BRAŞOV. Întâlnirea Sașilor se anunţă a fi cea mai mare de pe teritoriul României
Întâlnirea din acest an a sașilor, găzduită de Sibiu între 4-6 august, se anunță cea mai mare de pe teritoriul României, după 1990. Spre deosebire de celelalte 26 de ediții de până acum, Întâlnirea Sașilor din 2017 are ca scop declarat atragerea în Transilvania a cât mai mulți tineri din Germania pentru a le arăta potențialul regiunii noastre și pentru a-i convinge că România poate fi o alternativă serioasă în viitorul lor.
„Se doreşte, printre altele, trezirea interesului tinerilor sași din alte țări pentru locurile din care au plecat părinții și bunicii lor. Doar cunoscând Transilvania, ei pot aprecia frumusețile sale, atât naturale cât şi cele ale siturilor istorice, pot înțelege mai bine cultura sa, și, în particular, pe cea a sașilor. Organizatorii doresc să trezească, și unde există deja să întărească, conștiința tineretului săsesc de apartenență la acest spațiu cultural cu speranța că unii vor activa în domeniul culturii şi vor contribui la păstrarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural săsesc”, a declarat Wolfgang Wittstock, președintele FDGR Braşov.
În plus, Wittstock a declarat că mulți tineri în Germania caută posibilități de dezvoltare în afara Germaniei, iar Transilvania poate deveni o alternativă dacă ajunge să fie cunoscută.
Pentru ca participarea tineretului din Germania să fie posibilă, în acest an evenimentul are loc nu ca de obicei în septembrie, ci în prima săptămână din august când toate landurile germane au vacanţă şcolară.
Dacă în ultimii ani Întâlnirea Sașilor a avut în jur de 1.200-1.500 participanți, anul acesta se așteaptă ca numărul lor să ajungă la 10-12 mii, deci de zece ori mai mulți ca de obicei. În afara invitaților oficiali, mulți vor sosi la Sibiu alături de prieteni și cunoștințe, astfel că numărul lor poate fi mult mai mare. Evenimentul nu ţine doar o zi ca în alţi ani, ci se întinde peste trei zile.
Programul conţine peste 50 de activităţi din care unele se desfăşoară în paralel. Un punct culminant îl constituie parada portului popular săsesc. La paradă participă aproximativ 1.460 de persoane, dintre care în jur de 280 sunt membri ale celor 12 fanfare. Fanfarele sunt din România (4), Germania (5), Austria (2) şi SUA (1).
La eveniment va participa şi preşedintele României, Klaus Johannis.
Mai mult decât atât, comunităţile locale ale saşilor organizează, fiecare în localitatea ei, întâlniri pe plan local. Şi acestea se întind, de regulă, peste mai multe zile, printre acestea fiind şi Săptămâna Haferland, care va cuprinde mai multe comunităţi din judeţul Braşov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.