BRAȘOV. Eveniment pentru insomniacii iubitori de artă contemporană
O nouă ediție a Nopții Albe a Galeriilor – NAG va avea loc astăzi, începând cu ora 19.00 și până la ora 3.00 în galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artiști din 12 orașe din România: București, Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj Napoca, Craiova, Iași, Petrila, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.
În Brașov se desfășoară cea de-a doua ediție a artei contemporane nocturne. 27 de spații găzduiesc peste 45 de artiști din domenii diverse: pictură, grafică, artă murală, teatru, fotografie, scenografie, design vestimentar, performance și instalații audio-video, 3D Printing. Produsele artistice le veţi vedea atât în spaţii clasice, precum Galeria Europe, Turnul Alb, Turnul Negru sau Muzeul Casa Mureşenilor, dar vor fi şi în spaţii alternative, huburi creative sau ateliere de artist. De asemenea, anul acesta, Noaptea Albă a Galeriilor se va desfăşura şi în spaţiu deschis, în Piaţa Sf. Ioan şi Piaţa Sfatului. Lista completă a spaţiilor poate fi accesată pe facebook, pe site-ul noapteagaleriilor.ro, dar poate fi descărcată şi de pe telefon. „Fiecare vizitator poate să-şi aleagă traseul accesând butonul myNAG, de pe aplicaţia Mobile – Noaptea Albă a Galeriilor. Recomandăm ca începerea traseului nocturn să pornească de la Info Point-ul oficial al evenimentului, situat în Piaţa Sfatului nr.12”, a precizat Augustina Stanciu, manager NAG Braşov, organizator Asociaţia Artburg. În offline, vizitatorii vor primi harta NAG în format print. Între altele, braşovenii vor avea parte de un videomapping pe Muzeul Judeţean de Istorie, de un spectacol experimental de dans contemporan – Biofilm, în Piaţa Sf. Ioan, o expoziţia a două artiste Ema Voinescu din Braşov şi Blanka Ayo din Bucureşti, în Librăria Humanitas, o alta, semnată Ioana Pirău, la Galeria Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Braşov. Expoziţie va fi şi la Centrul Cultural Reduta. La Cinema One vor rula două documentare gratuite, de la ora 22.30. Intrarea în toate spaţiile este gratuită, iar proiectul are cofinanţare din partea municipalităţii. Proiectul este finanțat de Primăria Municipiului Brașov cu suma de 26.759 de lei, dintr-un total de 33.669 lei, prin Ghidul de finanţare al proiectelor culturale.
Iată recomandările organizatorilor:
– Video Mapping pe Muzeul Județean de Istorie, concept și execuție de grupul TriFoi Audiovisual, eveniment care se desfășoară exclusiv în cadrul NAG. Combinația arhaicului cu noutatea video-mapping-ului pune în lumină două lumi aparent opuse.
-Biofilm este un spectacol experimental de dans contemporan, muzică și poezie conceput pentru a crea o experiență sinestezică, care dă frâu liber senzațiilor create de diferite forme de artă și care implică publicul în acest joc liber, democratic și dezinhibat al intensităților în Piața Sfântul Ioan.
-Balans, expoziția celor două artiste, Ema Voinescu din Brașov și Blanka Ayo din București, vorbește prin desene și figurine despre puterea de a reconcilia două abordări și două medii diferite. Diafanul desenelor uneia, se împletește cu forța și delicatețea figurinelor alteia, într-un mediu neconvențional, librăria Humanitas.
-Expoziţia de la Galeria Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Brașov, poartă titlul „Ambigua”, despre care autoarea, Ioana Pirău, afirmă că este surprinderea existenței în două planuri.
-Rope Street Museum prezintă expoziția Praf de Stele în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor, o expoziție semnată de Corina Drăgan, expoziție de ilustrație, care a luat ființă ca jurnal vizual, în urma călătoriilor personale ale acesteia.
-La Tipografia, Noaptea Albă a Galeriilor va fi marcată printr-o lucrare a lui George Roșu, care atenționează subtil, prin mijloacele de lucru ale artistului – umorul și cuvintele- procesul de inversare al normalității în care pare să se îndrepte viața culturală locală, și printr-o piesă de teatru a grupului ”ACTcept”, care va începe la ora 19.30.
-La Centrul Cultural Reduta expoziția comună a fotografilor Dan Cotruță (fotografie analog), Constantin Broșteanu (fotografie digitală primitivă) și Horia Petrașcu (remix fotografic). Cei trei abordează tehnici diferite pentru a obține imagini care explorează limitele mediului fotografic.
-La Cinema One, vor rula două documentare gratuite, de la ora 22:30, pentru care vor fi disponibile aproximativ 500 de locuri: #Botticelli. Inferno – o călătorie în lumea întunecată prin cele nouă cercuri ale iadului imaginate de Dante Alighieri și desenate de Botticelli. #Francofonia – un film documentar care vorbește despre oameni și soarta operelor de artă din Muzeul Luvru în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Franța era sub ocupație nazistă. Pe lângă aceastea puteți admira expoziție foto de instantanee, și bucura de machiaj de film direct la fața locului.
– Coresi Shopping Resort a transformat pentru o noaptea Radio Coresi în spațiu expozițional, și găzduiește o instalație interactivă semnată de artiștii Mihai Barbu și Mihai Chițu.
Despre NAG
Noaptea Albă a Galeriilor este cel mai important eveniment cultural nocturn din România care a atras atenția marelui public asupra artelor contemporane și a tinerilor artiști. În București, de-a lungul celor zece ediții desfășurate până în prezent, Noaptea Albă a Galeriilor a generat o hartă în care a fost făcută vizibilă infrastructura dinamică a spațiilor ce găzduiesc evenimente de artă contemporană. Noaptea Albă a Galeriilor a pus bazele unei platforme de promovare a artei contemporane și a tinerilor artiști români, atât prin încurajarea contactului dintre artiști și galerii sau spații dedicate artei contemporane, cât și prin prezentarea artiștilor unui public extins, căruia îi oferă în fiecare an oportunitatea de a descoperi arta generației din care face parte. Anul trecut peste 60.000 de insomniaci au cutreierat în toată țara pentru a descoperi artă contemporană.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.