Cultură

BRAȘOV. „Happening” ca nuca-n perete pentru novembriști

  • img-0200.jpg
 

Cu aproape o lună înainte de împlinirea a 30 de ani de la revolta anticomunistă din 15 Noiembrie 1987, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, la inițiativa artistului caricaturist Ion Barbu, a organizat un eveniment ce s-a vrut a  fi aniversar, dar pe care nici „novembriștii”, cu atât mai puțin brașovenii de pe stradă, la propriu, l-au receptat ca atare. Cităm din prezentarea de pe facebook a evenimentului intitulat „Happening: «Fifty Shades of Gary»”: „Traseul va fi între Troiţa 15 Noiembrie 1987/Spitalul Județean – Prefectura Județului Brașov. Happeningul face parte dintr-o serie de evenimente aniversare ocazionate de cei 30 de ani de la revolta muncitorilor brașoveni și este o manifestare artistică, o „defilare” pe o porțiune din traseul protestatarilor din ’87. Una dintre puținele voci care au susținut – la vremea respectivă – idealurile mișcării de la Brașov a fost cea a scriitorului Ion D. Sîrbu. Așadar, în grupul care va participa la eveniment vor fi 50 de voluntari care vor purta măști cu chipul lui Ion D. Sîrbu și pancarte cu citate din opera acestuia. Actualitatea acestor citate îl fac pe Ion D. Sîrbu să fie, de fapt, contemporanul nostru. Acțiunea artistică își mai propune, pe lângă aspectul comemorativ, să fie și o invitație la lectură și implicit la o cunoaștere mai bună a aceluia despre care Monica Lovinescu spunea că «odată cu lectura operei lui Ion D. Sîrbu poate începe operațiunea de realcătuire a poporului român». Participarea la eveniment este LIBERĂ. Organizatori: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, cu participarea artistului Ion Barbu”.

Scriitorul disident Ion D. Sîrbu, „Robinson multilateral traumatizat”

Marius Boeriu și Dănuț Iacob, președintele, respectiv vicepreședintele Asociației 15 Noiembrie 1987, au dat din umeri când i-am întrebat dacă știu despre solidarizarea de acum trei decenii a scriitorului disident cu acțiunea lor, iar Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie, coordonatorul proiectului „Brașov 1987”, a preferat să nu comenteze prea mult, rezumându-se la a spune că a fost inițiativa unui artist entuziasmat, Ion Barbu, îmbrățișată de IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc).
Așa că am căutat mai multe informații la Ion Barbu și am găsit asta pe pagina sa de facebook: „HAI LA OSCAR, CU GRĂBIRE! Ion Barbu are plăcerea de a vă invita la un happening în cadrul workshopului „Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România”, care va avea loc foarte curând la Brașov. Căutăm voluntari pentru întruchiparea acelui „Robinson multilateral traumatizat”, scriitorul Ion D. Sîrbu. Cei interesați e bine să respecte canonul de îmbrăcăminte din schița alăturată. Restul recuzitei cade în sarcina organizatorilor.
Numărul minim de voluntari acceptați: 50. Numărul maxim: câtă frunză, câtă iarbă! Participanții vor reproduce per-pedes traseul muncitorilor brașoveni în revolta din 1987. Pancartele pe care le vor purta cei 50 de Sîrbi conțin 50 de citate din opera scriitorului – de dinainte de ’89, dar, vai, atât de actuale!
Vă așteptăm, VINERI, 20 octombrie, ora 16:30, în marș, pe ruta Spitalul Județean – Prefectura Brașov.
NOTA BENE: Participanții vor avea ocazia unică de a fi actori în filmul care se va face cu această ocazie”.

Ce a ieșit din acel happening – care pentru brașoveni nu a avut nici un ecou – puteți vedea în prima fotografie. Și workshop-ul „Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România” (foto 2) a fost organizat în cvasianonimat.

Singurul beneficiu al acestui happening este aducerea în atenție a unei copleșitoare personalități, scriitorul Ion D. Sîrbu, „ucenic” al filosofului Lucian Blaga, disident prea puțin cunoscut și prețuit, despre care puteți citi AICI.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button