Cultură

BRAȘOV. Cinemateca Patria se deschide pentru două zile

 

Caravana Docuart revine pentru cea de-a VI-a ediție consecutivă la Cinemateca Patria Brașov (care se va redeschide strict pentru asta), vineri și sâmbătă, cu o selecție de filme documentare românești proiectate în compania regizorilor. Evenimentul propune o serie de producții premiate în cadrul festivalului de film documentar, București Docuart Fest, în secțiuni dedicate tinerilor studenți, profesioniștilor, dar și realizatorilor de produse televizate.
Prima zi de proiecții va aduce spectatorilor trei documentare la finalul cărora realizatorii vor participa în sesiuni de întrebari și răspunsuri. Programul urmează să înceapă de la ora 18:00 cu „Tatăl meu, Imre” (r. Andreea Știliuc) – documentarea cazului unui fotograf comparat cu Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy, ale cărui creații sunt însă necunoscute publicului larg. Imre Kinszki este o victimă a Holocaustului, iar parcursul său se face cunoscut prin ajutorul fiicei sale, Judit, supravieţuitoare a tragediei. De la ora 19.00 va fi proiectat documentarul lui Marius Iacob: „Eu sunt Hercule” – pătrunderea cinematografică într-un spaţiu inovator și căutarea sinelui într-o atmosferă ce aduce aminte de Antichitate, toate reunite într-o prezentare actuală a stațiunii balneoclimatice Băile Herculane.
Seara se încheie cu o proiecție specială: „Brașov 1987. Doi ani prea devreme”. Documentarea cinematografică semnată de Liviu Tofan se întoarce în atenția publicului brașovean cu un caz istoric inedit, rar expus în produsele media contemporane care vorbesc despre Revoluție și antecedentele sale. Un prolog pentru revoluţia ce avea să se întâmple în 1989, noiembrie 1987 a adus cea mai mare mișcare de protest în istoria comunismului românesc și cea mai semnificativă în mișcarea de rezistență anticomunistă din Europa deceniului 9.

A doua zi de proiecții debutează cu un documentar dedicat clădirilor abandonate din Transilvania. Obiectele uitate păstrează încă memoriile trecutului, fără a se ști pentru cât timp. Dar pentru timpul rămas, József László oferă o perspectivă inedită în „Spații abandonate”, onorată cu premiul pentru cel mai bun montaj, în cadrul Docuart Fest 2018.  În continuarea sa, va fi proiectat filmul „Cutezătorii”, un scurtmetraj în regia lui Tudor Botezatu care prezintă povestea uzurii morale a lucrătorilor artizanali din București. De la 19:20, discuția se mută asupra luptei pentru supraviețuire dusă de fermieri astăzi, în contextul marilor companii. Prin povestea unui grup de crescători de bovine din Transilvania, aflăm că atunci când fermierii se concentrează strict pe profit, legătura spirituală dintre om și animal tinde să se piardă. „Oameni și vaci” este un documentar realizat de Vargyasi Levente și Bányai Péter.
Seria de proiecții este închisă cu filmul câștigător al marelui trofeu Docuart Fest 2018, de la ora 20.30, „Nunta anului”, în regia lui Bán József.  Proiectul urmărește un soi de ciclicitate a oamenilor întorși în țară de la muncă din străinătate. O buna parte dintre ei, în august, se întorc acasă. Vorbesc despre bani, vise și viaţă în Europa de Vest. La finalul lunii, fiecare revine la muncă, pentru a strânge bani pentru anul ce vine, iar casele, încă în construcţie, rămân goale.
Proiectul este organizat de asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și reprezintă o extensie a festivalului de film București Docuart Fest. Caravana Docuart este cofinanțată de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și Uniunea Cineaștilor din România (UCIN).
Intrarea este liberă!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare