Cultură

BRAȘOV. Clătite și carnaval la Prejmer

  • festivalulclatitelor_2.jpg
 

Fasching-ul (carnaval), care este cunoscut şi sub numele de Festivalul Clătitelor, va avea loc sâmbătă şi duminică la Prejmer. Fasching-ul este un obicei de origine săsească ce datează din secolele XV-XVI şi reînviat de tinerii din Prejmer. Tradiţia carnavalului organizat înainte de intrarea în Postul Paştelui, potrivit calendarului Bisericii evanghelice, este un bun prilej de bucurie, dans şi voie bună, dar mai ales de a reuni comunitatea, fiind un ritual ce are rădăcini adânci în istoria comunităţii, simbolizând triumful luminii asupra întunericului, prevestirea soarelui primăverii şi alungarea iernii. Prejmerul este, de altfel, cea mai estică localitate din Europa unde se mai păstrează astfel de tradiţii săseşti. Sărbătoarea a devenit şi o ocazie de petrecere, pentru tinerii care urmau să plece la oaste. În fiecare an, Fasching-ul de la Prejmer aduce în aer liber concerte, fanfara, dansuri tradiţionale săseşti şi Balul mascat, care va avea loc sâmbătă seara la Sala Cetate Prejmer. Mult aşteptata paradă va avea loc duminică dimineaţa începând cu ora 10.00, când cete de tineri mascaţi vor cutreiera Prejmerul, călare, pe jos sau pe „care alegorice”, unde se vor coace clătite pufoase, pe care le vor împărţi spectatorilor. Cele mai cunoscute personaje din caravane vor fi şi de această dată „Mama grasă” şi „Mama slabă”, ca în fiecare an, doi flăcăi cu talente culinare costumaţi în bucătărese. „Mirele şi mireasa”, alţi doi tineri costumaţi, şi ajutoarele lor, vor asigura fondul sonor, cântând, chiuind şi bătând din poartă în poartă, pentru a chema lumea să admire caravana şi să mănănce clătite după pofta inimii.

Zeci de mii de clătite

Primăria comunei Prejmer, împreună cu Parohia Bisericii Evanghelice din localitate, Consiliul Judeţean Braşov – Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii, Asociaţia Iniţiativa feminină, Centrul de echitaţie 163 Plopi, cu susținerea Agenţiei Metropolitane Braşov sunt organizatorii celei de-a XII-a ediții, care se aşteaptă la peste 10.000 de participanţi. „Sperăm ca la această ediţie, numărul celor care vor veni în vizită la Prejemer să treacă de zece mii, în cele două zile ale petrecerii. În acest fel ne dorim să crească şi interesul vizitatorilor faţă de Cetatea Prejmer, o clădire din patrimoniul mondial UNESCO. Din păcate pentru noi, cetatea este mai cunoscută de către cei din străinătate sau de către turiştii din restul ţării, şi mai puţin de braşoveni. Această sărbătoare a devenit moştenire culturală de la cei care au contribuit la clădirea a ceea ce astăzi numim cu mândrie comuna Prejmer”, a declarat primarul comunei Prejmer, Şerban Todorică. Anul acesta vor fi în jur de 70 de producători de clătite, majoritatea localnici, care vor comercializa însă şi dulceţuri şi alte bunătăţi tradiţionale, şi dacă anul trecut s-au vândut 22.000 de clătite, la această ediţie cifra s-ar putea tripla.

Acces gratuit în Cetatea Prejmer

Cu ocazia festivalului şi porţile cetăţii vor fi deschise, accesul vizitatorilor fiind gratuit. Monument UNESCO, Cetatea Prejmer a devenit un punct important pe harta turistică a judeţului. „Dacă în urmă cu 15 ani dacă aveam maximum 3.000 de vizitatori, la finele anului trecut am trecut să trecem de 100.000 de vizitatori, plătitori de bilet, fiindcă au fost şi grupuri care au beneficiat de reducere”, a explicat primarul. Duminică, de la ora 14.30, va avea loc şi un recital a lui Horia Brenciu & HB Orchestra, în centrul comunei. Totodată, sâmbătă, de la ora 20.00, şi duminică, de la 20.30, în Sala Cetate Prejmer vor avea loc baluri mascate, iar pe parcursul ambelor zile şi alte concerte susţinute de artişti locali sau de elevi. De asemenea, duminică, între 12.00 şi 13.00, în Sala Cetate va avea loc şi o expoziţie de clătite cu degustare.

Programul „Festivalului clătitelor”

Sâmbătă, 27 februarie
– ora 10.30 – Concert susţinut de Corul de copii din Prejmer;
– ora 11.00 – „Dansurile copilăriei” cu Grădiniţa „Lunca Câlnicului”;
– ora 11.15 – Concert susţinut de Corul Şcolii Gimnaziale Lunca Câlnicului;
– ora 11.45 – Dans modern cu elevii clasei a VI-a B de la Şcoala Gimnazială Prejmer;
– ora 11.55 – „Voci cristaline” cu Corul Şcolii Gimnaziale din Prejmer;
– ora 12.20 – Momente artistice însoţite de dansatori cu elevii clasei a IV-a B de la Şcoala Gimnazială Prejmer;
– ora 12.35 – Interpretare vocală şi dans săsesc cu elevii Şcolii Gimnaziale Prejmer;
– ora 12.50 – Vals vienez cu elevii clasei a VII-a B de la Şcoala Gimnazială Prejmer;
– ora 13.10 – Recital vocal susţinut de Denis Costea;
– ora 13.30 – Recital vocal susţinut de Sandra Stănilă;
– ora 13.50 – Recitaluri vocale susţinute de Bianca Buliga, Maria Marcu, Larisa Palade, Daria Blidaru, Denisa Hulea, Miruna Boghiu;
– ora 15.00 – „Carnavalul copiilor” la Sala „Cetate” din Prejmer;
– ora 20.00 – „Bal mascat Fasching Prejmer” la Sala „Cetate” din Prejmer (acces pe bază de invitaţie).

Duminică, 28 februarie
– ora 10.00 – Pregătirea caravanei în faţă Primăriei Prejmer;
– ora 11.00 – „Caravana Clatitelor” pe traseul Primărie – str. Mare – str. Uzinei – str. Laterală – str. Teiului – str. Uzinei – str. Mare – str. Pictor Iacob Brujan – întoarcere la intersecţia cu DN 11 în Lunca Câlnicului – str. Pictor Iacob Brujan – str. Mare – str. Cetăţii – str. Broaştei – str. Al.I.Cuza – str. Nouă – str. Braşovului – str. Cenuşii – str. Carpaţilor – str. Braşovului – Primăria Prejmer;
– ora 11.20 – Concert susţinut de Fanfara „Ţara Bârsei”;
– ora 12.00 – Expoziţie de clătite în Sala „Cetate” Prejmer;
– ora 12.00 – Recital susţinut de Formaţia „Burzenland Party” şi Claudia Miriţescu;
– ora 12.30 – Spectacol de dans susţinut de Ansamblul German „Korona”;
– ora 13.00 – Degustare de clătite în cadrul expoziţiei din Sala „Cetate”;
– ora 13.30 – Întoarcerea „Caravanei Clătitelor”;
– ora 14.00 – Recital Sabrina Stroe;
– ora 14.30 – Recital susţinut de Horia Brenciu şi „HB Orchestra”;
– ora 20.30 – „Bal Mascat Fasching Prejmer” adresat organizatorilor şi tinerilor comunităţii prejmerene în Sala „Cetate” (acces pe bază de invitaţie).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button