Cultură

BRAȘOV. Final de săptămână cu folclor internațional

 

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Garofiţa Pietrei Craiului”, care promovează tradiţiile şi diversitatea culturală, va avea loc în perioada 6-8 iulie şi va reuni, la Braşov, ansambluri folclorice din nouă ţări: Croaţia, Polonia, Grecia, Ungaria, ansambluri ale comunităţilor române din Bulgaria, Ucraina, Serbia, Republica Moldova şi România. Marii absenţi sunt turcii.
„Încă de la primele ediţii, acest eveniment s-a dorit a fi un festival itinerant, care să promoveze în zone importante ale judeţului cultura tradiţională a ţărilor participante, dar şi «zestrea» neamului nostru, folclorul fiind cel mai bun element de integrare, de relaţionare între popoare, etnii, regiuni şi localităţi”, au precizat organizatorii, cei de la Centrul Cultural Reduta. Astfel, dacă ziua de vineri este dedicată promovării în judeţ a culturii tradiţionale a ţărilor participante, o parte din ansamblurile invitate urmând să susţină câte un spectacol la Făgăraş (Cetatea Făgăraşului, ora 18:00) şi la Cetatea Prejmer (ora 17:00), zilele de sâmbătă şi duminică vor fi dedicate publicului braşovean. Pentru că Anul Centenar este despre unitate şi valori, despre mărturii din trecut şi mărturii pentru viitor, în program este inclusă „Ziua multiculturalităţii”, sâmbătă, 7 iulie. Ansamblurile comunităţilor de români din Bulgaria, Ucraina, Moldova şi Serbia, precum şi cel din Ungaria, alături de ansamblurile Centrului Cultural Reduta vor prezenta publicului, prin dans, poveşti despre tradiţii şi obiceiuri, într-un spectacol în Piaţa Sfatului, de la ora 17:00.
Duminică, în ultima zi a festivalului, publicul este invitat la o paradă a costumelor populare, începând cu ora 16.00, şi la spectacolul de gală, în Piaţa Sfatului, începând cu ora 17:0. În încheierea serii de gală, Matilda Pascal Cojocăriţa va susţine un recital sub acompaniamentul Orchestrei „Plaiuri Transilvane”, condusă de dirijor prof. Liviu Ioan Iosif.

Participanţi
Ansambluri din ţările invitate:
– Croaţia – Ansamblul „Kud Klas” Podsused,
– Polonia – Ansamblul Ludowy Zespol Pienni i Tanca „Skowronki”,
– Grecia – Societatea macedonenilor aborigeni din Thermi „Alexandru cel Mare”,
– Ungaria – Ansamblul „Csaba Ethnic Folkdance Group”
Ansambluri ale comunităţilor române din ţările invitate:
– Bulgaria – Ansamblul folcloric „Florentiana”,
– Ucraina – Ansamblul „Mărţişor”,
– Serbia – Ansamblul folcloric „Radu Flora”,
– Republica Moldova – Ansamblul folcloric „Tinereţea”
Ansamblurile Centrului Cultural Reduta:
– Ansamblul folcloric „Poieniţa”
– Ansamblul de dansuri germane Korona

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button