BRAȘOV. Înfruntați-vă prejudecățile răsfoind o „carte vie”
La Aula Universităţii Transilvania, braşovenii sunt aşteptaţi astăzi să răsfoiască o… „carte vie” sau mai multe. „Biblioteca Vie”, proiect al Asociaţiei de Servicii SCUT, se „redeschide” , între orele 10.00 și 17.00, cu cărţi precum: deţinuţi, persoane cu dizabilităţi, astrolog, terapeuţi, arhitect, criminalist etc. „Biblioteca Vie” este un concept internaţional (www.humanlibrary.org) care îşi propune să promoveze respectul pentru drepturile omului, diversitatea în toate formele ei şi să stimuleze dialogul între oameni. La acest eveniment, cărţile sunt oameni care se confruntă cu diverse stereotipii sociale. Ei sunt „cărţile vii” cu care cititorii au şansa de a interacţiona sub îndemnul „Întâlneşte-ţi prejudecata!”. Întâmpinaţi de un Bibliotecar, cititorii îşi aleg cartea dorită, răsfoind catalogul în care se află titlurile Cărţilor şi o scurtă descriere a acestora şi a prejudecăţilor asociate. Cititorul citeşte „Cartea Vie” timp de 15 minute, având dreptul să prelungească împrumutul cu încă 5 minute. „Asociația de Servicii Sociale SCUT va invită la o altfel de lectură, lectură în BIblioteca Vie unde cărțile sunt oameni interesanţi care au de spus o poveste: povești de viață, din diferite domenii de activitate, care au trăit experiențe inedite și care s-au confruntat cu diferite prejudecăți. Voi cum ați trecut peste prejudecăți sau etichetele puse de ceilalți? Te invităm să citești cărțile din Biblioteca Vie și să dărâmăm împreună prejudecățile și discriminarea”, spun organizatorii, care au pregătit 46 de cărţi vii.
De exemplu, cartea „Fost tânăr instituţionalizat”: „Diferenţa dintre noi poate fi faptul că eu nu am o familie, dar în rest sunt un om ca și tine. Toată viața m-am ghidat după vorba: «Dacă nu eu, atunci cine?» și astfel am reușit să mă ridic după fiecare lovitură. Te aștept să mă citești pentru a mă descoperi”. Prejudecăţile cu care se confruntă: neputincios, „vai de capul lui”; leneș, neajutorat, incapabil.
Evenimentul se desfăşoară în parteneriat cu Universitatea Transilvania şi face parte din proiectul „Schimbare în bine pentru TINEri”, cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.