BRAȘOV. Două milioane de lei pentru proiectele culturale din acest an
Două milioane de lei au fost alocate de la bugetul local, pentru finanțarea în 2017 a proiectelor culturale, suma fiind dublă comparativ cu anul 2016. Primăria Brașov va posta în cursul zilei de mâine, pe site-ul instituției, anunțul privind lansarea programului de finanțare a acestor proiecte.
Proiectele culturale vor putea fi depuse în maxim 30 de zile calendaristice de la data lansării anunțului, iar dacă se respectă termenele prevăzute în procedură, rezultatele vor fi anunțate în 82 de zile de la această dată. Dacă în urma primei sesiuni nu se depun suficiente proiecte pentru a se acorda cele două milioane de lei, în termen de 30 de zile de la anunțarea rezultatelor, Municipalitatea va organiza o a doua sesiune (așa cum s-a întâmplat și anul trecut).
„În anul 2015 au beneficiat de finanțare 10 proiecte, iar anul trecut 19. Am luat decizia de a suplimenta bugetul pentru anul 2017 pentru că este necesar să acordăm o atenție deosebită vieții culturale a Brașovului”, a declarat viceprimarul Costel Mihai.
„Nota” minimă de obținut a coborât de la 80, la 70 de puncte
Potrivit ghidului de finanțare nerambursabilă, vor putea beneficia de bani de la bugetul local persoanele fizice și juridice de drept public sau privat, române sau străine, autorizate, înființate în condițiile legii române sau străine, care depun o ofertă culturală. De finanțare de la bugetul local pot beneficia proiecte din arii tematice precum arte vizuale și arhitectură, activități muzeale, teatru, dans, muzică, patrimoniu cultural național, patrimoniu imaterial, intervenție culturală, educație culturală, diversitate culturală, condiția fiind ca proiectele să se încadreze în Strategia culturală a municipiului Brașov 2013-2030.
Viceprimarul Costel Mihai a precizat că, anul acesta, programul vine cu noutăți. Astfel, dacă în anii precedenți punctajul mimim pe care trebuia să-l obțină un proiect pentru a deveni eligibil era 80 din 100 de puncte, anul acesta a fost coborât la 70 de puncte. O altă noutate este că toate documentele solicitate prin ghid trebuie depuse încă de a început, spre deosebire de anii trecuți, când dosarul se putea completa pe parcurs.
Nu toate cheltuielile sunt eligibile
Solicitanții vor avea de prezentat în detaliu bugetul evenimentului și să fie atenți când își estimează cheltuielile, pentru că unele nu sunt eligibile. „Finanțările nerambursabile acordate nu pot fi folosite pentru plata utilităților aferente sediilor sau beneficiarilor sau angajaților și nici nu pot fi folosite pentru acoperirea unor debite ale beneficiarilor sau pentru cheltuieli salariale ale”, a explicat viceprimarul.
Procentul maxim al cofinanțării ce poate fi obținut de la bugetul local este de 80% din bugetul total al proiectului. Valoarea minimă a finanțării este de 20.000 de lei/proiect, iar cea maximă este de 100.000 de lei.
Comisia de evaluare a proiectelor va fi compusă din cinci persoane, dintre care un reprezentant al Consiliului Local, unul al Executivului Primăriei și trei personalități din domeniul cultural, care au o experiență de cel puțin trei ani în domeniu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.