Cultură

BRAȘOV. Două evenimente la Casa Junilor, unul cu magneți „instant”

 

De Noaptea Muzeelor (18 mai), între orele 18.00-24.00, sunteți așteptați la Casa Junilor (Brașov, Prundului 1, lângă Poarta Șchei) pentru a vizita gratuit expoziţia de la parter: „Identitate națională, eleganță și vestimentație la românii din Brașov (1700-1939)”.
Expoziţia este realizată de Societatea Junilor Brașovecheni şi Asociația Șcheii Brașovului, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), iar ghidajul va fi asigurat de către istoricul şcheian dr. Alexandru Stănescu.
În cadrul acesteia, vizitatorii vor descoperi portul de sărbătoare al brașovenilor, așa-numitele haine românești, un port tradițional urban, unic în Transilvania, dar și costumul tradițional care a inspirat portul Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi, cămăși cusute cu simboluri ancestrale magice, decorate cu mii de fluturi de argint aurit (paiete).
Proiectul expozițional tratează atât codul vestimentar al vechii comunități românești din Brașov, cât și un aspect însemnat al luptei românilor brașoveni pentru drepturi naționale, și anume, asumarea și etalarea în plan public a apartenenței la națiunea română prin intermediul unor însemne și simboluri naționale, militare și regale, cu care își decorau hainele de sărbătoare (tricolor, deviza regală, monograma lui Carol I).

La etajul I, Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului organizează expoziția „Junii în zilele noastre”. Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov și Consiliul Local Brașov, organizează expoziția „Junii în zilele noastre”. Ghidajul în expoziției va fi asigurat de juni din diverse cete și de fete din Șcheii Brașovului, iar în sala de conferințe vor avea loc videoproiecții cu filme documentare din toate activitățile pe care Junii Brașovului le desfășoară pe parcursul anului (Ziua de Blagoveștenie, Activitatea Junilor Tineri din săptămână luminată, Parada din Duminica Tomii, Jocurile Strămoșești, Mailurile și Colindul de perioada sărbătorilor de iarnă).
La eveniment va fi prezent și Iosif Iepure care de curând a primit distincția de Tezaur Uman Viu.
Vizitatorii vor avea parte de o surpriză, primind un magnet personalizat cu Junii prezenâi la eveniment.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button