Cultură

BRAȘOV. Două opere într-un singur spectacol extraordinar

  • cavalleria-opera.jpg

Pentru că ne aflăm în apropierea Sfintelor Sărbători ale Paștelui, Opera Brașov prezintă sâmbătă, 16 aprilie 2022, la ora 18.30, în Sala Operei, un spectacol extraordinar alcătuit din două opere ce se încadrează în curentul verist: „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni și „Paiațe” de Ruggero Leoncavallo.
Drama pe care o trăiesc personajele din opera „Cavalleria Rusticana” se petrece în ajunul sărbătorilor pascale. Libretul operei e inspirat după nuvela scriitorului Giovanni Verga. Pietro Mascagni a compus această operă pentru un concurs componistic de opere într-un act, desfășurate într-un decor unic. Muzica și desfășurarea acțiunii au o puternică individualitate etnică, acțiunea petrecându-se în Sicilia. Drama pasională se desfășoară rapid, cursiv, cu accente pasionale profunde. În distribuție: Santuzza – Carmen Topciu (debut), Lola – Anca Panait, Turiddu – Daniel Magdal (invitat), Alfio – Cătălin Țoropoc (invitat), Mama Lucia – Sonia Hazarian.
Mezzosoprana Carmen Topciu debutează sâmbătă, la Opera Brașov, în rolul Santuzza din „Cavalleria Rusticana” după ce, în luna martie, a cântat pe mari scene lirice ale lumii: la Teatro Petruzzelli din Bari, unde a interpretat rolul Amneris din opera „Aida” de G. Verdi și, apoi, la Opera din Sydney, a fost Elisabetta din opera „Maria Stuarda” de G. Donizetti.
Tenorul Daniel Magdal, invitat sâmbătă pentru rolurile Turiddu din „Cavalleria Rusticana” și Canio din „Paiațe”, este, din 2018, solist al Operei Naționale București. Evoluția sa spectaculoasă l-a purtat pe scene ale teatrelor din întreaga Europă, dar și din America și Asia.
Baritonul Cătălin Țoropoc este invitat să interpreteze rolul Alfio pe scena Operei Brașov. El este, în prezent, solist al Operei Naționale București, dar colaborează în străinătate cu teatre importante, deschizând stagiunea Dubai Opera cu „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, alături de Teatro San Carlo di Napoli, în rolul Contelui de Almaviva. De asemenea, deschide și stagiunea Teatro Verdi di Trieste, cu rolul titular din opera „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovski, alături de nume importante ale scenei lirice actuale.

Opera „Paiațe” a fost compusă de Ruggero Leoncavallo în anul 1892, pe un libret propriu. Se pare că tragica întâmplare prezentată în această lucrare a fost reală, petrecându-se în Calabria (Italia), iar judecător la condamnarea actorului ucigaș a fost însuși tatăl compozitorului. Succesul operei a fost enorm, jucându-se imediat după premiera absolută la Dresda, Berlin, Londra, New York, Bordeaux, Paris. În ciuda aprecierii favorabile a publicului, opera nu a fost bine primită de critica de specialitate. Abia în secolul XX, când curentul verist a început să fie cu adevărat apreciat datorită interpretărilor extrem de valoroase ale lui Enrico Caruso și Aureliano Pertile, criticul René Leibowitz remarca forța acestei creații de o rară intensitate expresivă. În distribuție: Nedda – Aurelia Florian (debut), Canio – Daniel Magdal (invitat), Tonio (+prolog) – Vasile Chișiu (invitat), Beppe – Claudiu Bugnar (debut), Silvio – Alexandru Aghenie.

În spectacolul de sâmbătă, își dau concursul Corul, Baletul și Orchestra Operei Brașov.

Solista Operei Brașov, soprana Aurelia Florian, va interpreta, în premieră, la Opera Brașov, rolul Nedda din opera „Paiațe”, după triumful răsunător al debutului în rolul Floria Tosca de la sfârșitul lunii martie, tot pe scena brașoveană.
În rolul Tonio din „Paiațe” este invitat baritonul Vasile Chișiu, ce revine pe scena Operei Brașov, după ce l-am mai putut urmări și în rolul Giorgio Germont din opera „Traviata” de G. Verdi sau Alfio din „Cavalleria Rusticana”. Actualmente, este solist al Operei Naționale București, dar cu o activitate artistică foarte bogată în țară și în străinătate.

Conducerea muzicală îi aparține maestrului Vlad Conta (invitat), ce revine la pupitrul Orchestrei Operei Brașov, după ce, anul trecut, a dirijat spectacolul cu opera „Traviata” de G. Verdi. Regia artistică este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistenți regie: Asineta Răducan, Valentina Mărgăraș. Mișcare scenică: Nermina Damian. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Dan Antipa.
Spectacolul durează două ore și 45 de minute și are o pauză.

 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button