Cultură

BRAŞOV. De la „Şi eu am trăit în comunism” la „România în 7 gesturi”

 

Suita „Conferinţele Şaguna-Okian” prilejuieşte mâine un nou eveniment cultural special, care îi va avea ca invitați pe scriitorii Ioana Pârvulescu și Radu Paraschivescu. Tema conferinței, „Din viața noastră de zi cu zi”, va fi abordată cu prilejul unei duble lansări de carte, „Şi eu am trăit în comunism” şi „România în 7 gesturi”, urmată de o dezbatere. Evenimentul, deschis publicului larg, va avea loc în Sala Festivă a Colegiului Național „Andrei Șaguna”, de la ora 18.00.

„Cartea aceasta nu conţine ideologie şi nu porneşte de la premise politice. Dacă din ea rezultă o concluzie politică sau o voluptate estetică, aceasta e problema intimă a cititorului. Aici sunt adunate simple amintiri cotidiene. Aşadar nu va fi vorba de închisori, de sisteme de represiune, de evenimente ieşite din comun, ci de viaţa cea mai banală cu putinţă, aceea în care te trezeşti din somn, te speli, mănânci (eventual) micul dejun, pleci la serviciu şi aşa mai departe. Se va vedea însă că, în comunism, banalul e cel mai spectaculos lucru. Dar e vorba de un spectacol involuntar, în care n-ai vrea să fii distribuit. Mărturiile acoperă toată gama: de la ciudat la grotesc, de la înfiorător la simplul fior, de la epic la poezie”, notează Ioana Pârvulescu despre cartea „Şi eu am trăit în comunism”, al cărei editor a fost.

Când modelul e un mistificator, un delincvent sau un bolşevic

„Nu e vorba de persoane, ci de ceea ce trădează comportamentul lor public: acomodarea, delimitarea strategică de un trecut care compromite, demagogia şi gargara patriotardă, trecerea dintr-o tabără în alta la momentul oportun, amnezia conjuncturală, tehnica mistificării, minciuna ca modus operandi, conştiinţa impunităţii, comerţul cu drame, mîrlănia cu ifos, pamfletul folosit ca alibi pentru înjurături, laşitatea păzită de bodyguarzi etc. Persoanele care au comis aceste gesturi se bucură de notorietate şi îşi duc (sau şi-au dus) o bună parte din viaţă în ochiul public. Indiferent dacă vin din politică, mass-media sau sport, ele pot fi preluate ca modele. Multiplicate în pliurile societăţii, refăcute în microuniversul unei scări de bloc, al unei întreprinderi, al unei şcoli. Or, cînd modelul e un mistificator, un delincvent sau un bolşevic, consecinţele nu pot fi decât gravisime”, scrie Radu Paraschivescu despre cartea sa, „România în 7 gesturi”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button