Cultură

BRAŞOV. Hram la biserica din Dâmbul Morii

 

Preotul paroh Constantin Gheorghe Neagovici îi invită cu drag pe brașoveni să participe în număr cât mai mare mâine la hramul Bisericii din Dâmbul Morii, care este sărbătorit pe 9 septembrie, când e praznicul închinat Sfinților Părinți Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului. Programul slujbelor începe din această seară, de la ora 19.00, când se vor săvârși Vecernia mare și Acatistul Sfinților Părinți Ioachim și Ana, iar mâine, în ziua sărbătorii, începând de la 8.30, se vor oficia Utrenia și Sfânta Liturghie. „Sfinţii Ioachim şi Ana sunt consideraţi ocrotitorii familiei şi mijlocitori la Dumnezeu pentru familiile creştine care doresc dobândirea de prunci sănătoşi. De aceea noi spunem că această sărbătoare este a familiilor, atât pentru familiile care au copii pentru că Sfinții Părinți Ioachim și Ana îi protejează, cât și pentru familiile care nu au copii, deoarece acești mari sfinți ai Bisericii noastre mijlocesc la Dumnezeu pentru nașterea de prunci de către cei care le cer ajutorul”, afirmă preotul paroh.

Parohia Timiş are trei lăcaşuri de cult: Biserica „Sfântul Pantelimon” din Timişul de Sus, Biserica „Sfântul Nicolae” şi „Sfântul Calinic de la Cernica” din Timişul de Jos şi Biserica „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” din Dâmbul Morii. Părintele paroh Gheorghe Constantin Neagovici oficiază slujbele religioase în cele trei lăcaşuri de cult ale parohiei de pe raza a trei localităţi şi coordonează lucrările de construcţie şi amenajare de la toate cele trei biserici.

Pe 9 septembrie sunt sărbătoriţi Sfinții părinţi ai Maicii Domnului

Sfinții și drepții Ioachim și Ana sunt părinții Maicii Domnului, bunicii lui Iisus Hristos. Prăznuirea lor are loc în 9 septembrie, a doua zi după Nașterea Maicii Domnului, iar adormirea Sfintei Ana se prăznuiește în 25 iulie.

Sfântul Ioachim era din tribul lui Iuda și descendent al Regelui David. Ana era fiica preotului Matan, din tribul lui Levi, asemenea Marelui Preot Aaron. Matan a avut trei fiice: Maria, Zoe și Ana. Maria s-a căsătorit în Betleem și a născut-o pe Salomeea, Zoe s-a măritat și ea în Betleem și a născut-o pe Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, iar Ana s-a măritat în Nazaret cu Ioachim și la o vârstă înaintată a născut-o pe Maica Domnului.
Ioachim și Ana au fost căsătoriți timp de cincizeci de ani fără să aibă copii. Ei au trăit în liniște și credință, folosind doar o treime din venitul lor pentru ei înșiși și dând o treime săracilor și o treime Templului, ei fiind foarte înstăriți.
Odată, pe când erau deja bătrâni și erau în Ierusalim să jertfească Domnului, Marele Preot Isahar l-a mustrat pe Ioachim, „Tu nu ești vrednic să aduci jertfă cu aceste mâini sterpe”. Cei care aveau copii l-au înghiontit pe Ioachim, dându-l la o parte ca pe unul nedemn de a jertfi Domnului, căci a nu avea copii era privit atunci ca o pedeapsă divină. Acest lucru a adus multă amărăciune în sufletele celor doi soți, care ajunseseră deja la o vârstă înaintată, iar ei au plecat acasă cu inima îndurerată. Atunci, cei doi au început să se roage stăruitor Domnului să facă cu ei minunea pe care El a făcut-o cu Avraam și cu Sara și să le dea un prunc care să aducă bucurie bătrâneții lor.

Domnul le-a trimis îngerul Său, care le-a dat vestea bună că vor avea „o fiică mult binecuvântată, prin care toate neamurile pământului se vor binecuvânta și prin care va veni mântuirea lumii”. Ana a rămas în curând însărcinată, iar peste nouă luni a născut-o pe Sfânta Fecioară Maria. Zămislirea Maicii Domnului este prăznuită de Biserică în 9 decembrie, iar Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită pe 8 septembrie.

La vârsta de trei ani, Ioachim și Ana au dus-o pe Sfânta Fecioară la templu și au închinat-o slujirii lui Dumnezeu, încredințând-o preotului Zaharia. Atunci, după ce părinții ei au adus sacrificii Domnului (după obiceiul vremii), au lăsat-o împreună cu celelalte fecioare în apartamentele Templului să crească acolo. Biserica prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului în 21 noiembrie.
Adormirea

În următorii șapte ani, Dreapta Ana și Ioachim au vizitat-o adesea pe Maria la Templu, până la moartea lor; aceasta a rămas însă orfană la vârsta de zece ani. Sfântul Ioachim a trăit 80 de ani, iar Ana 79 de ani. Prăznuirea adormirii Sfintei Ana are loc în 25 iulie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button