BRAŞOV. Doar pensionarii şi copiii au dat bani pentru salvarea Casei Barac
Braşovenii sunt invitaţi la bal pentru a contribui la salvarea Casei Barac – parte a Complexului Muzeal Prima Şcoală Românească – şi a comorilor de patrimoniu din arhiva adăpostită de aceasta: 6.000 de cărţi şi peste 30.000 de documente. Imobilul din 1773 are nevoie de reparaţii urgente, fiindcă apa pătrunde prin acoperişul deteriorat, dar şi clădirea este destul de şubredă.
Sub denumirea „Balul de absolvire al Primei Şcoli Româneşti”, Clubul Rotary Kronstadt organizează un eveniment caritabil vineri, 20 mai, de la ora 19.00, la Hotel Kronwell, unde sunt aşteptaţi circa 200 de invitaţi. Seara va fi plină de momente artistice tradiţionale oferite de Cvintetul Anatoly, dar şi de alţi artişti. Va avea loc o licitaţie unde se vor vinde la cele mai bune preţuri tablouri, excursii în străinătate, produse ale creatorilor de modă, vinuri şi ciocolată de colecţie. Artişti şi cântăreţi precum Adrian Daminescu, Corina Chiriac, Laura Cosoi, Mihaela Tatu, Bebe Cotimanis şi mulţi alţii susţin cauza strângerii de fonduri pentru muzeu.
Arhiva Primei Şcoli Româneşti este alcătuită din peste 30.000 de documente şi 6.000 de cărţi vechi din sec. XI-XVI şi este păstrată în Casa Barac, clădire de la 1773, nereparată vreodată şi care stă să se prăbuşească.
Deşi prof. pr. dr. Vasile Oltean, directorul muzeului,a lansat din 2 februarie campania „Daţi un leu pentru muzeu”, doar câţiva reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe, vârstnici şi copiii au donat. Pensionarii din Şchei au venit la preotul Oltean să doneze câte 10-20 de lei. Un copil de clasa a IV-a de la Şcoala Generală Nr. 8 l-a impresionat cel mai mult pe directorul muzeului. Elevul a mers din clasă în clasă şi a strâns câte 50 de bani – un leu de la colegii de şcoală. A reuşit astfel să strângă în jur de 2.000 de lei. „Am strâns până acum 4.200 de lei, numai din asemenea donaţii. Nimic altceva. Îmi pun mari speranţe în balul de vineri”, ne-a spus părintele.
Clubul Rotary Krondstadt îşi doreşte menţinerea farmecului vechi al instituţiei, dar şi introducerea unui sistem de QR-coduri (ce pot fi accesate de către cei care au telefoane inteligente), pentru cele mai importante obiective muzeale cu informaţii despre exponate, un tur virtual al muzeului sau o tiparniţă modernă. Clubul va organiza şi o şcoală de vară pentru elevi între 10 şi 12 ani, care să înveţe la muzeu despre „Evoluţia mijloacelor de comunicare în masă, de la tiparniţă, la Facebook şi Twitter” şi va realiza un videoclip profesionist în română şi engleză pentru promovarea instituţiei.
„Ajutând Prima Şcoală Românească, şi implicit pe domnul Oltean, care e sufletul şcolii, vrem să aducem nişte fonduri care să contribuie nu numai la repararea şcolii. Să nu fim un popor reactiv, să ne dăm seama că a căzut acoperişul şi apoi să îl reparăm, ci să încercăm să nu lăsăm să cadă acoperişul, dar mai mult, să aducem noutăţi în ceea ce înseamnă Prima Şcoală Românească: un sistem de ticketing, un tur 3D”, a explicat Dorian Lungu, preşedintele Clubului Rotary Kronstadt Braşov.
Se lucrează la acoperiş până se termină banii
Biserica Sf. Nicolae, în curtea şi în administrarea căreia se află muzeul, a primit, la sfârşitul anului trecut, de la Guvern, 200.000 de lei pentru lucrări de reparaţii la acesta. Mare parte din bani s-au dus însă pe experţi şi documente. Lucrările de reabilitare s-ar ridica undeva la aproape 718.000 euro, însă directorul muzeului nu poate accesa bani europeni, pentru că această clădire aparţine Bisericii. De la Consiliul Judeţean, părintele Vasile Oltean nu poate cere bani pentru că, susţine el, ar fi incompatibilitate, fiind acum consilier judeţean. În prezent, sursa de finanţare este din taxa de vizitare a muzeului, de 3 lei pentru copii şi 5 lei pentru adulţi. Aproape toate tirajele zecilor de cărți pe care le-a scris prof. Oltean, pe baza celor descoperite de el în arhivele pe care le cercetează asiduu (despre Juni, despre Imnul Național, despre Diaconul Coresi, despre Constantin Brâncoveanu sau Mitropolitul Șaguna) au fost donate muzeului, pentru a acoperi din vânzarea lor cheltuielile.
Cu banii rămaşi, circa 80.000 de lei, biserica a angajat o firmă care să repare acoperişul sau măcar să înlocuiască ţiglele sparte de pe partea din Casa Barac unde este arhiva. „Cel puţin să nu mai plouă înăuntru. Avem autorizaţii în regim de urgenţă şi am început de acum două luni lucrarea”. „E singura formulă prin care pot depăşi acest impas în care mă găsesc. Văd cum plouă din tavan pe cărţi, că sunt în pericol cărţi ce au pretenţia unui microclimat pentru a nu se degrada, sunt atâtea sute de ani în care au stat în podul bisericii şi au supravieţuit. Nu puteam să cred că se va întâmpla ceva”, a declarat profesorul Oltean. El spune că atunci când se vor termina banii, va pune de la el din buzunar, numai să termine măcar acoperişul.
Răzvan Popa spune că nu a făcut eveniment de strângere de fonduri
Un eveniment, anunţat ca fiind unul pentru strângerea de fonduri necesare efectuării de reparaţii capitale la Casa Barac, a fost organizat în 31 martie de consilierul local Răzvan Popa. Dar nu a adus deocamdată nici un ban. Răzvan Popa spune acum că nu şi-a propus ca în acea seară să strângă bani şi/sau cecuri, neexistând în sală vreo urnă de donaţii. „Am organizat evenimentul ca să adunăm laolaltă pe toți cei din comunitate și nu numai care pot contribui la salvarea Primei Școli Românești, să creăm legătura dintre mediul economic şi domnul profesor. Noi am invitat marile companii din Braşov şi din împrejurimi, în faţa cărora dumnealui a putut să-şi prezinte şi să-şi susţină cauza. Firmele şi-au notat contul Fundaţiei, dar noi nu am mai urmărit ce s-a mai întâmplat. Şi aşa s-a interpretat politic demersul”, ne-a declarat Popa.
Un alt bal caritabil ce ar fi trebuit să aibă loc zilele trecute a fost anulat, din lipsă de confirmări de participare din partea invitaţilor.
Cei care doresc să contribuie la salvarea Casei Barac o pot face în contul RO34BRDE080SV05848350800 – Fundaţia Prima Şcoală Românească. Sau pot merge direct la Muzeul Primei Şcoli Româneşti.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.