Cultură

BRAȘOV. Festival de o zi la Cristian

 

Iubitorii muzicii au din nou întâlnire cu o manifestare culturală care a devenit tradițională pe meleagurile brașovene: Festivalul Internațional de Muzică Cristian, ajuns la ediția a V-a. Duminică, 2 septembrie 2018, de la ora 18,00, în Biserica Evanghelică din comuna Cristian, vor răsuna acordurile acestei ediții, dedicată în exclusivitate creațiilor nemuritoare ale compozitorului austriac Joseph Haydn, care face parte din galeria marilor personalități muzicale ale epocii clasice vieneze. Totul se va desfășura datorită eforturilor profesorului Paul Hamsea, originar din Cristian, dar care acum își desfășoară activitatea culturală în Germania, însă nu uită să revină acasă și să organizeze această manifestare de tradiție. „Chiar dacă această ediție se desfășoară mai târziu decât până acum, menținem tradiția, ceea ce este pe placul iubitorilor muzicii. Sunt bucuros că am reușit și de această dată să aducem soliști de talie internațională, din Germania. Astfel, ne vom baza pe soprana Martina Rüping, care a cântat mult timp la Bayreuth, pe organistul de concert Martin Stephan și pe violoncelistul Bálint Gergely, originar din Cluj, dar care trăiește, de mulți ani, la Berlin. Ca de obicei, va concerta orchestra Camerata Neustadt, compusă de membrii Filarmonicii Brașov, dirijată de Radu Hamzea, de la Bilbao. Ținânt cont de valoarea celor care vor susține acest eveniment de ținută, de programul acestuia dar și de ecourile venite de peste tot, credem că Biserica Evanghelică va fi, și de această dată, plină”, declară prof Paul Hamsea.
Programul Festivalului :

F.J. Haydn Serenada Op. 3 nr. 5, Hob. III:17
Camerata Neustadt
F.J. Haydn Divertimento în Si bemol major, Hob. XVIII:10
Chorale St. Antoni
Martin Stephan, orgă
F.J. Haydn Concert pentru orgă în Do major, Hob. XVIII:10
Martin Stephan, orgă
Camerata Neustadt
F.J. Haydn Creațiunea, Hob. XXI:2
„Nun beut die Flur …”
Martina Rüping, soprană
Martin Stephan, orgă
F.J. Haydn Creațiunea, Hob. XXI:2
„Auf starkem Fittiche”
Martina Rüping, soprană
Martin Stephan, orgă
F.J. Haydn Concert pentru violoncel nr.1 în Do major,
Hob. VIIb:1
Bálint Gergely, violoncel
Camerata Neustadt
F.J. Haydn Arianna a Naxos (Finale), Hob. XXVIb:2
Martina Rüping, soprană
Camerata Neustadt
F.J. Haydn Sinfonia Despărțirea în Fa diez minor, I+Finale,
Hob. I:45
Camerata Neustadt

Despre soliștii Festivalului

Martina Rüping

Soprana este originară din Germania, a studiat în Dresda sub îndrumarea prof. Ilse Hahn și în Zürich cu prof. Elisabeth Schwarzkopf. Primele premii le-a câștigat la concursuri internaționale de canto, cum ar fi concursul internațional de coloratură din Stuttgart. De asemenea este prima câștigătoare a premiului Consiliului German pentru muzică. În urma angajamentelor la operele din Halle și Köln, Martina Rüping și-a câștigat în scurt timp reputația pe plan internațional ca interpretă de roluri mari din operele de Händel, Mozart sau Richard Strauss. Astfel a putut fi urmărită pe scenele operelor de stat din München, Berlin și Stuttgart, în Paris, Roma, Helsinki, Tokyo, Hongkong, opera Los Angeles, în Teatro alla Scala din Milano, unde a interpretat roluri precum Zerbinetta, Regina Nopții, Gilda, Blonde, Susanna, Ännchen (Opera Freischütz), Sophie (Cavalerul Rozelor) etc. A fost membră a ansamblului de soliste a festivalului din Bayreuth timp de 9 ani. Soprana germană a excelat în concerte desfășurate în cele mai importante săli din Europa, spre exemplu în calitate de solistă soprană în Carmina Burana sub bagheta lui Riccardo Muti la Teatro alla Scala din Milano, și în Creațiunea lui Joseph Haydn sub Philippe Herreweghe, în Concertgebouw Amsterdam. De asemenea a concertat în Paris, Roma, Tokyo, Los Angeles, Barcelona, München, Stuttgart și Berlin. Martina Rüping este un oaspete frecvent al emisiunilor radio și tv, a realizat numeroase înregistrări și transmisii live. În cadrul Concertgebouw Amsterdam a realizat pentru Radio 4 Olanda producția pentru televiziune a operei Flăcări de Erwin Schulhoff sub conducerea lui Edo de Waart, a operei Umbra măgarului de Richard Strauss, sub bagheta lui Otto Tausk, și Pasiunile Sf. Ioan de Johann Sebastian Bach, alături de orchestra filarmonicii din Rotterdam, sub bagheta lui Jan Willem de Vriend. Pentru Radio France a interpretat în Paris rolul primei fete cu flori în opera lui Wagner, Parsifal. Pentru radioul german a interpretat în anul 2016 rolul principal feminin din Oratoriul lui Dvorák, Mireasa vândută. Martina Rüping a participat la numeroase producții CD, printre care Piticul (EMI), Stigmatizații (DECCA), Christ-Elflein (BR), Parsifal (Challenge Records) șiChrist-Elflein (JPC). În 2016 a apărut la JPC prima înregistrare a operetei Nunta poloneză sub îndrumarea lui Ulf Schirmer alături de orchestra Radio din Bayern cu Martina Rüping în rolul principal feminin. Pe lângă activitatea concertistică Martina Rüping interpretează în mod regulat și lieduri. Programul de lieduri de Alma Mahler, pe care l-a susținut în cadrul festivalului Gergiev din Rotterdam și Bayreuth a fost transmis în direct la Festival Classique din Haga de Radio 4 Olanda. Martina Rüping activează și în calitate de profesoară în cadrul Facultății de Muzică și Teatru din Rostock, unde susține cursuri de interpretare vocală și de masterat internațional. www.martina-rueping.com www.einsingraum.de

