Cultură

BRAŞOV. „Femeile – dincolo de cifre și clișee”

 

Asociația Grupul pentru Inițiativă Locală (GIL) Corona organizează mâine dezbaterea: „Femeile – dincolo de cifre și clișee”. Potrivit Angelei Dobrescu, preşedinta GIL Corona, tematica propusă de această întâlnire publică este aceea a prezenței femeilor în spațiul public și în viața politică. Vor fi analizate implicațiile acestei prezențe sau absențe asupra politicilor publice, din perspectiva istoriei locale – deopotrivă îndepărtate și recentedar mai ales ținând cont de prioritățile societății contemporane.

Cu Laura Grünberg, o primă invitată ce va fi prezentă la această întâlnire, vor fi discutate motivele pentru slaba reprezentare politică a femeilor în România, soluții de politici locale și instituționale dintre cele mai diverse. Vor fi supuse unei analize critice o serie de argumente cu privire la beneficiile unei sincronizări mai bune a statutului public local al femeilor, cu cel pe care femeile îl au astăzi în lumea occidentală.
Laura Grünberg este conferențiar universitar la Universitatea București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și la SNSPA; a fost coordonatoare de programe la Centrul European pentru Învățământ Superior UNESCO-CEPES; deține un doctorat in sociologie; scriitoare; membră fondatoare și coordonatoare a primei organizații nonguvernamentale ce se ocupă cu studii de gen în România, Societatea de Analize Feministe AnA (înființată în 1993), redactor-șef al revistei AnAlize; consilier politic.
De la a doua invitată, Irina Mastan – care își desfășoară activitatea în cadrul bibliotecii publice, fiind de profesie istoric – oarticipanţii vor afla câteva lucruri puțin știute despre femeile orașului de acum câteva secole, dintr-o epocă în care viața publică brașoveană era dominată net de bărbați. Vor afla prin ce se remarcau cele mai cunoscute femei și ce provocări aveau de depășit.
Irina Mastan este doctor în istorie la Universitatea Babeș –Bolyai din Cluj-Napoca și a urmat specializări post-universitare la Viena și Utrecht.

Proiectul își propune dinamizarea vieții civice

Întâlnirea reprezintă o acțiune de sprijin și are loc în cadrul proiectului cultural „Educaţie pentru patrimoniu prin reprezentații de teatru-forum”, al Asociației G.I.L. Corona, organizație nonguvernamentală înființată în anul 2000.
Proiectul se derulează cu finanțarea Consiliului Județean Brașov, acordată în urma competiției pentru selecția proiectelor culturale sesiunea II/2016. Proiectul își propune dinamizarea vieții civice, simultan cu o intervenție culturală în instituții din mediul educațional din trei localități ale județului Brașov. Intervenția culturală va fi una bazată pe stabilirea unei relații între experiența istorică a construcției comunitare și nevoile prezentului.
La această întâlnire sunt invitați oameni politici, consilieri județeni și consilieri locali din Brașov, Râșnov și Săcele, dar și alți membri ai comunităților locale interesați să înțeleagă evoluția rolului femeii în spațiul public și relevanța acestei evoluții pentru viața socială și politică din zilele noastre.
Publicul va avea ocazia să aducă în discuție din cele mai diverse domenii ale vieții sociale, legate direct de participarea la viața publică a femeilor. Sau să propună ca priorități ale agendei publice soluții pentru problemele cunoscute și recunoscute ca importante, chiar urgente, ale femeilor de azi.
Dezbaterea va avea loc vineri, între orele 13.30 şi 15.30, în sala 120 din clădirea Prefecturii și Consiliului Județean Brașov (foto), Bdul Eroilor nr. 5. „Menționăm că intrarea în clădirea Prefecturii și Consiliului Județean se face pe baza cărții de identitate. Datorită acestor rigori instituționale, vă rugăm să aveți amabilitatea să ne confirmați participarea, să trimiteți numele, contactul și ocupația/calitatea în care participați, la adresa de e-mail asociatiagilcorona@gmail.com. Înscrierile vor fi posibile în limita locurilor disponibile. Pentru alte detalii ne puteți suna la telefon 0723 503037. Persoana de contact: Angela Dobrescu, sociolog, managerul de proiect”, mai spune, în invitaţie, sursa citată.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button