Cultură

BRAȘOV. „Carmen” la dublu, la Opera Braşov

 

Opera Braşov a programat, la acest sfârșit de săptămână, două spectacole diferite cu titlul „Carmen”. Prima reprezentație are loc astăzi, de la ora 18.30, în Sala Operei Braşov, fiind vorba despre spectacolul cu opera „Carmen” de G. Bizet. Scrisă pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée, opera a avut premiera la „Opéra Comique” din Paris, pe 3 martie 1875, însă nu a fost deloc bine primită de către public pentru că etala personaje controversate și încălca numeroasele convenții ale vremii. Bizet s-a stins curând după premieră și nu și-a putut imagina succesul de care s-a bucurat, ulterior, lucrarea sa. Nici o operă nu a atins performanța popularității așa cum a făcut-o „Carmen”. Acțiunea se petrece în sudul Spaniei, la Sevilla, iar opera spune povestea naivului soldat Don José, care cade în mrejele focoasei țigănci Carmen. José își abandonează iubita din copilărie, pe Micaela, și dezertează, dar își pierde iubirea lui Carmen în fața fermecătorului toreador, Escamillo. José o va ucide pe Carmen într-o criză de gelozie. Zugrăvirea vieții proletare, imoralitatea și fărădelegile descrise, precum și moartea tragică a personajului principal pe scenă, au deschis un teren nou în opera franceză, însă la vremea lor, au fost extrem de controversate. „Carmen” este o poveste plină de pasiune, seducție și trădare, în care partitura strălucitoare a lui Bizet evocă atmosfera încărcată a Spaniei, în melodii devenite celebre, de la seducătoarea „Habanera” până la Aria Toreadorului. Muzica din această operă este aclamată pentru strălucirea melodiei, armonia, atmosfera pe care o creează, orchestrația, precum și pentru abilitatea cu care Bizet a reprezentat muzical emoțiile și suferința personajelor sale. În distribuție: Gabriela Hazarian – Carmen, Cosmin Marcovici (Opera Națională Română Iași) – Don José, Adrian Mărcan – Escamillo, Ana Donose (Opera Națională Română Iași) – Micaela, Ștefan Schuller – Zuniga, Paul Tomescu – Morales, Corina Klein – Frasquita, Cristina Roșu – Mercedes, Nicolae Zaharia – Dancairo, Claudiu Bugnar – Remendado. Soliști balet: Ramona Mezei, Mihai Pâslaru. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Dorel Munteanu, iar regia spectacolului este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea, coregrafia: Nermina Damian. Își dau concursul Corul (dirijor: Leonard Boga), Baletul și Orchestra Operei Brașov.
Duminică, 23 octombrie, publicul este invitat în Sala Operei, la ora 18.30, pentru a urmări din nou „Carmen”, de această dată spectacolul de balet inspirat de îndrăgita operă. Compozitorul rus Rodion Scedrin a concentrat în scenariul său acţiunea şi muzica lui Georges Bizet, creionând partituri solistice extrem de ofertante pentru balerini. Suita „Karmen” a fost compusă de către Scedrin în anul 1967 pentru soţia sa, celebra balerină Maya Plisetkaya, şi a inspirat coregrafi importanţi de pe toate meridianele lumii. Lucrările compozitorilor J. Rodrigo, C. Rissuti, M. Pemella completează muzica din acest spectacol. Cele două personaje principale, Carmen şi Don Jose, sunt puse în valoare prin momente solistice de mare sensibilitate şi dramatism. Nu lipsesc momente de ansamblu încărcate de temperamentul muzicii spaniole. Vor da viață acestor personaje pasionale soliștii și ansamblul de balet al Operei Brașov: Anca Branea, Dorin Mirea, Dan Haja (Opera Națională Română Cluj-Napoca), Iulia Coşeriu, Dorin Coşeriu, Cristina Rotundu, Mihai Pâslaru, Adrian Scriminţ, Claudiu Dane, Genoveva Breaz. În rolul celui care dă viață gândurilor și trăirilor lui Don Jose – Lorand Cristian. Distribuția este completată de soliștii și baletul Operei Brașov. Participă membri ai Corului Operei Braşov. Coregrafia și regia spectacolului poartă semnătura lui Ioan Dorin Coșeriu.
Preţul biletelor este de 10 şi 20 de lei şi se vând la sediul Operei, din str. Bisericii Române nr. 51, astăzi, de la orele 10.00 la 17.00, sau cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button