BRAȘOV. Circul continuă la Teatrul Sică Alexandrescu, deși directorul contestat de actorii protestatari și-a dat demisia
Actorii protestatari, zice-se 13 la număr (dar de fapt ar fi doar nouă, întrucât trei au fost „înscrişi” în grup cu forţa deşi vor să se ţină departe de scandal, iar altul şi-a dat demisia), nu au urcat pe scenă nici în această seară.
Aşadar, conflictul nu s-a stins, cu toate că era programat spectacolul „Fluturii sunt liberi”, iar mult contestatul director Dan Marius Zarafescu, „mărul discordiei” numit în funcţie vinerea trecută, şi-a dat demisia ieri dimineaţă.
Astfel, braşovenii care şi-ar fi dorit o clipă de relaxare au făcut cale întoarsă azi de la casa de bilete după ce casieriţa le spunea că nu a primit dispoziţie să vândă bilete. De altfel, nici nu avea de la cine să primească „undă verde” la vândut bilete, din moment ce, la ora actuală, în teatru pare că domneşte anarhia: director nu este, angajaţii fac ce vor, inclusiv chefuri pentru a sărbători plecarea noului director (aşa cum s-a întâmplat miercuri seară, după cum ne-a şoptit un angajat al teatrului), alţii intră în teatru la orice oră din zi şi din noapte, ca la ei acasă, fără să plătească nici un leu chirie…
Am încercat să aflăm cum de s-a ajuns la o astfel de situaţie blamabilă vorbind cu părţile implicate: din partea Primăriei Braşov, ca ordonator de credite, cu primarul George Scripcaru şi viceprimarul Costel Mihai, cu angajaţi ai teatrului din ambele tabere, unii fiind membri ai Sindicatului independent al salariaţilor (SIS).
Ada Galeş, purtătorul de cuvânt al grupului protestatar, a recunoscut că, potrivit promisiunilor anterioare, actorii ar fi trebuit să joace imediat după plecarea directorului contestat, dar că, pentru că nu este nici un interimar pe acest post, nu ar avea cine să dispună vânzarea de bilete.
De la Primărie ni s-a spus că abia astăzi se va face o numire în acest sens, după care se vor demara procedurile ca, în termen legal, să fie organizat un alt concurs pentru postul de manager.
Este o decizie delicată pentru reprezentanţii Primăriei, întrucât protestatarii o vor ca manager interimar tot pe Mariana Hudişteanu, care se află de partea lor şi care, de altfel, a blocat activitatea în teatru dând dispoziţie să fie oprită vânzarea biletelor, după ce mulţi actori au anunţat că nu mai urcă pe scenă. Se întâmpla în 29 septembrie, iar situaţia persistă şi astăzi.
Pe de altă parte, grupul advers, care nu a protestat, dar care va suporta consecinţele măsurilor disciplinare ce vor fi luate din punct de vedere financiar pentru spectacolele suspendate, a anunţat că, dacă nu va fi numit un director interimar agreat de ei, vor uza la rândul lor de dreptul de a intra în grevă.
Sindicaliştii ameninţă şi ei cu proteste
„Până acum s-a mers pe mâna grupului care a făcut scut în jurul fostului director Claudiu Goga, care nu a mai candidat la funcţia de director, dar şi-o doreşte prin numire directă, adică rugat, pentru a căpăta mai mare putere în teatru. Pentru că rezultatele lui ca manger nu au fost dintre cele mai bune, iar instituţia de cultură braşoveană a ajuns în colaps, acum ar fi normal să fie ascultate şi dorinţele noastre, prin numirea unuia dintre cei propuşi de noi, „ceilalţi”, care am încercat să ne vedem de treabă, nu de proteste”, ne-au transmis membrii SIS.
Din partea lor, sunt sugerate trei nume de posibili directori interimari: actorul George Custură, Dan Kogălniceanu (actor dat afară din teatrul braşovean de Claudiu Goga pe vremea când era director, tocmai pentru că a lipsit de la un spectacol) şi Mihai Giuriţan (directorul Casei de Cultură la Făgăraş). O altă variantă agreată de sindicalişti ar fi Viorica Geantă Chelbea.
„În ceea ce priveşte activitatea perioadei de interimat a doamnei Mariana Hudişteanu, la ora actuală suntem într-un proces de analiză a modului în care aceasta a încercat să aplaneze conflictul, dacă a sancţionat sau nu în spiritul legii pe cei responsabili de întreruperea activităţii artistice şi ce măsuri a luat în ceea ce priveşte folosirea clădirii teatrului ca instrument de protest”, a declarat viceprimarul Costel Mihai.
Ca măsură disciplinară, ordonatorul de credite a decis să suspende subvenţionarea celor opt spectacolelor care nu au fost jucate în ultima lună din cauza actorilor protestatari, suma fiind în cuantum de 118.000 de lei.
Amintim că protestatarii au adus acuzaţii Primăriei Braşov că ar face un abuz atunci când închiriază sălile de teatru pentru alte evenimente. Sursa citată anterior a răspuns că există o hotărâre de Consiliu Local ca, în cazul în care este închiriată sala, jumătate din banii încasaţi să intre la bugetul local, restul în vistieria teatrului.
„Legea prevede un minim de 50%, dar municiplaitatea poate încasa şi 70% conform legii. De regulă, Primăria a închiriat sala pentru proiecte culturale”, a menţionat viceprimarul.
Din păcate, în luna noiembrie ar fi trebuit să se desfășoare Festivalul de Dramaturgie Contemporană pe scena Teatrului Sică Alexandrescu. Optimiștii din teatru cred că festivalul va fi amânat cu cel puțin o lună în condițiile date.
citește și
BRAŞOV. Teatrul „Sică Alexandrescu” ar putea fi desfiinţat
Primăria Brașov solicită notă explicativă pentru situația de la Teatru
Update BRAŞOV. Suspendarea spectacolelor la teatru, reclamată la OPC!
BRAȘOV. Protestul de la teatru continuă, sindicaliștii speră la reconciliere
UPDATE BRAȘOV. Ce spune fostul manager despre criza de la Teatrul „Sică Alexandrescu”
BRAȘOV. Sindicatul Teatrului „Sică Alexandrescu” aduce acuze fostului manager
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.