Cultură

BRAȘOV. Cea mai mare manifestare de afirmare ortodoxă și națională de după 1989

  • IMG_2079_193314.JPG
  • procesiune icoana Sf. Maria (2)_193315.jpg
  • procesiune icoana Sf. Maria (3)_193316.jpg
  • procesiune icoana Sf. Maria (6)_193317.jpg
  • IMG_2048_193320.JPG
  • procesiune icoana Sf. Maria (1)_193323.jpg
  • procesiune icoana Sf. Maria (4)_193324.jpg
  • IMG_2051_193325.JPG
  • img-2068.jpg
 

Mii de persoane au luat parte sâmbătă seară la procesiunea în cinstea Nașterii Maicii Domnului organizat la Brașov, anticipând marea sărbătoare dedicată Sfintei Ocrotitoare a Brașovului. Manifestarea – cea mai mare de acest gen, de la Brașov, de după 1989, în total participând circa 8.000 de oameni – a fost organizată de Protopopiatul Brașov al Bisericii Ortodoxe și Parohia „Sfânta Treime – Tocile”, cu sprijinul Ordinului Militar al Sfintei Fecioare Maria Creștin Ortodox, reprezentanții acestui ordin fiind cei care au susținut în 2010 ideea consacrării Maicii Domnului drept protectoare a orașului și cei care au adus și anul acesta o icoană deosebită a Sf. Născătoare de Dumnezeu.

Organizată cu binecuvântarea ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, procesiunea religioasă a pornit de la Biserica „Sf. Treime” Tocile, din Şcheii Braşovului. Înainte, însă, 30 de preoţi, în frunte cu PS Ilarion Făgăraşanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, dar şi călugări de la mănăstiri din judeţ şi din ţară, au oficiat Taina Sfântului Maslu de Obşte, urmată de Vecernie. Purtând icoane, cu lumânări și candele aprinse în mâini, intonând cântece bisericești (în special Paraclisul Maicii Domnului), credincioșii au format o procesiune impresionantă. Avându-i pe preoți cu prapurii în frunte, urmați de Junii din Șchei Brașovului, în superbele lor veșminte, și de membrii Ordinului Militar al Sfintei Fecioare Maria Creștin Ortodox, credincioșii au plecat în pelerinaj de la Biserica „Sfânta Treime” – Pe Tocile, din Șchei, pe străzile din Centrul Vechi – până la Biserica din Cetate (Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din Piața Sfatului).

La loc de cinste, purtată pe umeri de preoți, a fost Icoana Maicii Domnului Rugătoare, ce o înfățișează pe Sfânta Fecioară Maria, cu ochii înlăcrimați, înălțați spre cer în rugăciune, o replică mai mică a celei de dimensiuni impresionante dăruite acum cinci ani de Ordinul Sf. Maria – cea de acum, în stil bizantin, fiind lucrată în ultimele șase luni de către călugării de la mănăstirea Meteora din Grecia din mozaic de marmură și foiță de aur, fiind comandată de membrii aceluiași ordin. Totodată, a fost purtată crucea de binecuvântare a părintelui Arsenie Boca, descoperită în mod miraculos în altarul bisericii Sf. Treime de către preotul paroh prof.dr. Aurelian Reit, după ce, împreună cu dr. în istorie Liviu Pandele, mare comandor al ordinului amintit, a găsit în arhiva bisericii o fotografie-document, ce îl înfățișa pe mare duhovnic participând la slujba de resfințire a lăcașului de cult în 15 septembrie 1946, ținând la piept acel obiect sacru.

„Deşteaptă-te, române!”, cântat din mii de piepturi

Pe parcursul procesiunii s-au făcut mai multe opriri în locuri cu încărcătură spirituală, ortodoxă și națională, fiind rostite scurte rugăciuni. Biserica Sfânta Treime este locul unde se află cea mai mare icoană a Sfintei Fecioare Maria, protectoarea oraşului Braşov, şi nu întâmplător, locul unde s-a cântat pentru prima dată „Deşteaptă-te române!”, dar şi unde se află moaştele Sfântului Pantelimon şi a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al Armatei Române. Cea de-a doua oprire a pelerinilor a fost la monumentul Eroilor Neamului Românesc din Piaţa Unirii, un alt loc celebru al istoriei noastre naţionale, unde se află şi Biserica Sf. Nicolae şi Prima Şcoală Românească. Un al treilea loc de oprire a fost la Colegiul Naţional Andrei Şaguna, unde se găseşte bustul Mitropolitului Ardealului Andrei Şaguna, astăzi Sfânt al Bisericii Ortodoxe. Procesiunea a popoist și în faţa Maternităţii, un loc de suferinţă, dar şi de bucurie pentru toate mamele care au adus sau vor aduce pe lume un copil. Coloana de pelerini ce atinsese peste 2.500 de oameni s-a oprit și la intrarea în Piaţa Sfatului, acolo unde în Decembrie 1989 începea să se cânte „Deşteaptă-te române!”. Muzica de la festivalul pescăresc s-a oprit și toată lumea a cântat Imnul Național – un moment înălțător care i-a impresionat și pe turiștii străini, care au venit aproape de biserică, să afle despre ce este vorba.

