BRAȘOV. „Duhovnic al turiștilor” în Biserica Neagră și la Viscri
Pentru prima dată în bisericile săseşti din România va exista un preot „duhovnic al turiştilor”, la care vor putea apela în timpul concediilor, vizitatorii lăcaşurilor de cult, indiferent de cultul din care provin, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă desfășurată la Sibiu, preotul Ştefan Cosoroabă, reprezentant al Bisericii Evanghelice C. A. în România (B.E.C.A.R.). „Duhovnicul turiştilor” va putea fi găsit în cele mai vizitate biserici săseşti din ţară, cum ar fi Biserica Neagră din Braşov, biserica din Sighişoara sau cea din Biertan, judeţul Sibiu. „Există o tendinţă la nivel european. Spre exemplu, turiştii germani ajung de la Ibiza până în Norvegia, peste tot, şi biserica se simte responsabilă pentru ei şi în timpul concediului. Acest duhovnic o să aibă trei atribuţii spirituale. Prima atribuţie, o să ţină duminica slujbe în biserici unde nu este preot, acolo unde se strâng destul de mulţi saşi care vin, pentru o anumită perioadă, înapoi la caselor lor, dar nu există o comunitate care să aibă preot. A doua atribuţie este că va ţine săptămânal meditaţii în anumite biserici pe care trebuie să le mai stabilim un anumit program, unde este fluxul de turişti mai mare: Biserica Neagră, Viscri, Biertan, Sighişoara şi aşa mai departe. Şi trei, va sta la dispoziţia în anumite ore, în aceste biserici, pentru turişti care vor să se spovedească sau să aibă o discuţie cu temă spirituală”, a explicat Cosoroabă, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, „duhovnicul turiştilor” va fi un preot adus din Germania şi va putea dialoga cu enoriaşii în limbile română, germană şi engleză.
„Nu doar monumente arhitectonice, ci case ale Domnului”
Astăzi, Cosoroabă a revenit cu clarificări legate de proiectul B.EC.A.R. de a înființa un post de preot ca „duhovnic al turiștilor”, anunțând că se delimitează „de orice interpretare tendențioasă a aceste acțiuni”. El a explicat că termenul german „Urlaubsseelsorger” este literar corect tradus ca „duhovnic de concediu” sau „duhovnic al turiștilor”, „dar teologic lipsește latura legată strict de spovedanie ca ascultare duhovnicească și îndeplinire de canoane”, altfel spus, mărturisirea păcatelor nu se face ca la duhovnicul propriu. „Misiunea propusă a «duhovnicului turiștilor» este triplă: de a ține slujbe în Bisericile Evanghelice care nu au preot propriu și unde în vară sunt mulți sași evanghelici reveniți pentru concedii, de a ține meditații («Andachten») în lăcașele de cult ale B.E.C.A.R. cu mult trafic de vizitatori, ca ajutor al parohului; de a sta la dispoziție vizitatorilor și celor din concedii pe teme spirituale și duhovnicești, dacă aceștia au nevoia. Credem că nu este adecvată o altă abordare decât cea ecumenică, preoții evanghelici întotdeauna pun mai presus nevoia spirituală sau diaconică a omului decât religia specifică a acestuia. Această poziție B.E.C.A.R. o are inclusiv vis-a-vis de spovedanie. Oferta duhovnicească este benevolă și nu obligatorie și face parte din serviciul religios al B.E.C.A.R. în lăcașele de cult proprii, care niciodată nu sunt doar monumente arhitectonice, ci case ale Domnului”.
Anul trecut, bisericile fortificate ale saşilor din Transilvania au fost vizitate de peste 695.000 de turişti români şi străini, susţine preotul Ştefan Cosoroabă.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.