Cultură

BRAȘOV. Codlea are un „nou” centru vechi

  • Codlea conferinta presa 4 dec 57_200210.JPG
  • img-4556.jpg
  • Codlea conferinta presa 4 dec 69_200035.JPG
  • Codlea conferinta presa 4 dec 82_200038.JPG
  • Codlea conferinta presa 4 dec 62_200039.JPG
  • IMG_4575_200233.JPG
  • IMG_4580_200234.JPG
  • IMG_4591_200237.JPG
  • img-4593.jpg
 

Reprezentanţii Primăriei Codlea au anunţat, astăzi, într-o conferinţă de presă, finalizarea lucrărilor de reabilitare a Centrului Istoric al municipiului, realizate cu fonduri europene.

Proiectul a fost finanţat pe Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1, Sprijinirea Dezvoltarii Durabile a Oraşelor Poli Urbani de Creştere, Domeniul major de intervenţie 1.1.- Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, subdomeniul Poli de Creştere. Contractul de finanţare nr.3754/08.07.2013 a fost încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru Alba Iulia şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Codlea. La această întâlnire au participat primarul Cătălin Muntean, viceprimarul Virgil Urdea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Mihail Veştea, directorul ADR Centru Alba Iulia, Simion Creţu, reprezentantul firmei constructoare, precum şi şefii serviciilor specializate din Primărie, echipa locală care a contribuit, de asemenea, la implementarea proiectului (Claudia Bradu – coordonatoarea, Elena Butică – asistent manager, Mirela Papară – manager financiar, Corina Slăveanu – responsabil implementare, Corina Popescu – responsabil implementare, Georgeana Rosz – responsabil achiziții).

Primarul Cătălin Muntean, managerul de proiect, a precizat că durata de realizare a investiţiei a fost 29 de luni, valoarea contractului de finanţare fiind de 13.064.210 lei (aproape trei milioane de euro), din care partea de cofinanţare 2%. „Prin acest proiect european de aproape trei milioane de euro, am reabilitat trei clădiri emblematice pentru municipiul Codlea şi spaţiul dintre acestea, iar acum putem spune că întreaga zonă are un aspect european, dar unul medieval european. Vreau să mulţumesc şi constructorului care a fost atent la fiecare detaliu. Ne propunem pe viitor să închidem circulaţiei rutiere această zonă pe perioada weekend-ului, având în vedere că pe partea cealaltă a Bisericii Evanghelice avem o promenadă, pe care o extindem astfel şi ne vom putea bucura în voie de ceea ce s-a realizat”, a spus edilul.

De zece ori mai mulţi turişti

Cătălin Muntean a menționat că, deși centrul istoric a fost în șantier, anul acesta numărul turiştilor a crescut de zece ori faţă de anii precedenţi şi speră să crească în continuare. „Lucrarea a fost complexă, iar fiecare clădire a presupus lucrări de toate specialităţile. Clădirea Muzeului a fost construită în 1838, Casa de Cultură, care a fost Casă de Societate, a fost ridicată în 1910. La niciuna nu s-a făcut intervenţii, fosta clădire a Judecătoriei datează din 1929. La toate s-a păstrat modelul, structurile constructive sunt cele originale. S-au înlocuit doar elementele care erau în stare foarte proastă. S-au făcut săpături şi la minus cinci metri, pentru a face subzidirile. Mai mult, demisolurile nu erau funcţionale, iar acum sunt în stare perfectă”, a precizat Claudia Bradu.

„Nu aveţi de ce să mulţumiţi constructorului. Este normal să îţi faci treaba. Noi ma ajuns în România să considerăm normalitatea o virtute. Nu avem niciun merit. Ne-am angajat că o facem, am licitat şi am făcut. Proiectul a fost greu, au apărut probleme, dar le-am depăşit. Nu poţi să nu îţi faci treaba când vine primarul de cinci ori pe zi şi restul echipei de implementare tot de atâtea ori. Eu vreau să vă mulţumesc că mi-ați dat ocazia să mă implic într-un proiect care mi-a plăcut”, a fost declaraţia mai puţin obişnuită a reprezentantului constructorului, Gigel Ţaţa.