„Nu există Ortodoxie fără Maica Domnului”

Penultima oprire a fost în faţa Catedralei cu hramul „Adormirea  Maicii Domnului”, unde slujește și protopopul Brașovului, Dănuț Gheorghe Benga. În fața intrării, o altă mulțime de credincioși, cu prapurii și în frunte cu venerabilul părinte Nicolae Coman, au așteptat sosirea procesiunii. Mulțimea neîncăpătoare s-a rugat în amintirea vremurilor când românii nu aveau voie să intre în cetate, nici să aibă biserici „la stradă”. Credincioșii, mai mulți decât anul trecut, au umplut biserica, unde a fost oficiată slujba Litiei, și curtea, mulți rămânând în piață. În cuvântul său, PS Ilarion Făgăraşanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a înălțat un imn de preamărire Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu, amintind și cuvintele regretatului părinte Teofil, arhimandrit la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, unde Preasfințitul a fost stareț: „Nu există Ortodoxie fără Maica Domnului”. Episcopul-vicar le-a transmis brașovenilor salutările și binecuvântările din partea Mitropolitului Ardealului. „Mulțumim bunului Dumnezeu, Măicuței Domnului și vă mulțumesc dumneavoastră că ați participat în număr mai mare decât anul trecut la această procesiune. A devenit o tradiție, ca în cinstea Nașterii Maicii Domnului, Sfânta Fecioară Maria, care din 2010 este și Sfânta Protectoare spirituală a Brașovului, pentru a vesti aceasta, să facem acest pelerinaj, de la Biserica Sf. Treime unde este acea mare și frumoasă icoană sfințită a Maicii Domnului, și să aducem această copie, mai ușor de purtat, pe care am așezat-o la loc de cinste. Pe Maica Domnului, Sfânta Fecioară Maria, însuși Fiul ei a cinstit-o, cum să nu ne plecăm genunchii noi, să o preacinstim, să-i mulțumim și să o rugăm să ne fie în continuare apărătoare și să se roage pentru noi?! Ca și Preasfinția Sa, vreau să amintesc o vorbă a părintelui Teofil: «Avem în cer o inimă de mamă care se roagă pentru noi, Maica Domnului!»”, le-a spus credincioșilor, la finalul slujbei, protopopul Brașovului, pr. Gheorghe Dănut Benga, anunțând că icoana va rămâne în biserica din Piața Sfatului până la Odovania praznicului Nașterii Maicii Domnului, adică până în 12 septembrie, urmând a fi dusă la Biserica Sf. Treime, unde a rămas crucea de binecuvântare a părintelui Arsenie Boca.

Locul de naştere a Imnului Naţional

Biserica Sfânta Treime este locul unde se află cea mai mare icoană a Sfintei Fecioare Maria, protectoarea oraşului Braşov, şi nu întâmplător, locul unde s-a cântat pentru prima dată „Deşteaptă-te române!”.

Actualul Imn al României, „Deșteaptă-te române!”, a fost compus de Gheorghe Ucenescu – eminentul elev al lui Anton Pann, care era profesor la Biserica Sfânta Treime din Șchei  – fiind o melodie adaptată după cântecul popular (o priceasnă foarte îndrăgită) „Din sânul Maicii mele”. Versurile îi aparțin lui Andrei Mureșianu, iar prima cântare s-a făcut în iunie-iulie 1848, la „un prânz de cereașe”, în curtea protopopului Bonifatie Pitiș, Str Cpt. Ilie Birț 34, aparţinând tot Bisericii Sf. Treime. 

Anul trecut, în cadrul manifestărilor dedicate Sfintei Ocrotitoare a Brașovului a avut loc cel de-al III-lea Convent al Ordinului Suveran al Sfintei Fecioare Maria, având drept punct central semnarea de către reprezentanții Ordinului și cei ai Parohiei Ortodoxe „Sf. Treime – Tocile” a Protocolului de mandat dat de Biserica Ortodoxă Română, Mitropolia Ardealului, Parohia Sfânta Treime – Șcheii Brașovului privind construcția Monumentului Imnului Național al României în Șchei. Biserica a donat pentru monument 30 de metri pătrați din terenul aflat acum în curtea casei parohiale.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button