BRAŞOV. „Feciorescul” de la Ticuşu Nou, propus pe lista UNESCO
La sediul Muzeului de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21 A, va avea loc mâine întâlnirea cu locuitorii din Ticușu Nou în cadrul evenimentului „Feciorescul” din Ticușul Nou, joc tradițional din România propus pentru lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO.
Evenimentul dorește să aducă în atenție propunerea Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial ca Jocul Fecioresc din România să fie înscris pe Lista Reprezentativă UNESCO. În documentația de specialitate a fost introdus, ca aplicație, alături de alte sate și „Feciorescul” din Ticușu Nou, județul Brașov.
În Ticușu Nou se practică frecvent Jocul Fecioresc de către feciori, de tineri căsătoriți și chiar de bătrâni. „Feciorescul” se moștenea de la părinți și bunici, existând familii de „mari jucăuși”, fapt care contribuie la perpetuarea acestuia. „Un rol important în transmiterea lui îl are astăzi și colaborarea cu experți, etnocoreologi și etnomuzicologi. Jocul Fecioresc din Ticușu Nou există astăzi, pentru că implică performeri de excepție, numiți tezaure umane vii, sintagmă consacrată de UNESCO, care fac parte integrantă din patrimoniul cultural imaterial al României”, explică dr. Ligia Fulga, directorul Muzeului de Etnografie Braşov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.