Proiectul a cuprins reabilitarea clădirii vechii primării, care a fost transformată în Muzeul Tradiţiilor Codlene şi al administraţiei locale, reabilitarea Casei de Cultură, care va funcţiona cu rolul de Centru Cultural şi va avea la subsol o şcoală populară de meşteri ceramişti şi alte activităţi meşteşugăreşti, reabilitarea bibliotecii municipale care îşi va extinde activitatea în Centrul de Informare şi Documentare şi va avea o secţie de audiobook, recenzie cărţi etc., amenajări exterioare pe str. Măgurii – tronsonul cuprins între str. Lungă şi str. 9 Mai (reabilitarea pietonalului, a carosabilului, zonele verzi, mobilier urban, iluminat public şi arhitectural). Reabilitarea la clădiri a constat în refacerea hidroizolaţiei orizontale şi verticale a fundaţiei clădirilor şi îndepărtarea infiltraţiilor care au deteriorat demisolul la cele trei clădiri, consolidarea fundaţiilor şi a elementelor structurale deteriorate, refacerea acoperişului şi a şarpantei, refacerea finisajelor interioare şi exterioare, a tâmplăriei, refacerea ancadramentelor şi a elementelor arhitecturale, refacerea instalaţiilor interioare, inclusiv montarea de sisteme de supraveghere. Toate clădirile vor fi introduse în circuitul turistic.

Înzestrare cu ajutorul comunităţii codlene din Germania

Reabilitarea clădirii fostei Primarii vechi, amenajată că Muzeu al Tradiţiilor Codlene şi al Administraţiei Locale, clădire construită în anul 1838. Valoarea investiţiei pentru consolidarea clădirii, restaurarea componentelor artistice, reabilitarea faţadelor, refacerea finisajelor interioare şi exterioare, refacerea instalaţiilor interioare şi a bransamentelor aferente, montarea instalaţiilor de semnalizare antiefracţie şi detecţie incendiu a fost de 2.098.639,16 lei.
În cadrul proiectului au fost puse în valoare toate spaţiile existente, multe nepracticabile, în special demisolul care era închis şi afectat de umezeală şi mucegai, iar restul spaţiilor de la parter şi etaj erau insalubre şi în stare avansată de degradare. În urma restaurării clădirii au rezultat spaţii generoase, luminoase, cu următoarele funcţiuni: două săli de studiu şi documentare la demisol, cinci spaţii expunere pentru port popular, unelte, obiecte de uz casnic, manuscrise, tablouri, galeria personalităţilor codlene, la parter şi cinci săli la etaj pentru expunerea actelor administrative eliberate de-a lungul anilor, a portretelor foştilor primari, precum şi hărţile vechi şi planurile de sistematizare ale localităţii,  din perioada 1850-1990. Una din săli va fi destinată expunerii straielor populare şi a obiceiurilor de nuntă. Dotările pentru muzeu au fost achiziţionate în cadrul proiectului, din capitolul cheltuielilor neeligibile şi constau în mobilier şi echipamente IT pentru promovarea acestuia. Obiectele ce vor fi expuse sunt donate de membrii comunităţii codlene, o contribuţie deosebită fiind adusă de comunitatea  săsească ce trăieşte în Germania. Într-una dintre săli se află deja două exponate, fiind păstrate două obiecte originale, protejate într-o „cuşcă” din sticlă. „Avem aici o parte din structura de lemn a unui perete despărţitor şi o casă de valori cu o vechime de cel puţin 150 de ani, pe care nimeni n-a putut s-o deschidă şi nici nu s-a mai încumetat nimeni, de teama că o va distruge”, a explicat Claudia Bradu.

Centrul de Informare şi Documentare are secție de audiobook

Reabilitarea clădirii Bibliotecii municipale, amenajată drept Centru de informare şi documentare, clădire construită în anul 1928 ca Judecătorie în Piaţa Mare.
Valoarea investiţiei pentru consolidarea clădirii, restaurarea componentelor artistice, reabilitarea faţadelor, refacerea finisajelor interioare şi exterioare, refacerea instalaţiilor interioare şi a bransamentelor aferente, montarea instalaţiilor de semnalizare antiefracţie şi detecţie incendiu a fost de 1.118.377,77 lei;
O problema majoră întâmpinată şi la această clădire a fost umezeală de la demisol, motiv care a degradat atât pereţii structurali cât şi fundaţia acesteia. Soluţiile de consolidare şi îndepărtare a infiltraţiilor au fost complexe, lucrările s-au realizat la adâncimi de peste 5,0 m, prin torcretări şi cămăşuieli armate, lucrări care au permis să se pună în valoare şi spaţiile de la demisol, astfel s-a putut crea un spaţiu pentru internet, o sala multimedia şi un spaţiu de depozitare. La parter şi etaj, săli manuscrise şcolare, activităţi curriculare, cărţi tineret, recenzii carte, ediţii speciale, iar ca o noutate, sala audiobook ce va permite accesul la literatură atât pentru nevăzători, cât şi pentru persoanele analfabete sau copiii ce nu au deprins arta cititului.

