Cultură

BRAŞOV. Hram la Biserica din Dâmbul Morii: Sfinții Ioachim și Ana

  • ioachim-si-ana.jpg
 

A doua zi după Nașterea Maicii Domnului, pe 9 septembrie, sunt prăznuiți Sfinții și drepții Ioachim și Ana, părinții Sfintei Fecioare Maria. Acesta este și hramul Bisericii din Dâmbul Morii (foto 1), iar preotul paroh Constantin Gheorghe Neagovici îi invită cu drag pe brașoveni să participe în număr cât mai mare. Programul slujbelor a început de aseară, de la ora 19.00, cu Vecernia mare și Acatistul Sfinților Părinți Ioachim și Ana, iar astăzi, în ziua sărbătorii, începând de la 8.30, se vor oficia Utrenia și Sfânta Liturghie.
În ziua de 9 septembrie, în fiecare an, creștinii îi prăznuiesc pe Sfinţii Ioachim şi Ana, părinţii Sfintei Fecioare Maria, prin intermediul cărora am aflat Mântuirea. Ioachim şi Ana au fost căsătoriţi timp de cincizeci de ani fără să aibă copii. Ei au trăit în linişte şi credinţă, folosind doar o treime din venitul lor pentru ei înşişi şi dând o treime săracilor şi o treime Templului. Prin post şi rugăciune, dar mai ales prin rânduiala lui Dumnezeu, ei au avut un copil la bătrâneţe, pe Fecioara Maria, Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu. Sfinţii Ioachim şi Ana sunt adesea invocaţi în rugăciuni de cuplurile care nu reuşesc să aibă copii. „Trăim astăzi timpuri deosebit de grele. Mulţi dintre sociologi sunt de părere că timpurile pe care le traversăm sunt timpuri de criză. Se vorbeşte despre o criză economică, politică, dar mai ales despre o criză religioasă. Hristos este astăzi abandonat de mulţi. Într-un astfel de climat este uneori destul de greu să trăieşti mesajul creştin. Tocmai de aceea, Biserica, în pedagogia ei, ni-i propune pe sfinţi ca modele. Ce am putea învăţa din exemplul vieţii sfinţilor Ioachim şi Ana? Învăţăm, în primul rând, să recunoaştem prezenţa lui Dumnezeu în viaţa noastră şi să-i mulţumim pentru aceasta. În al doilea rând, învăţăm de la Sfinţii Ioachim şi Ana să preţuim darul sacru al vieţii. Deşi nu aveau copii, ei s-au rugat pentru ca Dumnezeu să  dăruiască această binecuvântare. În al treilea rând, învăţăm de la Sfinţii Ioachim şi Ana să-i educăm creştineşte pe copii. Mai putem învăţa, în al patrulea rând, de la sfinţii Ioachim şi Ana, să luptăm pentru unitatea familiei creştine”, spune părintele paroh Constantin Neagovici.
Biserica de la Dâmbul Morii este una din cele trei ale parohiei Văii Timişului, iar construcţia ei a început în anul 2007, fiind realizată, în cea mai mare, din donaţiile enoriaşilor”, afirmă preotul paroh.

Sfântul Ioachim era din tribul lui Iuda și descendent al Regelui David. Ana era fiica preotului Matan, din tribul lui Levi, asemenea Marelui Preot Aaron. Matan a avut trei fiice: Maria, Zoe și Ana. Maria s-a căsătorit în Betleem și a născut-o pe Salomeea, Zoe s-a măritat și ea în Betleem și a născut-o pe Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, iar Ana s-a măritat în Nazaret cu Ioachim și la o vârstă înaintată a născut-o pe Maica Domnului.
Ioachim și Ana au fost căsătoriți timp de cincizeci de ani fără să aibă copii. Ei au trăit în liniște și credință, folosind doar o treime din venitul lor pentru ei înșiși și dând o treime săracilor și o treime Templului, ei fiind foarte înstăriți.
Odată, pe când erau deja bătrâni și erau în Ierusalim să jertfească Domnului, Marele Preot Isahar l-a mustrat pe Ioachim: „Tu nu ești vrednic să aduci jertfă cu aceste mâini sterpe”. Cei care aveau copii l-au înghiontit pe Ioachim, dându-l la o parte ca pe unul nedemn de a jertfi Domnului, căci a nu avea copii era privit atunci ca o pedeapsă divină. Acest lucru a adus multă amărăciune în sufletele celor doi soți, care ajunseseră deja la o vârstă înaintată, iar ei au plecat acasă cu inima îndurerată. Atunci, cei doi au început să se roage stăruitor Domnului să facă cu ei minunea pe care El a făcut-o cu Avraam și cu Sara și să le dea un prunc care să aducă bucurie bătrâneții lor.

Domnul le-a trimis îngerul Său, care le-a dat vestea bună că vor avea „o fiică mult binecuvântată, prin care toate neamurile pământului se vor binecuvânta și prin care va veni mântuirea lumii”. Ana a rămas în curând însărcinată, iar peste nouă luni a născut-o pe Sfânta Fecioară Maria. Zămislirea Maicii Domnului este prăznuită de Biserică în 9 decembrie, iar Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită pe 8 septembrie.
La vârsta de trei ani, Ioachim și Ana au dus-o pe Sfânta Fecioară la templu și au închinat-o slujirii lui Dumnezeu, încredințând-o preotului Zaharia. Atunci, după ce părinții ei au adus sacrificii Domnului (după obiceiul vremii), au lăsat-o împreună cu celelalte fecioare în apartamentele Templului să crească acolo. Biserica prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului în 21 noiembrie.
În următorii șapte ani, Dreapta Ana și Ioachim au vizitat-o adesea pe Maria la Templu, până la moartea lor; aceasta a rămas însă orfană la vârsta de zece ani. Sfântul Ioachim a trăit 80 de ani, iar Ana 79 de ani. Prăznuirea adormirii Sfintei Ana are loc în 25 iulie.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button