemberger, din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, deţine 234 ordine de dans (datate în sec. XIX şi începutul sec. XX). Câteva ordine au mai fost prezentate publicului şi publicate până în prezent, însă, aceasta este prima expoziţie dedicată colecţiei.
Expoziţia cuprinde, de asemenea, informaţii despre organizarea balurilor în Sibiu şi despre ţinuta de seară, reproduceri din colecţiile de stampe şi accesorii din colecţiile Muzeului de Istorie. Deşi carnetele de bal şi-au pierdut popularitatea înainte de jumătatea sec. XX, semnificaţia lor socială continuă să supravieţuiască până astăzi. Expresii precum „Carnetul meu de bal este plin” sau „Trece-mă în carnetul de bal” sunt folosite chiar şi în zilele noastre.
Expoziţia poate fi vizitată până în 26 noiembrie.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.