Cultură

BRAȘOV. Festivalul de Operă, Operetă și Balet se deschide cu „Crai Nou”

 

Festivalul de Operă, Operetă şi Balet, ediţia a XVI-a, debutează sâmbătă, 6 octombrie, cu cel mai nou spectacol al Operei Braşov, o lucrare românească îndrăgită şi populară – „Crai Nou” – de Ciprian Porumbescu, pe textul piesei poetului Vasile Alecsandri.
Braşovul este indisolubil legat de premiera absolută a acestei lucrări, care a avut pe 27 februarie 1882, în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”), pe o scenă improvizată. Opera Braşov a prezentat opereta „Crai Nou” la sfârşitul lunii septembrie, în Sala Festivă a Colegiului braşovean, la ea acasă, în locul premierei de acum 136 de ani, la care a luat parte şi compozitorul. Opereta îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică şi dezvoltă un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiţi. Opereta este de fapt o glumă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutaţi de ţăranii de la munte. Anica, nepoata acestui dregător, şi Leonaş fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt căutaţi de către ispravnic şi jandarmi. Apăraţi de Dochiţa şi de Moş Corbu, ei reuşesc să se ascundă pentru ca, în final, Ispravnicul să îi şi logodească.
În distribuţie, soliştii Operei Braşov: Maria Petcu-Catrina – Anica, Asineta Răducan – Dochiţa, Marian Reşte – Moş Corbu, Valentin Marele – Bujor, Liviu Iftene – Leonaş, Lorand Cristian – Ispravnicul. Solişti balet: Mihaela Pop, Nicoleta Sasu, Claudiu Dane, Dorin Mirea. Îşi dau concursul Orchestra, Corul şi Baletul Operei Braşov. La pupitrul Orchestrei Operei Braşov se va afla dirijorul Leonard Boga, regia spectacolului este semnată de Anda Tabacaru. Preţul biletelor este de 20 şi 30 de lei.
Festivalul se va desfăşura în perioada 6 octombrie – 3 noiembrie şi vă propune o succesiune de evenimente remarcabile din toate sferele artei spectacolului: operă, operetă şi balet, continuând astfel o frumoasă tradiţie culturală. Anul acesta, festivalul are loc sub semnul aniversării a 65 de ani de la înfiinţarea Operei Braşov, dar şi a marcării celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button