Cultură

BRAȘOV. „Dacă poate fi imaginat, poate fi printat”

 

Casa Mureşenilor găzduieşte în premieră expoziţia dedicată tehnologiei imprimării tridimensionale, în care putem vedea creionul care desenează tridimensional sau un fragment din clădirea Comisiei Europene realizat prin 3D printing, logo-ul fiind „Dacă poate fi imaginat, poate fi printat”.

Primul eveniment din România dedicat tehnologiei imprimării tridimensionale a ajuns în premieră la Braşov. Cea de-a doua ediţie a expoziţiei „Viitorul în 3D Printing” aduce în faţa braşovenilor creaţii diverse, de la jucării, la pantofi, bijuterii şi chiar organe umane, arătând că imprimarea tridimensională poate fi considerată o alternativă eficientă pentru un drum mai scurt, de numai câteva ore, de la proiectare la stadiul de produs. După avanpremiera de la Bucureşti, din cadrul Romanian Design Week, şi expoziţia de la Cluj, „Viitorul în 3D Printing” poate fi vizitată la Braşov până 24 septembrie, la Muzeul Casa Mureşenilor. Intrarea este liberă.

În câteva zile se poate realiza o căsuţă

Expoziţia prezintă forme complexe realizate prin printarea 3D, dar şi tipurile de material utilizate, tehnologia prin care se face imprimare şi modul cum poate fi ea optimizată pentru nevoile fiecăruia. Printre exponatele de la Casa Mureşenilor se regăsesc o secţiune din clădirea Comisiei Europene, realizată prin 3D printing, din plastic biologic, de către DUS Architects, din Olanda. „Practic, aceasta este dovada că în cîteva zile se poate realiza o căsuţă întreagă. Utilitatea experimentului este de exemplu, în zonele afectate de calamităţi, care au nevoie de construcţii rapide”, a explicat Miruna Amza, de la Asociaţia Scientifica, curatorul expoziţiei. Printre zeci de exponate se regăsesc şi poveştile interactive produse de Tanya Marriott din Noua Zeelandă, sculptura Bloom a lui John Edmark, sau seria de vaze Libero Rutilo, realizată 3 3D printing din material reciclabile premiată cu Platimum A’Design Awards 2017. Vizitatorii vor putea vedea şi un pantof realizat la o imprimantă 3D.

Un mini Castel Bran, creat cu un „3D pen”

Imprimarea tridimensională are aplicabilitatea în trei domenii-cheie, spune curatorul expoziţiei, Miruna Amza. Este vorba despre în sectorul industrial, sectorul medical şi cel al industriilor creative. De altfel, acestea sunt şi domeniile prin care sunt „plimbaţi” vizitatorii expoziţiei de la Casa Mureşenilor. Expoziţia prezintă printre altele, câteva modele anatomice destinate evaluării preoperatorii, care sunt deja folosite chiar şi în spitalele din România, secţiuni de organe, proteze medicale şi „scheletul Rex”, o invenţie nouă de la un spital din Statele Unite, care este utilizată pentru susţinerea coloanei vertebrale a copiilor cu malformaţii sau care au suferit intervenţii de coloană. Un alt exponat aparte, realizat prin imprimare tridimensională este o machetă a Castelului Bran, creată cu un „3D pen”, adică un creion care desenează tridimensional. Proiectul încurajează şi interacţiunea cu exponatele 3D astfel că multe dintre obiecte pot  fi observate de aproape şi atinse de către vizitatori. Una dintre încăperile muzeului pune astfel la dispoziţia vizitatorilor jucării create prin imprimare 3D sau diferite bucăţi de material ce nu au mai ajuns să facă parte din exponate.

Cum funcţionează „a treia revoluţie industrială”

Imprimarea tridimensională este în egală măsură o ştiinţă, dar şi o artă şi este considerată „a treia revoluţie industrială”. Pentru unele obiecte imprimate se foloseşte filament de plastic, pentru altele material din obiecte recilabile sau materiale cu inserţii de lemn, cauciucate sau metalce. „Într-un maşină special de imprimat, acest filament se topeşte şi apoi se depune, în conformitate cu machete proiectată. Această tehnologie poate fi folosită cu success pentru prototipare, pentru realizarea de machete. Poate fi folosită în industrie, de la cea hi-tech la cea uzuală. De exemplu, pentru industria de design, această tehnologie permite trecerea de la o idee, la concept şi apoi la produsul propriu-zis, în doar câteva ore”, a explicat Alexandru Dobre, antreprenor care în aceste zile le arată vizitatorilor de la Casa Mureşenilor cum funcţionează o imprimantă 3D.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button