BRAŞOV. Constantin Ciomâzgă vorbeşte despre Ortodoxie ca posibil unic mod de-a trăi
Un eveniment de excepție îl are ca invitat pe prof. Constantin Ciomâzgă (foto) la Brașov. Prelegerea „Ortodoxia, un mod de-a trăi, poate singurul!” va fi susţinută astăzi, de la ora 17.30, în Sala de conferințe Europa a hotelului ARO Palace. Printre organizatori se află Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi din România (ASCOR) – filiala Brașov.
Cornel Constantin Ciomâzgă, unul dintre cei mai importanţi publicişti ai anilor ‘ 90, întemeietor şi director al unor publicaţii şi al primelor posturi de radio private din România, profesor la Facultatea de Jurnalistică, mentor al unor mari gazetari de astăzi, se retrăgea în urmă cu 19 ani în chiliile unor mănăstiri pentru a ieşi de acolo cu o carte care avea să spargă tiparele, devenind best-seller în foarte scurtă vreme. Cartea sa, „Lucrarea”, a fost declarată „cel mai căutat roman postrevoluţionar”, tirajele epuizându-se cu rapiditate de fiecare dată. Timp de zece ani scriitorul a stat din nou ascuns prin sihăstrii, numai de el ştiute, pentru ca în 2014 să revină cu o nouă carte ce s-a dovedit a fi cu mult mai răvăşitoare decât prima.
Cartea „Se întorc morţii acasă” a fost lansată și la Brașov, acum cinci ani. „Se întorc morţii acasă” are un subiect „împrumutat tot din realitate”, motiv pentru care a fost amânată publicarea poveștii, cum dezvăluie autorul, având ca personaje principale un călău şi pe victima sa. Ciomâzgă dezvăluie cum torţionarul comunist – pe care îl cunoaște întâmplător la metrou după ce acesta fusese îngropat în moarte clinică într-un cavou și îi scrie povestea în „Tinerama” – ajunge să se spovedească unui bătrân duhovnic care fusese cândva, cu 36 de ani în urmă, nici mai mult nici mai puţin decât cea mai oprimată victimă a lui. În timpul spovedaniei, torţionarul, Petre Moroium nu-l recunoaşte pe bătrânul Filip, dar acesta şi-l reaminteşte şi, ca duhovnic, este nevoit să-l asculte spovedind, printre alte orori, cum i-a ucis fratele, cum i-a violat sora şi cum i-a întocmit lui însuşi un fals dosar, în urma căruia avea să capete 21 de ani de muncă silnică.
Şi totuşi, asta nu este partea cea mai zguduitoare a experienţei celor doi şi a cărţii. Filip nu ajunge doar să-l ierte creștinește pe călăul său, dar și să-l iubească, atingând desăvârșirea. Iar torționarul „se întoarce din morți”, pentru veșnicie, de data aceasta.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.