 Balint Gergely

Provine dintr-o familie de muzicieni din Cluj-Napoca, România. A descoperit foarte devreme pasiunea pentru violoncel și a urmat cursurile școlii de muzică din orașul natal. Printre următoarele stații ale pregătirii sale artistice, se numără liceul Béla Bartók din Miskolc (Ungaria), Escuela Superior de Musica din Madrid și Școala de Artă din Bremen. A absolvit cu distincție Facultatea de Muzică Béla Bartok din Miskolc în anul 2002. Bálint Gergely a câștigat numeroase concursuri. Printre altele, în anul 1999 a câștigat concursul național de violoncel din Ungaria. Pe plan internațional concertează în mod regulat ca solist și partener în muzica de cameră. În calitate de profesor pentru violoncel și solist a interpretat ani de zile alături de Soliștii de Cameră Germani în Nagoya (Japonia). Începând din 2006 este solist în Orchestra de Cameră Prusacă. De asemenea Bálint Gergely poate fi urmărit în calitate de oaspete alături de „Trio Dan“ format din frații acestuia, Michael, Aaron și Theo Dan. În anul 2016 cvartetul (flaut, vioară, pian și violoncel) a înregistrat un CD cu variațiunile Goldberg de J.S. Bach, si au călătorit într-un turneu, care le-a atras recunoaștere și expunere internațională. Înregistrarea concertului pentru violoncel de Elgar realizată in primăvara 2018 împreuna cu Orchestra de Cameră Prusacă dirijată de James Lowes a fost evidențiată în mod deosebit în mai multe reviste de specialitate printre care și „Das Orchester“, obținînd distincțiile cele mai înalte. Violoncelul lui Bálint Gergely este capodopera lutierului Martin Michalke din Oldenburg, realizată după originalul lui Giambattista Guadagnini (1776).

Martin Stephan

Viața lui Martin Stephan pare să fie dedicată muzicii încă de mic, de când făcea partedin corul de băieți (Thomanerchor). A efectuat studii în Eisenach, apoi în Weimar, unde a urmat cursurile de orgă și dirijat în cadrul facultății de muzică „Franz Liszt“. Și-a completat studiile pentru carillon în Vilnius și Kaunas. Cariera artistică și-a început-o într-un post de capelmaistru în cadrul Städtische Bühnen în Erfurt. Ulterior a preluat poziția de organist la Muzeele Erfurt și pe cea de interpret de carillon în turnul Bartholomäus. În 1986 și-a început activitatea de organist în cadrul sălii de concerte a bisericii Ulrichskirche și de interpret de carillon până în anul 2002 în Turnul Roșu din Halle. Deasemenea în perioada 1997 – 2002 a ocupat funcția de organist titular în St. Georgen în Eisenach, biserica de botez a lui Johann Sebastian Bach. Activitatea de profesorat a lui Stephan a început încă din perioada, în care se afla în Erfurt. A predat în cadrul facultății de muzică din Weimar între anii 1976 și 1989 orga, dirijatul și muzica de școală, și a activat în calitate de asistent al corului de cameră sub îndrumarea prof. Gert Frischmuth. Trei ani mai tărziu Stephan va preda literatură pentru orgă, improvizație și conducere a corului, dirijând și corul in cadrul facultații evanghelice de muzică sacrală Halle. Anul 2003 isi mută din nou activitatea, preluînd postul de cantor și organist în St. Nicolai, Westerland, Sylt până în anul 2016. De aici Martin Stephan pleacă în numeroase turnee în Franța, Italia, Belgia, Ungaria, Rusia, Polonia, fosta Iugoslavie și SUA, în calitate de organist.În Germania, Stephan a colaborat cu Filarmonica de stat Halle, în prezent Capela de stat Halle. În mod regulat revine în sala de concerte a bisericii Ulrichskirche în cadrul Festivalului Händel.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button