Cultură

BRAȘOV. „Coloana cerului” se înalță din curtea Jandarmeriei

  • Monument_ Jandarmi (4)_243865.jpg
  • Monument_ Jandarmi (1)_243866.jpg
  • Monument_ Jandarmi (5)_243867.jpg
  • Monument_ Jandarmi (3)_243868.jpg
  • Monument_ Jandarmi (6)_243869.jpg
  • Monument_ Jandarmi (7)_243870.jpg
 

Mitropolitul Ardealului, ÎPS dr. Laurențiu, s-a aflat duminică la Braşov, unde a liturghisit în Biserica Sf. Mucenic Mina (din curtea Spitalului Tractorului), apoi a sfințit un monument din incinta Jandarmeriei Brașov, împreună cu un sobor de preoți avându-l în frunte pe protopopul de Brașov, Dănuț Gheorghe Benga. Troița, având ca model monumentul „Coloana cerului” din 1916, a fost ridicată lângă biserica din cadrul cazarmei, în memoria jandarmilor care au căzut la datorie.La eveniment a fost prezent prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu, alături dei numeroși jandarmi, militari și oaspeți, gazde fiind comandantul Inspectoratului de Jandarmi Brașov, colonelul Cristian-Elly Paliștan, şi preotul militar al Jandarmeriei, Ion Epaminond Boroş.
„Fotografia pe care o aveți în față (nota red. – reprezentând monumentul din lemn amplasat pe malul Răstoacei/Focşani, judeţul Vrancea, acum aproape 100 de ani)  a fost făcută la începutul secolului al XX-lea și o găsim în cartea lui Romulus Vulcănescu intitulată «Coloana cerului», publicată în 1972. Această fotografie a stat la baza acestui monument prin care am încercat o reproducere a ideii și simbolului acesteia, însă cu intenția de a o tranforma în monument. În această fotografie, precum și în reproducerea noastră este reprezentat un monument țărănesc pe care dacă îl contempli ai impresia că timpul curge în sens invers, iar ceea ce se vede este o copie rustică a unei capodopere urbane profesioniste”, a explicat colonelul Cristian-Elly Paliștan.

ÎPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe jandarmii brașoveni pentru atașamentul față de Biserica străbună și pentru jertfa lor în menținerea ordinii publice. „Denumirea «Coloana Cerului» este semnificativă. Coloana are putere, ea se înalță, dar când îi spunem «Coloana cerului» simțim nu doar înălțimea, distanța mare spre cer, ci vedem cerul coborât pe pământ, pentru că troița este lângă biserică, iar cupola bisericii exprimă la rândul ei coborârea cerului pe pământ. Iată că prin sfinţirea acestei Coloane a Cerului am întregit cu încă un simbol acest colţ de spiritualitate din curtea Jandarmeriei braşovene, unde flutură falnic unul dintre cele mai mari drapele arborate în unităţile din Transilvania şi sub faldurile căruia jandarmii braşoveni sunt pregătiţi pentru a se jertfi pentru neamul românesc şi România. La baza acestui Monument al Coloanei Cerului, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov, am dat simbolic autorizările pentru a aduce la Braşov osemintele primilor martiri, Epictet şi Astion, precum şi ale Sfântului celui mai drag românilor, Sfântul Andrei. Pentru mine personal şi pentru toţi preoţii din Mitropolia Ardealului a fost, este şi va fi o datorie de onoare, o obligaţie şi o preocupare permanentă să ne cinstim înaintaşii pentru a putea consolida viitorul. Şi aici nu este vorba numai de viitorul nostru, este vorba de viitorul naţiei noastre, este vorba de viitorul copiilor noştri şi ceea ce sădim azi, vom culege mâine”, a spus ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealulu”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
Tăinuindu-ți dragostea INIMII, credința CRUCII și ANCORA nădejdii, te afunzi în temnița cea mai întunecată!” 12 noiembrie 2017 a fost o zi cu o mare încărcătură spirituală în viața jandarmilor brașoveni. Am fost onorați de prezența în mijlocul nostru a Î.P.S. dr. Laurențiu STREZA – Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului care, aflându-se în fruntea unui sobor de preoți a sfințit Coloana Cerului – monument ridicat în memoria jandarmilor din toate timpurile și din toate locurile în curtea Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov.

Dacă în urmă cu un an, Î.P.S. Sa sfințea aici cea de-a 6-a troiță ridicată prin truda și osteneala jandarmilor brașoveni, troiță ce poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, ocrotitorii Jandarmeriei Române („jandarmii cerului”), cărora deunăzi le-am înălțat rugăciuni spre a ne ocroti și călăuzi pașii în nobila noastră misiune în slujba cetății și a locuitorilor acesteia, astăzi ne-am găsit într-o nouă binecuvântare… aceea de a sfinți al 7-lea simbol creștin – această «Coloană a Cerului»”. Semnificația monumentului este una deosebită: crucea centrală, care este sacrificiul Mântuitorului Iisus Hristos, înconjurat de cei 12 apostoli, martori permanenți la activitatea publică a Fiului lui Dumnezeu, sub oblăduirea Sfintei Treimi, reprezentată prin cele trei cruci din vârf.
Și ce alt hram mai potrivit și semnificativ puteam da „Coloanei Cerului”, decât cel al Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat – Ocrotitorul României, pe care întotdeauna îl simțim cum ne ocrotește și ne călăuzește pașii pe drumul Sfintei Cruci care parcurge spațiul sfânt în care noi trăim, numit România și Grădina Maicii Domnului. Prin sfințirea acestei Coloane a Cerului, am întregit cu încă un simbol acest colț de spiritualitate din curtea Jandarmeriei brașovene, în care avem bisericuța ce poartă hramul „Înălțarea Domnului”, troița ce poartă hramul „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril” și de astăzi, Coloana Cerului cu hramul „Sfântului Apostol Andrei”. Lângă toate acestea, flutură falnic unul din cele mai mari drapele arborate în unitățile din Transilvania, sub faldurile căruia jandarmii brașoveni sunt pregătiți să se pună în stare de jertfă pentru ca neamul românesc și România să dăinuiască în veci de veci
”, a spus comandantul IJJ Brașov.

La final Părintele Mitropolit a primit în dar de la comandantul Jandarmeriei Brașov un album foto.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button