BRAŞOV. Din nou, DOLIU în lumea literară!
Lumea literară braşoveană s-a îndoliat din nou. „În dimineața zilei de azi, la orele 7.15, bunul și marele meu prieten Daniel Drăgan, scriitorul maestru, a închis ochii! Ce dor o să îmi fie de el! Dumnezeu să-l odihnească!”, a notat scriitorul braşovean Laurenţiu-Ciprian Tudor pe Facebook.
„Miţa – Jurnalul intim secret şi adevărat al Mariei Suru” se numeşte ultimul volum semnat de Daniel Drăgan (foto 2), care a fost lansat în decembrie, la Muzeul de Artă Braşov, ca parte a unei întâlniri omagiale pentru scriitorul care împlinea atunci 80 de ani.
Daniel Drăgan (în acte Daniil Drăgan), născut la 20 decembrie 1935 în Glodeni, Dâmboviţa, era unul dintre cei mai importanţi scriitori braşoveni, o figură marcantă a vieţii culturale braşovene şi a filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România. Daniel Drăgan este semnatarul a 33 de volume (romane, poezie, dramaturgie, memorialistică, interviuri) fiind distins de trei ori cu premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Braşov (1984, 2002, 2004) şi cu Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor (2006). A fost preşedinte al Societăţii Patronilor de Edituri din România (SPER) două legislaturi (1994-1996) şi membru (în afara Uniunii Scriitorilor din România) al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni şi al Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român ASTRA. Are meritul de a fi înfiinţat şi a de a fi condus revistele ASTRA (1966-1968 şi 1980-1990), Braşovul literar şi artistic – serie nouă (1978-1982) şi Coresi (1990-1993). De asemenea, a dat publicului braşovean una dintre primele edituri braşovene (Editura Arania, din 1991) şi una dintre cele mai vechi ONG-uri cu profil cultural de pe piaţa culturală braşoveană (Fundaţia Culturală Arania, din 1994).
Daniel Drăgan a urmat studiile liceale la Colegiul Naţional Militar „Nicolae Filipescu” Mânăstirea Dealu – Predeal, la Liceul „Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte şi la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” Braşov. A făcut apoi studii universitare la Şcoala de literatură şi critică literară „Mihail Eminescu” a Uniunii Scriitorilor şi la Facultatea de Ziaristică Bucureşti. A debutat publicistic în anii de liceu, iar apoi a semnat articole în reviste de prestigiu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.