BRAȘOV. Invitație la Săptămâna Haferland, sărbătoarea culturii săsești
Unul dintre cele mai mari festivaluri dedicate promovării culturii săsești din Transilvania, Săptămâna Haferland, ia startul astăzi. La evenimentul care se desfășoară până duminică sunt așteptați peste 2.500 de turiști. Ajuns la cea de-a patra ediție, festivalul a crescut de la an la an, atât ca număr de localități incluse în programul manifestărilor, cât și ca număr de turiști prezenți. Astfel, turiștii care sunt așteptați la ediția de anul acesta a Săptămânii Haferland vor putea vizita localitățile Fișer, Rupea, Saschiz, Viscri, Roadeș, Criț, Cloașterf și Meșendorf.
În plus, organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept, Fundația Mihai Eminescu Trust și Asociația Sașilor Transilvăneni în Germania, și-au propus ca la ediția din acest an să atragă participanți de toate vârstele. Tocmai de aceea, sloganul evenimentului este „Sașii te așteaptă în familie!”, iar majoritatea activităților au fost gândite astfel încât să fie potrivite pentru toți membrii unei familii.
Astfel, prima zi de festival coincide cu manifestările din Fișer și Rupea: dacă în primul sat, turiștii vor putea asculta povești vechi săsești, depănate de bătrânii satului, în cea de-a doua localitate, la Rupea, participanții la festival se vor putea bucura de un spectacol medieval în cetate și de ateliere de tâmplărie.
Ziua principală a festivalului este 14 august, respectiv Ziua satului Criț, al cărei program include un concert de muzică clasică în biserica fortificată, cursuri de dans și ateliere pentru copii, lansarea cărții „Criț – Istoria, poveștile și viața unui sat de sași” de Ruxandra Hurezean, lansarea colecției de ilustrate cu imagini din zonă, fotografiate de Barna Nemethi, în colaborare cu editura Curtea Veche, precum și un bal tradițional săsesc.
Ediția din acest an a festivalului beneficiază de înaltul patronaj al lui Vasile Dîncu, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și al dr. Bernd Fabritius, președinte al Federației Mondiale a Sașilor și Membru în Bundestag, care vor fi ambii prezenți la festival, în ziua dedicată satului Criț.
Mai mult, partenerul oficial al ediției din acest an a festivalului este Autoritatea Națională pentru Turism, care s-a implicat activ în promovarea evenimentului pe plan național. Ediția din acest an a festivalului a fost organizată cu ajutorul sponsorilor. Primele trei ediții ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns peste 4.000 de participanți și s-au bucurat de prezența a zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și din Germania. În ceea ce privește ziua de 13 august, organizatorii festivalului au hotărât să adapteze programul activităților, în semn de respect față de funeraliile reginei Ana.
Haferland, Țara Ovăzului
Regiunea săsească din Transilvania cuprinsă între Rupea și Sighișoara, a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru. Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Fundația a fost înființată în 2010, iar, până în acest moment, a implementat numeroase proiecte în Țara Ovăzului și nu numai. Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea Orgii Bisericii din Criț, finanțarea filmului „Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp”, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, proiecte umanitare în colaborare cu organizații de renume precum UNICEF, Fundația Peter Maffay/ Tabaluga și sprijinirea unor manifestări artistice precum proiectul „Clasic e fantastic” sau „Musica Coronensis”.
Program:
10 august – Fişer: Despre viaţa în Haferland
12.30 – Generaţiile de altă dată dezvăluie poveştile lor captivante: vizită la Căminul de Bătrâni şi Biserica Evanghelică
10 august – Rupea: Cetatea revine la viaţă
13.00 – Şcoala de tâmplărie pentru cei îndemânatici
16.00 – Expoziţii, ateliere şi proiecţii de film
17.00 – Sărbătoare medievală cu poveşti despre cetate, muzică şi activităţi cu participarea publicului
11 august – Viscri: Istoria continuă
12.30 – Expoziţii, concurs şi ateliere de pictură, ateliere de meşteşuguri. Masă în şură cu preparate pregătite după vechi reţete săseşti. Fanfară: e timpul ca diferitele genuri muzicale să iasă la paradă!”
18.00 – Concert Gospel în Biserica Fortificată
21.00 – Luminăm satul de pe dealul Dumbrăvii
12 august – Saschiz: Tradiţiile ajung în prezent
12.30 – Deschidere oficială. Muzică de Fanfară şi dansuri săseşti. Expoziţie de fotografie. Ateliere de olărit & Târg cu produse tradiţionale
13.30 – Prezentări: Ce trebuie să ştii despre Haferland
13.30 – Tur organizat la cetatea din Saschiz – pentru cei energici!
14.30 – Concert în Biserica Fortificată
15.30 – Prânz cu preparate specifice nunţilor săseşti, organizat de Vecinătatea Femeilor din Saschiz
13 august – Roadeş: Ziua porţilor deschise
13.00 – Ziua porţilor deschise la Fundaţia Tabaluga – Vizitarea proiectelor Fundaţiei. Workshop-uri de pictură pe sticlă, lemn şi piatră. Expoziţie de pictură: Roxy & Kids Art. Târg de meşteşuguri. Sărbătoarea copiilor din Clubul Tabaluga. Muzică şi dansuri pentru cei mici şi cei mari
14 august – Criţ: Saşii te aşteaptă în familie!
10.45 – Fanfara răsună pe deal, invitaţie la sărbătoare
11.00 – Slujbă în Biserica Fortificată din Criţ oficiată de Primpreot Dr. Daniel Zikeli, Episcop Vicar al Bisericii Evanghelice CA în România
12.00 – Schwarzwald Musikanten aduce Musikverein, o călătorie inedită în lumea muzicii. Muzică şi dansuri tradiţionale săseşti. Lansare de carte. Teatru interactiv pentru copii, Aventuri în Haferland. Cursuri de dans săsesc – clase speciale pentru copii, dar şi pentru adulţi. Expoziţii şi trasee de bicicletă
15.30 – Concert de muzică clasică în biserica fortificată sub conducerea maestrului Erich Türk. Concert la nai şi orgă, maestrul Nicolae Voiculeţ, alături de Klaus Dieter Untch
17.30 – Proiecţie de film – Renaşterea Orgii Baroce, povestea restaurării orgii din Biserica Fortificată din Criţ
19.00 – Bal săsesc şi foc de artificii
15 august – Cloaşterf: Tradiţiile au savoare
11.00 – Brunch pregătit de gospodinele din sat
14.00 – Concert Reger String Trio în Biserica Foriticată din Cloaşterf
Haferland în mişcare
10.00 – Meşendorf Archery Challenge – competiţie de tras cu arcul. Activităţi pentru copii: jocuri, ateliere de pictură
13.00 – Ceaun tradiţional şi foc de tabără
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.