Cultură

BRAȘOV. Dirijorul Horia Andreescu și o legendă a școlii ruse de pian

 

Concertul simfonic extraordinar de la Braşov, ce va avea loc în această seară, de la ora 19.00, la Sala Patria, susţinut împreună cu Filarmonica locală, va marca aniversarea a 60 de ani de activitate ai postului Radio România Târgu Mureş, spectatorii având ocazia de a se întâlni cu pianista Elisabeth Leonskaja, o adevărată legendă a vestitei şcoli ruse de pian, continuatoare a mesajului artistic al marelui Sviatoslav Richter. Elisabeth Leonskaja face o adevărată echipă cu dirijorul Horia Andreescu, valoarea şi experienţa extraordinară a celor doi muzicieni garantând versiuni de cea mai înaltă clasă. Programul va cuprinde Doru Popovici – „Codex Caioni” (fragmente), Fr. Chopin – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră  în mi minor op. 11, J. Sibelius – Simfonia nr. 1 în mi minor op. 39..

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, orchestră pe care a dirijat-o prima oară încă din anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic şi dirijorul şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România. În anii ‘80 şi ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda şi Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referinţă ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók şi pentru relaţia privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în acelaşi timp, un remarcabil promotor al muzicii noi şi al tinerelor talente. De-a lungul timpului a condus ansambluri de excepţie precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Naţională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkiavik, Alabama şi Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia şi Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg şi Nagoya, orchestrele de cameră din Israel şi Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga şi ansamblul Modern din Frankfurt.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button