Cultură

BRAȘOV. Festival internațional de dansuri populare

 

La acest sfârșit de săptămână, Braşovul găzduieşte cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Garofiţa Pietrei Craiului”, în care vor evolua ansambluri din ţară şi din străinătate. Pe lista participanților se află ansamblul KUD „Vaso Jovanovic” Srebrenica din Bosnia şi Heţegovina, Ansamblul „Agrinio” din Grecia, Ansamblul „Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes- Békéscsaba” din Ungaria, Ansamblul „Lazar Hrebeljanovic” din Serbia, Ansamblul „Ziemia Leżajska” din Polonia şi Ansamblul „Poieniţa” al Centrului Cultural Reduta, România. Iniţial, a răspuns invitaţiei organizatorilor – Centrul Cultural Reduta – şi un ansamblu din Turcia, dar din cauza incidentelor petrecute în ţara lor, acesta nu va mai participa.
Şi în acest an, festivalul va fi unul itinerant, spectacolele urmând să aibă loc în Făgăraş, chiar începând cu prima zi, vineri, 15 iulie, de la ora 18.00, în faţa Casei de Cultură, iar sâmbătă 16 iulie  urmând a avea loc spectacolul de gală în faţa publicului braşovean, în Piaţa Sfatului, de la ora 18.00. Pe aceeaşi scenă vor evolua în cadrul acestui festival, începând cu ora 15.00, tinerii dansatori sosiţi în Braşov la Festivalul Naţional de Folclor „Crai Nou”, organizat de Palatul Copiilor. Ziua de sâmbătă va deveni astfel „un maraton al dansului popular de pe tot cuprinsul României şi al popoarele vecine României şi din Balcani, o frumoasă Ladă de Zestre pe care o deţine această parte a Europei”, spun organizatorii.
Duminică, 17 iulie, invitaţii vor avea prilejul să viziteze Castelul Bran, unde turiştilor prezenţi li se va oferi din partea ansamblurilor un scurt program de dansuri specifice ţărilor pe care le reprezintă. După ora prânzului, urmează vizite la Cetatea Râşnov, urmând ca la ora 17.00, invitaţii să ofere un spectacol pe scena amplasată de Primăria Municipiului Râşnov în Piaţa Unirii, implicând astfel nu doar comunităţile locale, ci şi turişti români şi străini.
„Festivalul promovează cultura tradiţională a ţărilor participante, creează o punte de legătură şi un schimb cultural între ansamblurile invitate, asigură integrarea culturii tradiţionale a poporului nostru în spaţiul european, dar şi oferă prilejul de a prezenta oaspeţilor istoria, cultura şi frumuseţile naturale ale Braşovului. Folclorul este cel mai bun element de integrare, de relaţionare între popoare, etnii, regiuni, localităţi”, au încheiat organizatorii.

 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button