BRAȘOV. Eminescu, sărbătorit pe axa Madrid-Hoghiz
„Poetul național”, ,, Luceafărul poeziei românești”, ,,omul deplin al culturii române”, ,,poetul nepereche” a fost sărbătorit pe 15 ianuarie 2021 de un grup restrâns de elevi și profesori din Spania și România care au interpretat, acompaniați de acorduri de chitară, versurile poeziei ,„Sara pe deal” (video) de Mihai Eminescu, muzică compusă de compozitorul ieșean Vasile Popovici. Ziua Culturii Naționale a fost astfel marcată și de acest „eveniment deosebit organizat cu dăruire și dragoste pentru ceea ce înseamnă rădăcini, în memoria a ceea ce numim noi, românii, «geniul culturii românești»”, spun organizatorii.
Profesori și elevi ai cursului de Limbă, cultură și civilizație românească din Spania, în colaborare cu Școala Gimnazială Hoghiz, județul Brașov, sub genericul „171 de ani de la nașterea Marelui poet național Mihai Eminescu”, au lansat în spațiul online un montaj video „pe care vă invităm să-l ascultați cu inima și gândurile pătrunse de liniștea serii redată odinioară de poetul nepereche și sperăm ca prin intermediul acestei piese muzicale, frumusețea iubirii să reînvie în sufletele noastre. Mulțumim pe această cale domnului jurnalist Constantin Pletosu, director al editorialului «Univers românesc» din Insulele Canare, Spania pentru bunăvoința de care a dat dovadă de a se ocupa în regim benevol de partea tehnică a activității și de promovarea acesteia. Deosebite mulțumiri colegei noastre Luminița Soporan, prof. LCCR în Alcala de Henares, pentru contribuția adusă privind interpretarea corectă a liniei melodice de către participanții la montaj”, mai spun organizatorii.
Aceștia aduc mulțumiri tuturor celor implicați:
* Prof. LCCR Mihaela Ispas din Coslada, Madrid, Spania și elevilor acesteia din Ceip Villalar: Amza Marta, Tala Erika, Tala Bianca, Dobrică Daria, Căldărușă Diana, Ristea Mario; din Ceip San Pablo: Toma Victor, Ciobanu Marta, Grindeanu Luca, Grindeanu Alice, Geană Nicolas, Varzan Erika; din Ceip Pablo Neruda: Ispas Mathias, Ispas Manuel, Onofrei Letiția Andrada, Negru Ștefan
* Prof. LCCR Cecilia Stan Tomescu din Insulele Canare, Spania și elevului acesteia Yanis Georgian Gheorghe, Ceip Virgen del Carmen
* Prof. LCCR Alina Maria Nicolae din Zaragoza, Spania
* Prof. de biologie Sălăjean Cristina de la Școala Gimnazială Hoghiz și elevilor acesteia: Haiduc Maria Denisa, Munteanu Paul Lucian și Roșca Alexandra
* Prof. de religie Comșa Mihaela de la Școala Gimnazială Hoghiz și fiicei/ elevei acesteia Comșa Teodora Gabriela
* Părintelui Simen Mihai-Gavrila, preot paroh la Parohiile Bogata Olteană și Dopca, Brașov și soției acestuia- Simen Eugenia, prof. la liceul „Șt. O. Iosif”, Rupea, Brașov.
,,«Nu cunosc mândrie mai mare decât să fii român» (Mihai Eminescu); «Viitorul a-l cunoaște, te întoarce spre trecut» (Mihai Eminescu). Pătrunsă de profunzimea celebrelor citate, împărtășesc cu dumneavoastră importanța organizării de activități culturale într-o lume în care acestea par să nu mai aibă întâietate. Mândria de a fi român împletită cu dorința de a avea un viitor strălucit, atât eu cât și copiii și elevii mei, m-au determinat să-mi întorc ființa spre trecut, să redau crâmpeie de odinioară și să transmit tuturor celor care îmi urmăresc activitățile însemnătatea păstrării și perpetuării lucrurilor cu adevărat importante în această lume în care parcă totul a ieșit din firesc. Sunt convinsă că acești minunați copii, deși unii dintre ei sunt stabiliți peste hotare, nu vor uita niciodată că pe 15 ianuarie a fiecărui an ne amintim cu drag de marele nostru poet național Mihai Eminescu și de versurile acestuia”, spune Mihaela Ispas, prof. LCCR, Coslada, Madrid, Spania.
La rândul său, Cecilia Stan Tomescu, prof. LCCR, Insulele Canare, Spania, a afirmat:„M-am alăturat cu entuziasm proiectului inițiat de colega mea, prof. Mihaela Ispas, părându-mi o adevărată «filă de poveste» din viața «sărmanului Dionis», deschisă aici, departe, privind «oglinda mării», «într-o lume de neguri»… Noi, cei plecați «în căutarea Șeherezadei», plutind prin «valurile vremii« si rătăcind «către Mercur», suntem tei înfipți «la mijloc de codru», cu trunchiul în „străinătate”. Depinde de noi ca rădăcinile să dea lăstari, iar ramurile să vânture «flori albastre», pe unde se scutură. «Trecut-au anii», încă o sărbătoare, încă o poezie, uniți în cântec, de data aceasta! Mulți elevi nu au cântat alături de noi de teama de a nu părea niște «somnoroase păsărele», dar s-au bucurat deopotrivă de acest eveniment, așa cum sperăm să se delecteze toți cei care ne vor viziona. Felicitări celor care s-au încumetat să se alăture la acest «cânt de dor», dovedind că, nu e nevoie nici măcar să ne cunoaștem, pentru a rezona pe versurile iubite ale poetului. «Și dacă…» ne-am uni așa mai des, am atinge «mii de stele»!”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.