BRAŞOV. Eroul-martir L.C. Babeş va fi comemorat în unitate
Asociaţia Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor „Braşov – Decembrie 1989”, împreună cu Asociaţia „15 Noiembrie 1987” Braşov şi Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, organizează mâine două momente de comemorare a eroului martir Liviu Cornel Babeş. Ceremoniile vor avea loc începând cu ora 11.00, la crucea de pe Pârtia Bradul din Poiana Braşov, respectiv la ora 12.00, la monumentul Liviu Cornel Babeş din curtea Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul”, tot în Poiană. De asemenea, la ora 13.30, la sediul Asociaţiei (str. Gheorghe Bariţiu nr. 1A) va avea loc lansarea volumului „Martirul”, ediţia a III-a revăzută şi adăugită a scriitorului braşovean Mircea Brenciu, precum şi lansarea ultimului număr al Revistei „Caietele Revoluţiei”. Vor fi prezenţi istorici, cercetători, criticul literar Iulian Cătălui, dar şi soţia şi fiica eroului-martir comemorat.
Din fericire, după ani de dezbinare, cele două asociaţii braşovene şi-au dat mâna să îl comemomereze.
În 2 martie 1989, artistul plastic Liviu Corneliu Babeş şi-a dat foc pe Pârtia Bradul din Poiana Braşov, în semn de protest faţă de regimul comunist, care îi oprima pe români şi pedepsea crunt orice zvâcnire de libertate, aşa cum fusese momentul de graţie Braşov – 15 Noiembrie 1987. Înainte de a coborî pe schiuri, el a scris pe un carton, care a rămas lângă un brad, un mesaj împotriva regimului dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu: „Stop morder! Braşov=Auschwitz”, destinat turiştilor străini, pentru ca gestul său să aibă un ecou internaţional şi să zguduie conştiinţa occidentalilor.
După Revoluţie, primii şi aproape singurii care s-au gândit să îi păstreze vie memoria şi să perpetueze recunoştinţa faţă de acesta au fost membrii Asociaţiei „15 Noiembrie 1987” Braşov. Participanţii la revolta anticomunistă – cea mai puternică acţiune de acest fel din Europa de Est a anilor ’80 – i-au ridicat o cruce lângă pârtie, pe locul unde s-a prăbuşit în flăcări. L. C. Babeş a fost declarat târziu membru post-mortem al Asociaţiei Urmaşilor şi Răniţilor Revoluţiei din Decembrie 1989. Ulterior, a fost numit simbolic Jan Palach al României, după numele studentului ceh care s-a autoincendiat în 1969, în semn de protest faţă de invadarea Cehoslovaciei de trupele sovietice. Dar în timp ce Palach este considerat în Cehia un erou, despre Babeş se vorbeşte doar o dată pe an, în preajma zilei de 2 martie.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.