Cultură

BRAŞOV. Doi copii au găsit un manuscris într-un cufăr

  • Simona Antonescu istoria povestita copiilor_251965.JPG
 

Aşa începe povestea, plină de mister şi de aventură. Doi fraţi gemeni, Ilinca și Călin, găsesc într-un cufăr vechi din podul casei un manuscris magic şi astfel se întorc în timp pentru a afla istoria românilor. Acesta este „trucul” pe care scriitoarea Simona Antonescu (foto 2) l-a găsit pentru a-i familiariza pe micii cititori cu istoria și legendele românilor. Seria „Istoria povestită copiilor”, de Simona Antonescu, cu ilustrații de Alexia Udriște, va fi prezentată astăzi la Braşov în prezenţa autoarei. Lansarea are loc de la ora 17.00, la Librăria Şt. O. Iosif. Invitat să vorbească, alături de Simona Antonescu, scriitorul Adrian Lesenciuc, preşedintele filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor.
Evenimentul este interactiv, fiind gândit şi ca o mare vânătoare de comori: „Vino să descoperi indiciile care îi vor salva pe Ilinca și Călin!”, spun organizatorii.

Ilinca și Călin se întorc în timp în diferite perioade istorice (cea mai îndepărtată e vremea lui Decebal, cea mai recentă e Marea Unire din 1918) și cunosc astfel viața oamenilor din acele timpuri. Fiecare volum are în centru un personaj istoric și legendar (de la Decebal, la Mircea cel Bătrân, Menumorut, Domnița Chiajna, regele Mihai, diaconul Coresi, Iancu Jianu, domnița Ralu, Cuza Vodă, Vlad Țepeș, domnița Ruxandra, Basarab I, Carol I, Dimitrie Cantemir, domnița Bălașa și doamna Neaga ș.a.), iar cei mici vor călători atât pe firul timpului, cât și al spațiului în care aceștia au trăit. Detalii legate de îmbrăcăminte, feluri de mâncare, obiceiuri, evenimente istorice, toate se amestecă armonios în narațiuni care își propun să-i împrietenească pe copii cu istoria, să-i facă curioși și dornici de explorări. Fiecare carte prilejuiește și o vizită într-un anumit loc din România, majoritatea acestor locuri încă existând ca vestigii și putând fi vizitate de copii (Roșia Montană, cetatea Histria, peștera Polovragi, Sarmizegetusa ș.a.). În plus, partea fantastică din poveste aduce în atenția copiilor și numeroase personaje din folclorul românesc. De exemplu, Pasărea Măiastră, Școala Solomonarilor, Caloianul ș.a.
Stilul cald al narațiunii și dragostea pentru istorie fac din Simona Antonescu povestitoarea cea mai potrivită pentru a-i face pe cei mici să cunoască și să îndrăgească marile și micile figuri ale istoriei naționale, dar și numeroase locuri emblematice și obiceiuri populare.
Cred că undeva în inima fiecăruia dintre noi există un ochi pentru trecut. Dacă îl găseşti şi îl deschizi, atunci toate cele care au fost ţi se arată altfel, mai apropiat, mai familiar. Înţelegi miezul de adevăr al lucrurilor şi ajungi să simţi că realmente te înrudeşti cu cei despre care scrie prin cărţile de istorie. Asta îmi propun să le transmit copiilor: aveţi în voi un ochi special, cu care vă puteţi vedea strămoşii. Va fi magic, ca un film de aventuri, cu mistere şi poveşti fabuloase. Trebuie doar să căutaţi în voi ochiul acesta şi apoi să priviţi filmele dintre paginile cărţilor”, spune Simona Antonescu.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button