Centrul Cultural este spectaculos

Reabilitarea clădirii Casei de Cultură, amenajată drept Centru Cultural, clădire construită în anul 1910 cu destinaţia Casă de Societate. Casa de Cultură a fost modernizată şi restaurată integral, atât corpul principal care include sala de spectacole, cât şi intrarea la care se accede printr-un portic cu 4 arcade semicirculare, un hol mic, foierul cu grupuri sanitare şi casa scării spre balcon. La hol şi foaier s-au reabilitat tencuielile degradate, zugrăvelile, pardoseala, cât şi tavanele decorate în casete pătrate în retrageri. La sala de spectacole s-au refăcut finisajele, tâmplăria, zugrăvelile lavabile, mocheta, scaunele, cortina, scena, balconul central cu traseu curbat şi balconul lateral pe pile scunde legate prin arce turtite, inclusiv parapetul, montându-se unul din fier forjat pentru a se încadra în modelul candelabrelor de factură art nouveau originale, din lanţuri şi fier forjat, restaurate şi ele cu această ocazie.
Tavanul drept din sala de spectacole, decorat cu casete în tencuiala, a fost de asemenea restaurat. Scena cu deschidere dreptunghiulară spre sala decorată cu ancadramente neoclasiciste a fost refăcută integral. S-au refăcut instalaţiile interioare, precum şi dotările pentru detecţia, prevenirea şi stingerea incendiilor. Toate materialele puse în opera sunt de calitate superioară. Valoarea acestei investiţii este de 2.157.976,51 lei.

Amenajările exterioare pun în valoare clădirile

Reabilitarea amenajărilor exterioare, lucrări ce au costat 3.298.923,60 lei. În cadrul acestui obiect s-au reabilitat accesele auto, acestea fiind placate cu piatră cubică, s-au refăcut aleile pietonale din parcul eroilor şi trotuarele, zonele verzi, iluminatul arhitectural şi ambiental, mobilierul urban. Întregul concept de remodelare a zonei pune în valoare cele trei clădiri reabilitate, evidenţiind întreaga zona istorică.

Felicitări de la ADR şi de la CJ

Directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Creţu, a precizat că „patrimoniul la noi a fost o mare problemă, pentru că noi am trăit 45 de ani în comunism, care a distrus şi distorsionat tot ceea ce nu se potrivea ideologiei. Dar patrimoniul nu înseamnă doar reabilitare şi conservare, ţi-ai făcut o datorie faţă de comunitate şi societate făcând acestea, e important să îl pui şi în valoare, să aibă un efect pozitiv. Ceea ce s-a făcut trebuie dezvoltat în continuare. Ceea ce mă bucură sunt câteva elemente: că s-a făcut o echipă de management, că nu aţi avut contestaţii, probleme cu constructorul, ceea ce vă încurajează să continuaţi, ma ales că aţi câştigat o anumită experienţă care vă va ajuta. Fondurile europene nu rezolvă tot, dar vin să ne ajute ce dorim să facem”.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Mihail Veștea – care a precizat că vorbeşte în primul rând în calitate şi de coordonator al Polului de creștere economică Braşov, a ţinut să-i felicite pe edilii din Codlea pentru implementarea acestui proiect: „Valoarea de trei milioane de euro nu a fost foarte mare, dar proiectul în sine a fost dificil. Am avut mari emoții la început și faptul că s-a finalizat în mod fericit este un merit al dvs. și al echipei de implementare”. Veştea consideră că trebuie continuat pe partea de colaborare între localități, iar unul dintre proiectele importante este conceptul de mobilitate în zona metropolitană. „Noi, la Brașov, suntem foarte avantajați, pentru că suntem mult mai urbanizați, față de celelalte zone, planul de mobilitate s-a făcut la nivelul Agenției Metropolitane, nu doar pentru municipiu, așa cum s-a făcut la Iași sau la Constanța. Pasul următor este că și dvs. ar trebuie să vă faceţi acest program de mobilitate la Codlea”. Primarul Cătălin Muntean a precizat că, la acest capitol, municipiul Codlea este prins la finanţare, până în 2020, cu trei proiecte mari, în valoare de 14 milioane de euro. Este vorba despre strada Nouă, DN1 – pe raza municipiului și ocolitoarea Codlei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button