Cultură

BRAŞOV. Festivalul de Film Istoric de la Râşnov, sub semnul „(R)Evolution”

 

Zece zile cu peste 40 de proiecţii de filme deştepte, 11 evenimente speciale, 20 de prelegeri şi dezbateri cu lectori carismatici, zeci de invitaţi speciali, două expoziţii şi un târg de carte plus o Şcoală de Vară.

Aşa arată în cifre cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului de Film Istoric, ce se va desfăşura în perioada 29 iulie – 7 august, în Râşnov. „Festivalul de Film Istoric de la Râşnov este un eveniment pe care l-am iniţiat în 2009 şi care s-a bucurat de aprecieri foarte mari. Dacă în 2004, când am devenit primarul Râşnovului, sala de cinema era un depozit de materiale de tot felul, din 2009, de când am pus-o în valoare cu ocazia acestui festival, cinematograful Râşnovului a devenit o atracţie, iar acum sala este arhiplină, de trebuie să reluăm proiecţiile. De la nivelul Consiliului Judeţean ne dorim să dezvoltăm proiectele de succes din judeţ, iar toate aceste lucruri le vom include într-o strategie culturală a judeţului. Ne dorim ca în localităţile unde este turism în perioada estivală, vorbesc în primul rând de oraşe, dar şi de sate, să avem astfel de eveniment culturale şi să găsim posibilitatea de a avea parteneri care să ne sprijine financiar pe măsura celor de la FFIR”, a spus preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea (foto, al doilea din dreapta), care a fost primar al Râşnovului până în iunie 2016.

Filme de neratat

Din programul evenimentului, organizatorii vă recomandă să nu rataţi filme precum: „Dosarele Petrov”, recomandat chiar de Festival International du Film d’ Histoire de Pessac. De văzut neapărat este şi filmul „La supplication”, despre oamenii Cernobâl, care povestesc mai întâi viaţa lor şi apoi catastrofa. Recomandat este şi cel mai recent documentar al regizorului Radu Gabrea, „Împărăteasa roşie — Viaţa şi aventurile Anei”, o readucere în prim plan a adevăratei biografii a Anei Pauker. Documentarul „Războiul regelui”, care spune adevărul despre momentul 23 august 1944 şi vorbeşte despre abdicarea Regelui Mihai în 30 decembrie 1947 şi instaurarea regimului comunist folosind puterea sovietică, va fi şi el proiectat. Un film despre Holocaust – Rapsodia Bulgară” este şi el în programul FFIR 2016.

Personalităţi marcante la Şcoala de Vară

Pe lângă proiecţiile de film, o altă componentă importantă a Festivalului este Şcoala de Vară, desfăşurată în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Institutul Român de Istorie Recentă. Şcoala, unde sunt înscrişi studenţi români şi din Republica Moldova, va fi deschisă, în 30 iulie, de Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român, şi Nicolae Pepene, director al Muzeului de Istorie din Braşov şi director al Festivalului de Film Istoric Râşnov. Printre lectorii de anul acesta se numără Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Paul Brummel, Ambasadorul Marii Britanii, şi Sergiu Celac, politician şi fost ministru de externe şi fost Ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
„Începând de anul acesta, Muzeul Judeţean de Istorie este unul dintre partenerii principali ai FFIR prin susţinerea Şcolii de Vară, unde vor veni istorici de prestigiu şi diplomaţi. Avem multe activităţi şi din păcate puţini specialişti, dar este o bună ocazie să începem o colaborare. Aceasta este cea de-a opta ediţie, a şaptea internaţională şi al doilea an consecutiv când Festivalul este singurul eveniment cultural dn judeţul Braşov acreditat la nivel european. E vorba de platforma «Europa pentru festivaluri, Festivaluri pentru Europa». Tema generală din acest an este una potrivită vremurilor pe care le trăim, «(R)Evolution», pentru că ne punem întrebarea dacă evoluăm sau involuăm, odată cu schimbarea graniţelor Uniunii Europene. Marcăm şi nişte aniversări importante ale statului român: 150 de ani de la reinstaurarea monarhiei şi 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Intenţia noastră este să încercăm implementarea acestui proiect şi la nivelul judeţului, filmul istoric să fie prezentat nu doar la Râşnov, ci şi acolo unde sunt săli de cinema sau săli care pot fi adaptate”, a explicat istoricul râşnovean Nicolae Pepene (foto, primul din stânga), directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi directorul festivalului.

Piaţa Unirii, spaţiu ideal pentru FFIR

Organizatorii FFIR spun că au găsit o reţetă de succes pe care nu o mai schimbă, dar la care tot adaugă. Printre noutăţile aduse de ediţia din acest an se află şi folosirea centrului istoric, proaspăt inaugurat după ce a devenit pietonal, ca spaţiu pentru concerte şi proiecţii de filme. „Acest festival este o ocazie foarte bună de a promova şi de a pune în valoare centrul istoric al Râşnovului, care a fost renovat. Pe viitor, ne gândim să mutăm o serie de evenimente din Cetate, în Piaţa Unirii, care este gândită să găzduiască evenimente de acest gen”, a precizat Liviu Butnariu (foto, al doilea din stânga), viceprimar al Râşnovului, care a preluat şi atribuţiile de primar.

O altă noutate este faptul că va exista şi o activitate pentru copii. „Va fi un atelier de bandă desenată la care 20 de copii din Râşnov au fost selecţionaţi să participe. Copiii vor lucra pe un scenariu de film cu poveste care se petrece în Râşnov şi vor lucra story board, afişul, invitaţia, iar în a şasea zi vor prezenta ce au lucrat. Filmul îl vor face în toamnă. Copiii vor cunoaşte oameni din industria filmului, care îi vor învăţa cum se face trecerea de la poveste la filmul real”, a spus Mihai Dragomir (foto, primul din dreapta), reprezentant al organizatorilor.

Echipa FFIR face proiecţie la Cotroceni

Mihai Dragomir a mai spus că echipa festivalului a fost invitată, în 28 august, să facă o proiecţie în curtea Palatului Cotroceni cu un film documentar despre Primul Război Mondial. „Cumva este o validare a echipei noastre că facem lucruri interesante”, a spus Mihai Dragomir.
„Este începutul unei colaborări între Muzeul Cotroceni, FFIR şi Muzeul Judeţean de Istorie, ce presupune schimb de expoziţii, proiecte comune, şi chiar accesare de fonduri europene împreună”, a încheiat Nicolae Pepene.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button