Cultură

BRAȘOV. Casa Sfatului, la „înălțimea” 600 / Intrarea e gratuită de astăzi

  • Casa-Sfatului-atestare_285286.jpg
 

Unul dintre simbolurile incontestabile ale Brașovului – clădirea ce stă în centrul Pieței Sfatului – împlinește astăzi 600 de ani de atestare documentară. Casa Sfatului din Brașov, care a fost de-a lungul secolelor sediul administrației orașului găzduiește acum Muzeul Județean de Istorie. „Actul de naștere” datează din 23 decembrie 1420 și se păstrează la Arhivele (Sfatului) Naționale din Brașov – foto 2. „Documentul istoric a fost emis de Adunarea districtului Țării Bârsei, din care făceau parte Magistratul (Sfatul) orașului Brașov, juzii târgurilor Râșnov, Codlea, Feldioara și Prejmer, precum și reprezentanții celorlalte nouă comune săsești ale «provinciei și districtului [Țării] Bârsei». În document se menționează că reprezentanții breslei blănarilor brașoveni –, «așa cum obișnuiau să facă și strămoșii lor în toate timpurile»– au îngăduit să se construiască o cameră deasupra bolții și pivniței lor situate în mijlocul pieții orașului ca loc pentru acordarea dreptății și ședințele Sfatului (Magistratului/Primăriei). În schimb, Adunarea districtului Țării Bârsei se angaja să construiască acoperișul clădirii și să-l întrețină pe propria sa cheltuială.
Potrivit regretatului arhivist brașovean Gernot Nussbächer, următoarea mențiune despre Casa Sfatului din Brașov apare în anul 1503, deci abia la începutul secolului următor, în Socotelile orașului Brașov, unde clădirea este menționată sub denumirea de ,«Praetorium»”, explică istoricul Nicolae Pepene, directorul muzeului. 

2021, anul unui nou început

În prezent, Casa Sfatului este proprietatea Primăriei Municipiului Brașov și este administrată de către Muzeul Județean de Istorie Brașov, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Brașov.
Conform Hotărârii nr. 416/31.07.2020 a Consiliului local al Municipiului Brașov și a contractului de administrare nr. 1756/18.08.2020 încheiat între Primăria Municipiului Brașov, reprezentată de primar George Scripcaru, și Muzeul Județean de Istorie Brașov, reprezentat de manager Nicolae Pepene, începând cu anul 2021, muzeul are cadrul administrativ potrivit pentru investiții și reamenajarea expoziției permanente.
Astfel, aniversarea a 600 de ani de atestare documentară înseamnă nu numai expoziții aniversare, derulate de-a lungul anului 2021, mai ales în Piața Sfatului. Conducerea muzeului consideră că proiectul aniversar cel mai important este cercetarea și apoi restaurarea picturii murale din Casa Sfatului, investigarea preliminară a picturii istorice fiind deja făcută încă din anul 2017 de către Kiss Lorand, cel mai experimentat expert în pictura istorică transilvăneană.

Expoziție de fotografie istorică despre Casa Regală

„Pentru a împărtăși bucuria aniversării istorice cu toți brașovenii și oaspeții orașului nostru, vizitarea Casei Sfatului este gratuită, fără excepții, începând de astăzi, 23 decembrie 2020, până pe 16 ianuarie 2021, Ziua Culturii Naționale, inclusiv”, a anunțat Nicolae Pepene.
El a menționat că primul „dar” aniversar a fost primit chiar astăzi și a fost oferit de către Muzeul Național Cotroceni prin expoziția „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești”, Casa Sfatului fiind între primele locuri din țară în care este prezentată expoziția de fotografie istorică.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare