BRAȘOV. Drapel de luptă scos la licitație
Braşovenii care au mers, la sfârşitul săptămânii trecute, la Muzeul Casa Mureşenilor, au avut ocazia unică de a vedea drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu. A fost o expoziţie de doar câteva ore şi o ocazie unică pentru că obiectul va fi scos la licitaţie şi ar putea intra într-o colecţie privată. Deşi oamenii din cultură speră ca obiectul să reintre în circuitul expoziţional. „Sperăm din tot sufletul ca acest drapel să intre în patrimoniul unei instituţii publice, să ajungă la un muzeu din ţară”, a spus Valer Rus, director Muzeul Casa Mureşenilor.
„Este un obiect care cu siguranţă a iscat polemici, discuţii, pasiuni, un interes la care nu ne-am aşteptat. Există temeri că va ajunge în colecţii private. Însă, peste 80% din colecţionarii privaţi au înţeles şi fac acest lucru – cumpără şi expun publicului în diferite muzee. Eu sunt optimist şi cred căm dacă va ajunge într-o expoziţie privată, va fi expus”, a explicat Valeriu Sângeorzan, reprezentant al Casei care va organiza licitaţia.
„Este o mare surpriză şi o mare bucurie că am reuşit să văd acest drapel. Am văzut că va fi expus la Braşov şi am lăsat la o parte alte probleme ca să pot să-l văd. Mi-a plăcut foarte mult şi sunt impresionat, mi-a plăcut că este păstrat în condiţii bune şi încă mai pot fi desluşite detalii, însă m-a supărat faptul că ar putea ajunge la o persoană şi apoi nu va mai putea fi expus”, ne-a spus un braşovean.
Steagul reprezintă o raritate absolută şi o piesă de colecţie fără egal. A fost pictat pe piele la jumătatea secolului al XIX-lea. Are formă pătrată şi are cusută o icoană brodată pe margini cu fir de argint, care reprezintă pe o faţă momentul Pogorârii Sfântului Spirit, iar pe cealaltă Înălţarea Domnului. Culorile tricolorului românesc sunt cusute pe marginea drapelului. Obiectul aminteşte de un prapor bisericesc, iar faptul că inscripţia de pe icoană este scrisă cu litere chirilice pare să indice faptul că icoana provine dintr-o biserică ortodoxă, în condiţiile în care în Biserica Greco-Catolică era mai răspândită folosirea literelor latine. A fost dăruit, la începutul anilor 2000, la serbările de la Ţebea, de către un moţ de 70 de ani, delegaţiei Partidului România Mare, condusă de Corneliu Vadim Tudor. În 2013 s-a încercat vânzarea lui. Din cauza unor probleme juridice, a fost retras de la vânzare. După moartea lui Corneliu Vadim Tudor, familia sa l-a scos din nou la licitaţie. Această nouă licitaţie va avea loc pe 3 februarie, iar preţul de pornire va fi de 5.000 de euro.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.